Kui tihti koristatakse lennuki salongi tegelikult?

Johanna Vahuri
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuki puhastus
Lennuki puhastus Foto: Vida Press

Sageli räägitakse, et lennukid on tohutult mustad, sest pidevalt tuleb neid õhus hoida ja seetõttu ei jõuta seal tegelikult koristada.

Lennuametid ei ole ette kirjutanud, kui sageli ja põhjalikult peaks lennukeid pesema, seega vastutavad selle eest ainuüksi lennufirmad, kes annavad ilmselt endast parima, kuid ülemäära suuri pingutusi sageli ei tee, vahendab Insider.

Sellest, kui puhas lennuk enne uut õhkutõusu on, sõltub sellest, kui kaua jääb aega kahe lennu vahele. Lühemad Euroopa-sisesed lennud saadetakse uuesti teele niipea, kui eelmised kliendid on välja saadetud ja uued peale toodud.

Koristusmeeskond või salongipersonal viskavad ära esmase prügi, pühivad istmed puhtaks ja värskendavad veidi tualette. Kuna kõik käib väga kiiresti, võib eesoleva istme taskust leida mõne kommipaberi või pardakaardi.

Kui lennuk peatub jaamas kauem, saab ka vahekäigud tolmuimejaga üle käia ja vaadata läbi kõik istmetaskud. Sageli sellega aga piirdutakse, kui ei ole juhtunud just mingit suuremat õnnetust, mis vajab põhjalikumat koristust. Sellisel juhul võib lend aga hilineda, et lennuk jõutaks tõeliselt puhtaks küürida.

Sellegipoolest võib olla üsna kindel, et istmetel, laudadel ja käetugedel on kõikvõimalikud bakterid, mis eelmine reisija sinna jättis. Puhtaimad istmed saavad endale need, kes ostavad endale paremad kohad. Lennufirmad panevad kõrgema klassi reisijatele erilist rõhku, mistõttu puhastatakse nende istmeid ja laudasid ka iga lennu vahel.

Samuti ei tehta pärast iga lendu tühjaks tualetipaake. Nende tühjendamine sõltub alati paagi suurusest ja lennu pikkusest. Seega kui lühikest lendu on teenindanud mõni suur lennuk, siis ei pruugita paaki ka kohe tühjaks teha.

Põhjalikum koristus võetakse ette siis, kui lennuk jääb ööseks mõnda lennujaama. Siis tuleb peale koristusmeeskond, kes teeb puhtaks ka käetoed, teleriekraanid ja lauakesed. Sel perioodil jääb aega tolmuimejaga tõmmata ja tualette põhjalikult puhastada. Seega kui karta baktereid, tuleks lennata väga vara hommikul, et olla esimesel lennul.

Süvakoristust tuleb ette aga oluliselt harvem. Sellisel juhul küüritakse puhtaks ka laed, seinad, pagasiriiulid ja põrand pestakse üle pesuvahendiga. Mõni lennufirma teeb seda iga 30 päeva järel, teine aga ootab kolm kuud ning mõni isegi kuni 18 kuud.

Seega, kui tahta lennukis end hästi tunda, tuleks kätepuhastusvahend ise kaasa võtta. Mõne niiske salvrätikuga saab ka laua puhtaks teha. See ei ole küll võrdväärne süvapuhastusega, kuid kahju kindlasti ei tee. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles