Läki lastega Lätti!

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõunanaabrite pealinn Riia lummab oma arhitektuuriga.
Lõunanaabrite pealinn Riia lummab oma arhitektuuriga. Foto: SCANPIX

Talvist perepuhkust kavandades võiks lõunanaabritele külla sõitmist tõsiselt kaaluda. Kui aega napib, saab täisväärtuslikult lõõgastuda isegi Riia muuseumides, ent ka puhkuseparadiis Sigulda on vaid kiviviske kaugusel.

Lido, Riia loomaaed, tsirkus. Kui nendes paikades perega juba ammu käidud, on külmal aastaajal paslik seada esmalt sammud Riia külje all suvasse vabaõhumuuseumisse. Väljuge kesklinnast startinud bussist number 1 peatuses «Brivdabas muzejs» ning jalutage siis suunas, kuhu sinist värvi suur silt näitab.

Võrdle ennast naabriga

1924. aastal avatud muuseumi üle tunneb uhkust iga lätlane. «Tegu on Euroopa ühe vanema vabaõhumuuseumiga,» sõnab muuseumi kaastöötaja Kristine Dzedule uhkelt. 87 hektaril laiuv ja 118 hoonega territoorium on jagatud osadeks vastavalt maakondadele ning eestlaselgi on põnev siin meie taluarhitektuuriga ühisosi ja erinevusi otsida. Ning neid ka leida. Fakt on aga seegi, et siin jalutades tekib hinge kuidagi soe tunne – ühist tundub isegi vanu maju vaadates olevat meie ja lõunanaabrite mentaalsuses rohkem kui küll.

Ent mida võtta ette lisaks arhitektuuri ilu nautimisele, kui peres on lapsed? «Ettetellimisel saab sõita hobusega või talvisel ajal koerarakendiga kihutada, mängida puust mänguasjadega rahvuslikke mänge, tutvuda sepatööga jne,» loetleb Dzedule ning märgib, et talvel on vabaõhumuuseumis eriti mõnus viibida. Siis saab ka suusatada, sest tegutseb suusalaenutus ning nii võib ekspositsiooniga hoopis tervisesporti harrastades tutvuda. On lausa kolm eri pikkusega suusateed, kuid olgu lisatud, et tunnipikkuse suusavarustuse kasutamise eest tuleb välja käia 4,50 latti. Kui aga kõht tühjaks läheb, saab muuseumikõrtsis ehk krogs’is rahvuslikke toite maitsta ning konte soojendada.

Meelde tasub jätta, et suuremat sorti üritusi korraldatakse siin ka. Näiteks enne aastavahetust tutvustatakse vanu jõulukombeid. Suurejooneline vastlapäev on kavas 17. veebruaril, millesse kuulub ka pikema liu võistlus. Rahvakalendri järgi tähistatakse kevadpüha 17. märtsil, selle kristliku versiooni, munadepüha pidustused kestavad aga 31. märtsist 1. aprillini.

Muide, eraldi vaatamisväärsus on kohe muuseumi väravate lähedal asuv iidne puukirik, mis siia Kurzeme kandist, Usma järve äärest 1935. aastal toodi ja kus pühapäeviti toimuvad jumalateenistused. Kel veab, võib peale sattuda ka nii mõnelegi pulma- või ristimistseremooniale või orelikontserdile. Ja kellel veel eriti veab, võib talvel vabaõhumuuseumis konnates kohata lausa metsloomi. Kristine Dzedule sõnul olid läinud talvel kolm metskitse siin igapäevased külalised, kes juba varahommikul muuseumiväravas selle avamist ootasid.

- Läti Vabaõhumuuseum, Brivibas gatve 440, Riia

Piletihind talvel täiskasvanule 1,50 latti, lapsele 50 santiimi, eelkooliealistele tasuta

Vt lähemalt www.bridabasmuzejs.lv

Topiste paradiis

Bussiga kesklinna naasnud, on aeg pühenduda siseruumides liikumisele. Buss number 1 paotab uksed kesklinnas, raudteejaama lähedal ning siit on juba loetud meetrid Läti riiklikku loodusloomuuseumi, mille eksponaadid on jaotunud suisa viie korruse vahel. Siit leiab nii ülevaate mineraalidest, kivimitest ja kivististest, mida Lätis leidub, mitmeid moodsaid interaktiivseid monitore, et väljapanekul nähtule lisaväärtust koguda, ent muljetavaldav on hoopis muu – sellist topiste kollektsiooni on isegi loodusloomuuseumides harva näha. Mis muidugi ei tähenda, et kuulsas Riia loomaaias elusaid loomi vaatamas käia ei tasuks, aga siin saab lihtsalt kaelkirjakut ja kängurut väga lähedalt silmitseda. Minna aga loomaaeda mammutit otsima pole, teadagi, mõtet –  muuseumis saab aga vaadata otse tema tarkadesse klaassilmadesse.

Muuseumitöötaja Diana Meiere sõnul on ligi 170-aastane muuseum Lätimaa vanimaid. «Peame end ise Baltimaade olulisimaks inimkonna ajaloo kompleksmuuseumiks. Kuigi mujal on mõõtmetelt veelgi suuremaid loodusele pühendatud muuseume, aga meil on ühes majas esindatud nii zooloogia, paleontoloogia, entomoloogia, antropoloogia kui kageoloogia,» räägib Meiere.

Tegelikult peab märkima, et eranditult kõik selgitavad kirjed on muuseumis läti- või ladinakeelsed, mistõttu – kui külastajal vähegi aega ja huvi – võib tellida 2 lati eest inglis-, saksa- või venekeelse audiogiidi. Sel juhul tuleb aga arvestada, et vaba aega võiks olla vähemalt kaks tundi.

«Teeme ka lastele mitmesuguseid üritusi, aga need on sellised, kus läti keele oskust vaja ei lähe,» kinnitab Meiere. Ta toob näiteks hiljuti avatud paleontoloogianäituse, kus saab plasttükikestest ise iidseid kalu meisterdada või arvutiekraani vahendusel maakera algusaegadesse kanduda. Erilisel viktoriinil, ükskõik kas vastad kaheksale küsimustele õigesti või valesti, astud selle lõpul spetsiaalsele platvormile, mis imiteerib maavärinat. Olenevalt antud vastuste õigusest on ka värin kas nõrgem või tugevam. «Lastele meeldib see väga,» kiidab Meiere.

Kindlasti pakub kogu perele huvi detsembris avatav elusate koduloomade ja -lindude näitus. Loomulikult ei ole vaatamiseks väljas koerad või kassid, kuked või kanad, vaid eksootilised linnud ja loomad, näiteks sisalikud ja kilpkonnad. 12.–23. detsembrini saab vaadata puust mänguasjade näitust, kus saab nendega ka mängida. Jaanuaris eksponeeritakse tuvisid, kohalikke õunu ja topis-kilpkonni.

- Läti loodusloomuuseum, Barona 4, Riia

Piletihind täiskasvanule 1,50 latti, lapsele 50 santiimi, eelkooliealistele tasuta

vt lähemalt www.dabasmuzejs.gov.lv

Börsi ruumides nüüd kunst

Täpselt Riia vanalinna südames, hoogsalt renoveeritava Toomkiriku vastas asus veel paar aastat tagasi Riia Börs, millest nüüdseks on jäänud järele vaid nimi. Läinud aasta augustist leiab Rigas Birža nimelisest muuseumist hoopis kunsti, mis pärit Lääne-Euroopast, aga ka mujalt maailmast – India, Hiina ja Vana- Egiptuseni välja. Muuseumitöötaja Ieva Bertuse sõnul on see pärit endisest promenaadimuuseumist.

Bertuse, kes vastutab muuseumis tehtava lastetöö eest, kinnitab, et isegi sel ajal, kui vanemad muljetavaldava ekspositsiooniga tutvuvad, leiab plikadele-põnnidele tegevust. Seda muidugi juhul, kui nad üht-teist ekspositsioonist ikkagi vaatasid. «Nad saavad teha nähtust koopiaid,» muheleb neiu ning osutab spetsiaalses lasteruumis korraldatud näitusele. Muuhulgas on näha lastejoonistusi Egiptuse muumiast, mis pidavat tulevasele põlvkonnale eriti meeldima.

Teine õpituba on mõeldud vanematele lastele – neile jutustatakse lühidalt muuseumist ning pärast lühikest ekskurssi kunstimaailma saab hakata paberilehtedel n-ö nähtust ja räägitust pilti kokku panema. See on Riia börsi mäng, mis seisneb küsimustele piltvastuste otsimises, meenutades mõneti puslet, kuid milles loeb ka nutikus ja mälu. Tõsi, hetkel on mäng vaid läti keeles, kuid Bertuse tõotab, et üsna pea on saadaval ka ingliskeelne variant ning palub tungivalt jälgida uute õpitubade kohta infot muuseumi kodulehelt. Ta lisab, et neis osalemine pole tasuta – lapse eest tuleb maksta 2 latti, kuid selle raha sees on ka töövahendite maksumus.

Mängud mängitud, on aeg hakata kooki sööma, aga see tuleb endal kaasa võtta, tähendab Bertuse.

- Muuseum Rigas Birža, Doma laukums 6, Riia

Piletihind täiskasvanule 2 latti, lapsele 50 santiimi, perepilet 5 latti ning on ka kombineeritud piletid

vt lähemalt www.rigasbirza.lv

Vapustav juugendstiil

Alberti tänaval, sisenemisega Stelnieku tänavalt, asub tõeliselt omapärane kortermuuseum, mis avati alles suhteliselt hiljuti, 2009. aastal ja seda rahastab Riia linn. Stiilse juugendmaja esimese korruse 13 ruumiga korteris elas hoone 1903. aastal loonud väljapaistev läti arhitekt Konstantins Pekšens (1859–1928). Personal, kes teid muuseumi sisse astudes garderoobis tervitab, on ajastutruudes kostüümides ning kõigile, kes seda soovivad, pakutakse võimalust kanda efektset kübarat, et atmosfääri paremini sisse elada. Muide, lasteekskursioone saadab kassipoeg Albert.

«Oleme kõike püüdnud esitleda nii nagu see oli 1903. aastal, arhitekti eluajal,» rõhutab ekskursioonijuht Gundega Cekule malbelt. Esemed, mida väljapanekus kasutatud, on pärit ka riialaste kodudest, kuid neid on lisaks antikvariaatidest juurde ostetud. Osa mööblit on toodud hoopis Viinist, ja see oodanud ühes antikvariaadis tervelt 10 aastat, enne kui see juugendmuuseumi töötajate poolt avastati. Kööginõud on suures osas Riiast, tegutses siin ju kuulus Kuznetsovi portselanivabrik.

Kogu ilu on mahutatud 280 ruutmeetrile. Kui mõelda, et siin elas vaid kolm inimest – arhitektihärra koos abikaasa ja teenijaga, võib arvata, et küll võis see hirmus ja kõle olla. Vastupidi, isegi inimtühjana on ruumid täis erakordset hingust, justkui valvaks Pekšens pilvede vahelt, kas kõik tema majas ikka korras on. Tasub minna, vaadata ja veenduda. Seda enam, et Nõukogude ajal asus siin hoopis ilge kommunaalkorter, kus elas ninapidi koos viis peret.

Üllatusena tuleb muuseumis pildistamise eest eraldi maksta. Aga kui pildistamiseks kasutada telefoni, ei pane teile keegi kätt ette. «Telefon meil ei loe, ei teagi, miks,» naerab Cekule.

Riia Juugendstiili Muuseum, Alberti 12, Riia

Piletihind täiskasvanule 2,50 latti, lastele ja pensionäridele 1,50 latti

vt lähemalt www.jugendstils.riga.lv

Ahhaa Läti moodi

Inimese mulaaž, millest saab erinevaid kehaosi välja tõmmata – see pole kaader õudusfilmist, vaid näide hotelli Radisson Blue Latvija naabruses paiknevas kaubahallis Galeria Riga asuvast laste teaduskeskusest «Zili brinumi», mis pole sugugi õudne.

Uskuge, siin on, mida vaadata ja kogeda. Magneetiline plastiliin, kõverpeeglituba, Tesla generaator, lendav vesi ... Kui vanasti olid Nõukogude Liidus hinnas planetaariumid, siis nüüd selle niši haaranud laste teaduskeskused, kus ka täiskasvanul põnev käia. Alati on käepärast kaks töötajat, kes selgitusi jagavad ning eksponaatide mõtet lahti seletavad. On ka mängutuba ning mitmeid interaktiivseid interaktiivseid ettevõtmisi.

-         laste teaduskeskus «Zili brinumi», Galleria Riga, Dzirnavu 67, 6. korrus

Piletihind täiskasvanule 3 latti, palju kombineeritud pileteid

vt lähemalt www.zilibrinumi.lv

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles