Lonely Planet hoiatab: 10 levinud reisipettust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taskuvaras.
Taskuvaras. Foto: SCANPIX

Lonely Planet toob välja kümme levinud reisipettust, mida võib kohata linnades üle maailma. Kordama peaks mantrat: kui see näib olevat liiga hea, et olla tõsi, siis see ka tõenäoliselt on liiga hea, et olla tõsi…

1. Libapolitsei

Vahel peatab ka muidugi tavapolitsei su kinni ja nõuab näha passi ning leiab, et viisaga on midagi valesti. Kõik laheneb, kui oled nõus maksma kohapeal trahvi, sularahas ja kohe. Tavaliselt aitab see, kui pakud, et oled nõus nendega koos jaoskonda minema ja seal asjad korda ajama - libapolitseinikud jätavad su rahule.

2. Vääriskivide või vaipade tehingud

Sisenedes poodi, mida soovitas ülientusiastlik taksojuht, pakutakse sulle nii uskumatuna tunduvat tehingut, et keeldumine tundub võimatu. Aga mõtle uuesti – need vääriskivid ja vaibad on tõenäoliselt täiesti väärtusetud. Legitiimsed müüjad tavaliselt nii agressiivselt ei käitu.

3. Lennujaamataksod

Taksojuhid, kes viivad turiste lennujaamas linna, püüavad kasutada lisaraha saamiseks igat võimalikku trikki. Näiteks sõidetakse linna vahel ringi, et hind kõrgem tuleks. Peaksid sõitma ainult litsentseeritud taksodega ja kui sa ei saa ette maksta, siis lepi taksojuhiga enne sõitma hakkamist tasu kokku ja ära maksa enne, kui sa kohale jõuad.

4. Ajaosakud

Noormees läheneb sulle tänaval ja pakub sulle kraabitavat loteriipiletit – ilma igasuguse tasuta. Ta on sõbralik, sa võtad selle vastu ja sa võidad midagi – T-särkidest sularahani. Kohalik aga palub sul temaga hotelli kaasa minna, et auhind kätte saada. Sa ei taha minna, kuid kohalik ütleb, et ei saa oma töö eest raha, kui sa temaga kaasa ei lähe. Kui sa aga lähed, siis suunatakse sind hotellituppa, kus on ka teisi turiste ja sind sunnitakse vaatama tunnipikkust ettekannet ajaosakutega korteritest, mida sind «väga erilise hinna» eest ostma sunnitakse. Kui sa ka tuled sealt rahakotiga välja, siis oled sa siiski raisanud pool päeva oma puhkusest.

5. «See on suletud»

Mõningates riikides üritavad näiteks kohalikud taksojuhid sulle öelda, et see restoran, hotell või pood, kuhu sa minna soovid, on suletud. Aga leidub hoopis parem koht, mida ta soovitab ja kust ta tõenäoliselt selle eest raha saab. See on pigem tüütu kui kuidagi kahjulik, aga nõua alati, et saaksid kõigepealt kohale ise pilgu peale visata.

6. Mootorrattapettus nr 1

Rolleriga maakohas ringi sõitmine võib lõppeda kehvasti, kui su pidurid katki lähevad või õnnetuse teed. Ratta omanik eskordib sinu ja ratta parandusse, kus mehaanik hindab kulud totaalselt üle ning omanik nõuab, et sina selle kõige eest maksaksid. Tee rattast enne sellega sõitma hakkamist fotod, et nad ei hakkaks sind süüdistama vigastustes, mida sa põhjustanud ei ole. Ning ära rendi rattaid hotelliga seotud laenutustest.

7. Mootorrattapettus nr 2

Mootorratas, mille sa rentisid, antakse sulle koos luku ja võtmega, teine võti jääb rentijale. Kui sa oma ratta kuhugi pargid ja ise kuhugi ringi vaatama lähed, tuleb rendifirmast inimene ja varastab ratta ära – pärast nõutakse, et sa ratta kinni maksaksid. Kuna sa andsid neile tagatiseks oma passi ja kirjutasid alla lepingule, siis pead seda ka tegema. Kanna pigem kaasas oma lukku ja võtit ning anna neile tagatiseks vana pass, et mitte jamasse sattuda.

8. Linnuväljaheited

Kõrgustest lendab su peale linnuväljaheide ning juba näed sa käterätiga kohalikku, kes sind puhtaks püüab pühkida. Segaduses jääd sa ilma oma rahakotist ja väärisesemetest. Linnuväljaheidete asemel võivad kohalikud sulle «kogemata» peale ajada ka sinepit või midagi muud.

9. Baaripettus

Noored tüdrukud lähenevad meesturistidele ja pärast väikest jutuajamist nõustuvad mehed nendega koos baari minema. Olles vaimustatud võimalusest ajada juttu paari kohalikuga, pakud, et ostad neile juua. Kui tšekk lõpuks sinuni jõuab, on tüdrukud kadunud ja arve võib ulatuda sadade dollariteni.

10. Hotellipettused

Hüppad rongi või bussi pealt maha ja lähed otse takso peale, palud end viia kindlasse hotelli. Maksad mitme öö eest ette, sind veendakse liituma mitme giidituuriga ja suunatakse hotellituppa. Hotell on aga ebatavaliselt vaikne ega tundu sarnanevat väljareklaamitud atmosfääriga. Sulle tuleb meelde, et vestlesid bussis või rongis sõbraliku kohalikuga, kes pidi vahepeal kiire kõne tegema. See kõne oli taksojuhile, kes su saabudes peale võttis ja nende valitud hotelli eskortis. Nii et kontrolli enne hotelli aadressi ja nime, kui ennast kuhugi sisse kirjutad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles