Tervisekaitse juht ei soovita Mehhikosse puhkama minna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisilennuk.
Reisilennuk. Foto: SCANPIX

Tervisekaitseinspektsiooni juht Tiiu Aro rahustas täna eestimaalasi Mehhikos möllava seagripi suhtes, kuid soovitab siiski perega Mehhikosse puhkusereisile mitte minna.

Aro ütles inspektsiooni pressikonverentsil, et Mehhikos lahvatanud seagripp pole iseenesest raske haigus, aga kõik tuvastatud haigusjuhud on seotud Mehhikosse reisimisega. «Minu isiklik soovitus on, et ei kipuks vist küll sinna haiguskoldesse perega puhkusereisile praegu,» ütles Aro.

Kui keegi siiski otsustab Mehhikosse reisida, saab ta juba piiril kaitsemaskid ning juhtnöörid haiguse vältimiseks. Ka tavaline gripivaktsiin aitab kindlasti haigusnähte leevendada.

Seagripi nime all leviva haiguse puhul on tegu ebatavalise gripiviirusega, kus segunenud seagripi, linnugripi ja inimese gripi viiruse geenid. «Haigus ei ole raske, see on tavaliste gripilaadsete nähtudega: palaviku, üldise halva enesetundega, ülemiste hingamisteede põletikunähtudega: kurk valus, köha, nohu, mõnel juhul on täheldatud ka kõhulahtisust,» rääkis Aro.

Haigus reageerib uuema põlvkonna gripiravimitele. Aro kinnitusel ei vaja haigestunud tingimata haiglaravi, neid tuleb ravida nagu gripihaigeid ikka: jääda koju ja manustada vastavaid ravimeid. Ka Eestis on müügil retseptiravimit toimeainega

Oseltamivir. 

«Mehhiko surmajuhtude seas võib olla väga põhjusi: mis haiguse faasis see avastati, millal inimene ravi sai - need on kõik nähud, mis haiguse kulgu mõjutavad,» vastas Aro küsimusele, miks sellesse kergesse haigusse siiski inimesed surnud on.

Nakkushaiguse diagnostikas eristatakse kolme staadiumit: kahtlustatav, tõenäoline ja tõestatud. Mehhikos on praegustel andmetel surnud kokku 100 inimest, mis on vaid tõenäoliselt sellest gripist põhjustatud. Ametliku seagripi viiruse kinnituse on saanud neist 20 juhtu.

Ameerika Ühendriikide eri osariikides on tänahommikuse seisuga laboratoorselt tõestatud seagripi juhte 20. Euroopas on tänaseks uuringu all 12 haigusjuhtu eri Euroopa riikides: Prantsusmaal, Hispaanias, kaks Šotimaal, üks Iisraelis. Ka Kanadas on mõned haigusjuhud. «Ka kõigi Euroopast leitud haigusjuhud on seotud reisimisega Mehhikosse,» kinnitas Aro gripi päritolu just sellest riigist.

Mehhikos on gripi levik palju ulatuslikum: seal on grippi haigestunud ligi 1500 inimest, surnuid on sajakonna ringis. Samas sai Mehhikos haigestumiste laine alguse juba 18. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles