Üheksa reisitrendi, mis on nüüdseks kadunud

Johanna Vahuri
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühekordne kaamera
Ühekordne kaamera Foto: Vida Press

Reisimine on arenenud erakordse kiirusega, mistõttu ei osanud mõnikümmend aastat tagasi keegi veel ette näha, millised võivad olla tänavpäeva reisitrendid.

Conde Nast Traveler tegi nimekirja trendidest, mida kunagi kõrgelt hinnati, kuid mis on nüüd kindlasti unustusehõlma vajunud.

1. Pardakaubamaja - kui nüüd saab lennukis osta peamiselt süüa ja juua ning ehk ka mõne lõhna, siis kunagi oli sealne kaubamaja oluliselt valikurikkam. Sealt võis leida kõike alates köögitarvikutest kuni lemmikloomavooditeni välja. Sellele trendile pandi algus 1990. aastal, kuid 2015. aastal sulges viimane säärane kaubamaja oma uksed.

2. 757 lennukid

1981. aastal tuli välja esimene Boeing 757, kuid 2004. aastal tuli viimane selline tehasest välja. Seni ei ole see veel meie taevalaotuselt aga kadunud. Delta Air Linesil on endiselt veel kasutusel 109 sellist lennukit. Siiski võib neid enamjaolt näha kaubalende tegemas ja reisijaid nad nii sageli ei vea.

3. Kümned lennufirmad

Põhja läinud lennufirmade nimekiri on üsna pikk ja suuresti koosnevad nende nimed kõiksugu lühenditest. Nüüdseks on paljud suurfirmad aga väiksemad ära ostnud ja nii ongi maailmas järgi vaid käputäis suuri lennufirmasid.

4. Ühekordsed fotoaparaadid

Selliseid näeb veel küll, kuid mitte enam reisides, vaid hoopis pulmapidudel. Kunagi olid need aga perepuhkuse lahutamatuks osaks. Nädalase puhkuse tarbeks pisteti ikka kotti paar kaamerat, et kõik vahva saaks jäädvustatud.

5. Reisibrošüürid

Kuna nüüd on kõik informatsioon internetist kiiresti leitav ei ole kohta enam ka brošüüridele. Kunagi olid need aga asendamatud, nende järgi valiti nii reise kui hotelle ja otsustati, kuhu tasuks sihtkohas sööma minna.

6. Suitsetamine

Õnneks on sellest juba üks jagu aega möödas, kui lennujaamades ja lennukites tohtis suitsetada. Kunagi oli see aga üsnagi tavapärane ja suitsuvabad inimesed pidid selle tossu ja lõhna lihtsalt ära kannatama.

7. Telefonid

Vanadest lennukitest võis leida justkui taksofonid, mida reisijad said siis vajadusel kasutada. Siiski nad laialdast huvi ei pälvinud, mistõttu ei peetud neid vajalikuks enam ka toota.

8. Euroopa erinevad valuutad

Selleks, et Euroopas ringi reisida tuli 90ndatel aastatel taskud erineva valuutaga täis toppida, kuid nüüd piisab suuresti sellest, kui kaasa võtta eurosid.

9. Reisitšekid

Eestis ei jõudnudki need kunagi õieti kanda kinnitada, kuid Ühendriikides olid reisitšekid, mille eest sai mujal maailmas kõiksugu tehinguid teha, üsnagi populaarsed. Kuna neid pidi ka vahetama ja hiljem pidi need kaupmees omakorda rahaks tegema, oli nende kasutamine üsnagi tüütu, mistõttu on need nüüdseks ka suuresti turult kadunud. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles