Mis juhtub kaduma läinud pagasiga?

Johanna Vahuri
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadunud pagas
Kadunud pagas Foto: Vida Press

Reisijate üks hullemaid õudusunenägusid on see, kui lennujaamas pagasilindi juures oodates kohvrit lihtsalt ei tule.

Pagasi kaotamine võib olla mõneti ka mugav, seda juhul, kui kohver läheb kaduma siis, kui oled koju jõudnud. Nii ei pea pagasit kaasa tirima, vaid lennufirma toimetab selle hiljem koduukseni, vahendab Telegraph.

Kui kohver peaks aga kaotsi minema reisile suundudes, on hoopis teine lugu ning sellest on kindlasti rohkem kahju kui kasu. 2016. aastal kaotati täielikult või ajutiselt ära 21,6 miljonit pagasiühikut, mida oli kahe miljoni võrra vähem kui aasta enne seda.

See tähendab, et iga tuhande inimese kohta kaob aastas ära 5,73 kohvrit. Alates 2007. aastast on kottide kaotamine langenud 70 protsenti, seega on tõenäosus, et kohver kaob, üsna väike.

85 protsenti pagasist, mis on kaduma läinud, toimetatakse omanikuni juba järgmise 48 tunni jooksul. Neid kohvreid, mis jäävadki kaduma, on tegelikult aga üsna vähe. Ainult seitse protsenti kogu kadunud pagasist on varastatud või jääbki kadunuks.

Suurem osa pagasist läheb kaduma vahemaandumiste käigus, kui kohvrit ei jõuta lihtsalt järgmisele lennule laadida. Nii on juhtunud 47 protsendi kõigi ekslema läinud kohvritega. 16 protsenti kaduma läinud kohvritest unustatakse lihtsalt lennukisse laadida. 15 protsendil on pandud lipiku peale vale info. Ülejäänud kohvritel puhul on kokku langenud mitu põhjust.

Aasias on pagasi ajutise või lõpliku ärakadumise tõenäosus kõigest 1,81 tuhandest. Põhja-Ameerikas on sama number 2,7 ning Euroopas kahjuks 8,06.  

Kui pagas läheb kaduma, on lennufirma sunnitud maksma kompensatsiooni. Hea meelega nad seda teha ei taha ja üritavad enne vastutust ilmselt kellegi teise kaela veeretada, kuid kindel on see, et keegi peab vastutuse võtma.

Kõik suured lennufirmad kasutavad pagasi jälgimiseks spetsiaalset süsteemi, mis võimaldab koti asukohta saja päeva jooksul määrata. Süsteem töötab pidevalt, et sobitada kaotatud koti kirjeldust mõne leitud koti omaga. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles