Belgia kaotab maist eestlastele tööpiirangud

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgia lipuvärvides mees.
Belgia lipuvärvides mees. Foto: AFP / Scanpix

Belgia ametniku sõnul kavatseb valitsus juba mai esimesest päevast tühistada piirangud kaheksast ELi kuuluvast Ida-Euroopa riigist pärit tööjõule, teiste seas ka eestlastele.



Tähtsamad valitsusliikmed on piirangute kaotamise osas juba kokkuleppele jõudnud ning tõenäoliselt kiidetakse see samm heaks järgmisel reedel toimuval valitsusistungil, vahendas Reuters allikat.

Eesti kõrval saavad järgmisest kuust vabalt Belgiasse tööle minna ka Läti, Leedu, Poola, Tšehhi, Slovakkia, Sloveenia ja Ungari kodanikud, kes elavad juba viis aastat Euroopa Liidus.

2007. aastal liitunud Bulgaaria ja Rumeenia elanikud ei saa aga samasugust vabadust enne 2011. aastat. Nemad peavad endiselt hankima endale eraldi tööloa Belgias töötamiseks.

Belgia on üks vähestest euroliidu maadest, mis on veel säilitanud piirangud 2004. aastal liitunud riikide tööjõule. ELi riigid, mis soovivad piiranguid jätkata, nagu Saksamaa ja Austria, peavad sellest teavitama Euroopa Komisjoni hiljemalt aprilli lõpuks.

Maailma majanduskriis on toonud suurema tähelepanu alla ka tööjõu liikumise Euroopa vaesematest osadest jõukamatesse ning näiteks Suurbritannias on toimunud ka meeleavaldusi välistööliste vastu. Selles riigis arvatakse praegu töötavat isegi üle miljoni poolaka, aga ka hulgaliselt teiste rahvuste esindajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles