Maailma kõige kirevamad ostukeskused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
The Grand Canal Shoppes, Las Vegas, USA
The Grand Canal Shoppes, Las Vegas, USA Foto: lasvegashotel.com

Estravel koostas nimekirja kaheteistkümnest maailma kõige põnevamast ostukeskusest, kus šoppamine on ainult tillukene osa pakutavast meelelahutusest.

Mall of America, Minnesota, USA

See tohutult suur kaubanduskeskus hõlmab endas lisaks rohkem kui viiesajale poele ka lõbustusparki, kino, meremaailma, golfiradasid, lennusimulaatoreid, meelelahutusmaja ning pulmakabelit – ühesõnaga kõike, mida üks inimene ajaviiteks kaubanduskeskusest leida loodab.

Oma 390 000 ruutmeetri suuruse poepinnaga on ta maailma enim külastatav kaubanduskeskus, kust käib aastas läbi üle 40 miljoni inimese. Kui veeta igas poes keskmiselt 10 minutit, võtaks kogu keskuse läbikäimine aega 3 ja pool ööpäeva!

Mall of the Emirates, Dubai

Ühendemiraatide poekompleks Dubais on midagi enamat kui lihtsalt ostukeskus: ta pakub lisaks suurele valikule poodidele ka laia valikut meelelahutus- ning vaba aja veetmise võimalusi.

Keskuses on riigi suurim siselõbustuspark Magic Planet, kobarkino 14 saaliga, kunstigalerii, 500 istekohaga teater ning esimene ruumisisene suusakeskus terves Lähis-Idas. Keskusega on ühendatud ka kaks viietärnihotelli, tenniseväljak, mitmed restoranid, mis pakuvad erinevate riikide kööke ning basseinid ja spaad. Sedamoodi on ühes ehitises esindatud kõik vaba aja veetmise valdkonnad.

The Grand Canal Shoppes, Las Vegas, USA

Selles 46 000 ruutmeetri suuruses Veneetsiat meenutavas ostukeskuses on võimalik ühendada endas nii ostlemisrõõmud kui romantika – nimelt on keskuse sisse ehitatud ehtsad kanalid, millel päris gondlid inimesi ringi sõidutavad.

Poekompleksi lipulaevaks on kõrgmoodi propageeriv Barneys New York, lisaks sellele on ka mitmeid teisi kõrgklassi kuuluvaid butiike ning disainerrõivad müüvaid kaupluseid. Grand Canal Shoppes on tõeline moeguru paradiis!

Tokyo Midtown Mall, Tokyo, Jaapan

See mitmekülgne kaubanduskeskus avas oma uksed 2007. aastal. Tema põhitornis on üürilisteks sellised suurfirmad nagu Yahoo, Fuji Xerox ja Ritz-Carlton Hotell.

Einestamisvõimalust pakuvad mitmed maailmakuulsad restoranid ning toidumaailmas omale nime teinud kokad. Ostlemise ja toidu nautimise kõrval võib jalutada kompleksi kuuluvas suurimas Tokyo kesklinnas asuvas pargis, mida ehivad traditsioonilised kirsipuud, kampripuud ning teised puuliikide esindajad. Pargis asuvad WiFi-alad teevad arvutitöö võimalikuks ka värskes õhus viibides.

Wafi Mall, Dubai

Nagu te ilmselt olete juba aru saanud, tahab Dubai enamikus asjades olla see «kõige-kõige-kõigem». Püramiidikujulises Wafi kaubanduskeskuses pakuvad enam kui 350 poodi maailma kõige ainulaadsemaid, väärtuslikemaid ning tähtsamaid brände, millest paljud on esindatud ainult Wafis.

Tõelise taseme näitajaks on 2008. aastal saadud auhinnad parima ostukeskuse, restorani, uue hotelli, spaa ning butiigi eest. Olgu see siis kunst, mood, toit, meelelahutus või elustiil, nende valdkondade kõige esinduslikumad näited leiate just Wafist. Muuseas, selles keskuses on väga lihtne ära eksida. Nagu ka kõigis teistes eelmistes ja järgnevates…

West Edmonton Mall, Alberta, Canada

See maailmas suuruselt 5. kohal olev kaubanduskeskus ehitati 1981. aastal, omab üle 800 poe ning mahutab parkima enam kui 20 000 autot.

Kompleksis on mitu temaatilist piirkonda: Viski tänav (New Orleansi stiilis klubid ja restoranid), Euroopa Puiestee ning Hiinalinn. Sellele lisanduvad veel hotell, lasketiir, kinod, neli raadiojaama, lasteloomaaed ning söögiteater. Suurimat meelelahutust pakub lõbustuspark Galaxyland paljude erinevate atraktsioonidega, sealhulgas ka tüüpiline Ameerika mägede nime all tuntud lõbusõit. Kaubanduskeskuse uhkuseks on ruumisisene järv, mis on koduks neljale merilõvile ning kus hulbib Cristoph Kolumbuse laeva Santa Maria koopia.

The Dubai Mall, Dubai

Dubai ostukeskus on oma üle 112 ruutkilomeetri suuruse pindaala poolest maailma suurim. Keskuses on enam kui 1200 poodi ning asutust, lisaks ka hiigelsuur akvaarium, mis pälvis Guinessi Rekordite auhinna kui maailma kõige suurem klaassein.
Samuti on ta koduks uisuväljale, luksushotellile, 22 ekraaniga kobarkinole ning 120 restoranile ja kohvikule.

Lisaks on rakendatud omapärast kaubamajad-ühe-kaubamaja-sees põhimõtet, mis väljendub erineva temaatikaga ostlemispiirkondadena ning mida ühendab omavahel tänavamaastik – nii saab tervet linnaelu kogeda ühe ainsa ehitise sees.

Beijing Mall, Peking, Hiina

Beijing Mall kaubanduskeskus on Pekingi äärelinnas asuv hiiglaslik poekompleks, umbes tunniajase autosõidu kaugusel kesklinnast. Loomulikult kuulub ta Hiina kõige luksuslikumate poodide esikümnesse ja luksust hiinlased armastavad.

Keskus mahutab neljal korrusel parkima 8000 autot! Kui lisada uhketele poodidele juurde veel tehisrand ning Euroopas ebaseaduslikud, aga kohalike seas populaarseks saanud Ameerikast toodud sala-DVD-d, võib nentida, et siin saab korraga nautida nii elu pahupoolt kui ka kõrgklassi elustiili.

Istanbul Cevahir, Türgi

Ajalooline vanalinn on vaid üks osa Türgi pealinna suurejoonelistest ehitistest. Türklased armastavad väga šoppata väga ning seda Istanbulis asuvat gigantset kaubanduskeskust peetakse oma 322 ruutkilomeetri suuruse alaga Euroopa suurimaks. Kuigi konkurente sellele tiitlile tuleb juurde vaat et iga päevaga.

Tohutu suure klaasist katuse alla on kogutud kokku 343 poodi, umbkaudu 50 restorani, 12 kino, sealhulgas privaatteater, keeglisaal, väike Ameerika mägede atraktsioon ning sealsamas läbipaistval katusel lebav suuruselt teisel kohal olev kell maailmas läbimõõduga 36 meetrit!

King of Prussia Mall, Pennsylvania, USA

Kindlasti on mingi põhjus, miks see Ameerika Ühendriikides Pennsylvania osariigis asuv hiidpood on saanud nimeks Preesimaa kuningas, aga me lihtsalt ei tea seda. See uhke kaubanduskeskus avas oma uksed peaaegu viis dekaadi tagasi 1963. aastal, kui taolised keskused olid mõeldud ainult varakatele inimestele.

King of Prussia Mall võib uhkustada seitsme kõrgklassi kuuluva kaubamajaga ning üle 400 kaupluse, butiigi ja restoraniga. Esile on tõstetud mitmed eksklusiivsed poed, mida mujal piirkonnas ei leidu.

Zlote Tarasy Mall, Varssavi, Poola

See eestikeeli Kuldsete Terrasside kaubanduskeskus lummab oma merelainet meenutava klaasist välisarhitektuuriga, pakkudes tavalistest pilvelõhkujatest või suureruumilistest ehitistest hoopiski isemoodi tunnet. Interjööris seevastu, nagu keskuse nimigi ütleb, on kujutatud kuldsetes toonides terrasse.

Lisaks 200 poele ning restoranile asuvad keskuses kobarkino ning hotell. Klaaskatusega sisehoov on spetsiaalselt kavandatud kontsertide ja muude ürituste pidamiseks. Igal juhul, kui järgmisel korral Poola pealinna satute, tasub ehk korraks läbi jalutada!

Westfield London Shopping Centre, Inglismaa

See on juba vana uudis, et londonlased ise eriti Oxford Streetil poodlemas ei käi, see on rohkem turistide pärusmaa. Kuid see-eest meeldib neile väga Westfieldi kaubanduskeskus, mille 150 ruutkilomeetri suurune poepind on võrreldav 30 jalgpalliväljakuga!

Avamise hetkel 2008. aastal oli see suuruselt kolmas ostukeskus Ühendkuningriigis. Keskuses on külastajate päralt üle 250 poe, lisaks veel kobarkino, restoranid ja kiirsöögikohad. Ning kui suurest ostlemisest jalad ära väsivad, saab nii öelda lakapealsel diivanitega vooderdatud alal jalgu puhata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles