Erakordne galerii: üks maailma kuivemaid kõrbesid puhkes õitsele (2)

Johanna Vahuri
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

 Atacama kõrb, mida peetakse üheks maailma kuivemaks paigaks, puhkes pärast ootamatuid suuri vihmasadusid õitsele.

Atacama kõrb asub peamiselt Tšiilis ning sirutub üle 1600 kilomeetri. Mõni kaugem nurk ei ole kunagi vihma näinud, kuid on ka piirkondi, mis võivad vihmasabinat nautida iga viie kuni seitsme aasta järel, vahendab Lonely Planet.

Seekordne õitemeri oli aga üsna ootamatu, sest samas piirkonnas võis sarnast pilti nautida alles 2015. aastal. Kõrbemaastikul on vihma tõttu õide puhkenud üle 200 taime, mida on kohale tormanud uudistama ka paljud turistid.

Vihm uhub maapõues peidus olevatelt seemnetelt kaitsekihi ja äratab need nii üles. Sealsed taimeseemned võivad säilida kuid või isegi aastaid ning annavad endast märku vaid siis, kui saabub tugev vihmasadu.

Siiski ei kesta see ilu kaua, sest kõrbes on väga kuiv ja kuum, seega tuleb kõikidel huvilistel kiirustada. Atacama kõrbe tasub aga külastada ka teistel aastaaegadel. Kui seal parajasti lilli ei õitse, on see paik endiselt kummastavalt kaunis. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles