Internet aitab kokku tuua üksikuid reisihuvilisi

, tartu@postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Neil, kel sõprade-tuttavate seas sarnase reisikirega kaaslane puudub, kuid üksinda reisimine ka ei ahvatle, tasub tutvust teha reisikaaslasi vahendavate portaalidega.

Ühiste reisihuvidega inimesi koondavate portaalide Trip.ee ja Tripme.eu vahendusel saab panna üles enda kuulutuse või otsida sobivat reisikaaslast teiste kuulutusi sirvides.

Tripme.eu looja Liina Rukki kinnitab, et idee luua portaal kui selline tekkis umbes kolm ja pool aastat tagasi, kui ta kaotas oma isa. «Kuna isa oli emale ainsaks kaaslaseks, kellega maailmas erinevatesse sihtkohtadesse reisida, kaotas ema koos abikaasaga ka toreda reisikaaslase,» selgitab ta.

«Nii tekkis mõte luua portaal, kus erinevatel põhjustel üksikuks jäänud inimestel on võimalik endale lihtsalt, kiirelt ja mugavalt reisikaaslane leida,» meenutab Rukki. Lisaks ajendas teda ideed teostama tuttavatelt kuuldud arutelu teemal, et miks ei võiks näiteks Tourestil olla selline teenusepakkuja, kes aitaks inimestel reisikaaslast leida.

Lihtne kasutada

Rukki sõnul on Tripme.eu mõeldud julgetele, reisihimulistele ja uutest tutvustest huvitatud inimestele – perekondlik staatus pole oluline, sest reisikaaslase otsinguportaal ei ole mõeldud kellegi paari panemiseks. Ka seltskonnad, paarid ja perekonnad võivad uusi reisikaaslasi otsida, et reisi põnevamaks muuta.

«Eestlane on oma loomult suhteliselt kinnine, seepärast võib reisikaaslase leidmine olla algul pisut aeganõudev,» selgitab Rukki. «Leian, et selline portaal on vajalik, sest see lihtsustab inimeste elu.»

Tripme.eu portaali kaudu on võimalik otsida kuulutusi erinevate parameetrite kaudu – nii saab kuulutustest hea ülevaate. Samuti on võimalik kuulutajal endal erinevad soovid ja kriteeriumid kirja panna. Tripme.eu on turvaline, kuna selle kasutamiseks ei ole vaja avalikustada oma isiklikke andmeid – telefoni, meili- või kodust aadressi – suhtlus on võimalik vaid portaalisiseselt. «Seda muidugi juhul, kui inimene ise ei taha oma isiklikke andmeid jagada,» ütleb asutaja.

Teise portaali Trip.ee esindajad Veigo Kell ja Kaido Mäeots lisavad, et nende loodud keskkonnas on võimalik inimestel avaldada tasuta reisikaaslase otsimise kuulutusi, märkides ära sihtkoha, reisi kestuse ja sellegi, millisest soost reisikaaslast soovid. Samuti võib kuulutuses kirjeldada pikemalt oma plaane. Enne kuulutuse avaldamist tuleb end registreerida Trip.ee kasutajaks, mis ei too endaga kaasa kohustusi ega saadetavat reklaami.

Mehed kinnitavad, et mida konkreetsem ja nõudlikum on kuulutus, seda vähem huvilisi vastab. «Inimesed pelgavad, et ei vasta nõudmistele,» teavad nad selgitada. «Alati oleks hea juba kuulutusse märkida, mida reisikaaslase otsija teab reisi kohta, näiteks kuupäevad ja piletite maksumus, samuti pole paha ära tuua reisi ligikaudne kogumaksumus.»

Aeg-ajalt kasutatakse reisikaaslase otsimise rubriiki ka lähisuhete sõlmimise võimalusena, mida portaali asutajad pole enda sõnul kasutajatele pahaks pannud.

Turvalisus ennekõike

Liina Rukki paneb reisikaaslase otsijatele südamele, et inimestega tutvumiseks tuleks võtta veidi aega. «Kuulutuste seast või kuulutusele vastajate seast saab valiku teha üsna kiirelt. Edasi tuleks aga nende inimestega enne reisi juba põhjalikumalt suhelda ja alles siis otsustada, kas tegu on sobivate reisikaaslastega,» soovitab naine.

Kaaslast valides peaks iga inimene olema kindel, et huvid ja reisieesmärgid kattuvad. «Kiirustada ei tasuks kontaktandmete andmisega. Seda võiks teha siis, kui inimene tundub tõeliselt aus ja usaldusväärne,» ütleb Rukki. Tema sõnul oleks hea, kui saaks enne reisi potentsiaalse reisikaaslasega kohtuda ja mõne lühema seikluse kodumaal tutvumise eesmärgil ette võtta.

Reaalselt kohtudes saab paremini aru, kas klapp on ka päriselt nii hea nagu internetis suheldes. Liina sõnul tuleks oma sisetunnet usaldada, sest kui on tunne, et see pole inimene, kellega koos reisile minna, tuleks seda viisakalt öelda ja alustada uue reisikaaslase otsinguid. Konfliktide ja arusaamatuste vältimiseks oleks hea, kui saaks plaanid ja arusaamad enne reisi kohe paika panna.

Veigo Kell ja Kaido Mäeots lisavad, et eelkõige ei leia reisikaaslast need, kes on liiga ebamääraselt eesmärki kirjeldanud või on nõudmistes reisikaaslasele liiga täpsed olnud. «Keskmiselt leiab iga kuulutus vähemalt saja inimese tähelepanu. Rõhutaks, et reisikaaslaste rubriiki vaatavad ikkagi huvilised, kes otsivad reisikaaslast.» Kui inimene tundub sobiv, saab esimesed vestlused portaali keskkonnas privaatsõnumite abil maha pidada ja siis edasi otsustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles