Hea varustus on suusamäel väga oluline

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumelauafanaatik Siim Siimut (keskel) koos sõprade Taavi Rehepapp (vasakul) ja Hannes Argega tänavu Austrias Mayrhofenis Alpe vallutamas.
Lumelauafanaatik Siim Siimut (keskel) koos sõprade Taavi Rehepapp (vasakul) ja Hannes Argega tänavu Austrias Mayrhofenis Alpe vallutamas. Foto: Erakogu

Need pühapäevasõitjad, kellel endal isiklikku lumelauda või mäesuuski ei ole, rendivad varustuse tavaliselt kohapealt. Lumelauafanaatik Siim Siimuti hinnangul on varustust siiski Eestist odavam rentida.

Näiteks Suusabaasis maksab mäesuuskade või lumelaua täiskomplekti (koos saabastega) rentimine viieks päevaks 48 eurot, Austrias Kaprunis pakutakse sama teenust 135 euro eest.

Lumelauainstruktor Kerstin Kotkas ütleb, et tema ise rendilauaga sõita ei tahaks. «Oma varustus on kõige parem ja olen sellega harjunud,» nendib ta.

Sama oluline on ka sobiva riietuse kaasa pakkimine. Siimut võtab tavaliselt kaasa kaks paari kindaid (õhemad ja paksemad), mütsi, salli, sooja pesu, suusasokid (vale sokk tekitab ebameeldivad voldid ja randid), suusaprillid (teatud ilmastikuolude korral on nendeta sõitmine praktiliselt võimatu), korraliku suusajope ja -püksid.

Kotkas võtab reisile kaasa tavaliselt isegi mitu paari suusapükse: õhemad ja paksemad. Ta toonitab, et kõige vajalikum ohutusvahend on kiiver, vajadusel tuleb kasutada ka põlvekaitsmeid ja seljakaitset.

Väike seljakott, mida saab ka mäel kasutada, on asendamatu abimees – sinna saab panna joogipudeli, varukindad, müslibatooni, fotoaparaadi vms. Mobiiltelefoni ja käekella puhul tasub kontrollida vee- ja põrutuskindlust. Prillikandja peaks kontrollima, et tema prillid mahuvad mäeprillide alla, või võtma kaasa läätsed. Kui kohapeal on olemas ujula või veekeskus, tasub kaasa pakkida ka ujumisriided ja plätud.

Kõrgmäestikus võtab päike väga hästi isegi läbi pilvede, mistõttu tuleks kotti pakkida alati ka tugeva kaitsefaktoriga päikesekreem. «Seda õpid alles siis, kui esimest korda oma nina valusalt tulipunaseks põletad,» räägib Kotkas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles