Suvesoovitus: 20 üritust, mida sel nädalal Eestis külastada

Minna Joor
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvesoovitus
Suvesoovitus Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti ärkab suvel erakordse jõulisusega ellu, toimub palju põnevaid üritusi ja sündmusi, mida tasuks külastada. Reisiportaal teeb igal nädalal kokkuvõtte järgneva seitsme päeva sündmustest.

1. Pärnu Muusikafestival (10.–17.08) – Pärnu Muusikafestival on Eesti üks hinnatuim klassikalise muusika festival, mis on kasvamas üheks olulisemaks orkestrifestivaliks kogu Euroopas. Festival on toimunud aastast 2009 ning on kõrge taseme saavutanud tänu Neeme Järvi ja festivali kunstilise juhi Paavo Järvi suurele pühendumisele. Festivalil osaleb ligi 300 muusikut kuni 20 riigist ning lisaks orkestrimuusikale saab kuulda suurepäraseid soliste ja kammermuusikat. Sel aastal astub kahel kontserdil põnevate kavadega üles Eesti Festivaliorkester, kelle ees soleerivad pianist Radu Lupu ja viiuldaja Lisa Batiashvili. 2017. aasta Pärnu Muusikafestival on pühendatud maestro Neeme Järvi 80. juubelisünnipäevale.

2. Linnafestival UIT 2017, Tartu (16.–19.08) – UIT on interdistsiplinaarne festival, mis avastab keskkonnatundliku kunsti juhatusel Tartut. Värske pilguga vaadeldakse Tartu sümbolpaiku ja äärealasid, lootes ootamatult kaasata ka linnainimesi, kes naljalt galeriidesse ei jõua. Festival soovib pakkuda kunstilisi elamusi kõigile linnaelanikele. Oluliseks aspektiks on ka linnaruumi kavandatavate installatsioonide ja performance’ite publikusõbralikkus – me soovime publikuni tuua etendusi, mis muidu kõnetaksid vaid väga kitsast seltskonda.

3. Emajõe Festival 2017 (17.–20.08) – Tartut on õigusega nimetatud Emajõe linnaks. Suur-Emajõgi, mis saab alguse Võrtsjärvest ja jõuab pärast 100 kilomeetri pikkust teekonda Peipsisse. Emajõe kui loodusliku piiriga on olnud kohalikel inimestel tegemist kogu aeg ja on ka praegu. Mitmesugustel põhjustel on vaja jõge ületada, jõel liigelda, suurvee aegu karta üleujutusi. Emajõe mõõdukas vool sobib hästi laevatamiseks, kalarikas jõgi meelitab kallastele kalamehi. Emajõgi väärib festivali, et kord aastas kokku tulla ja vaadata laevu ühises pikas reas jõeparaadil kulgemas.

4. Võru Linnapäevad (18.–19.08) – Augusti kolmandal nädalal peab Võru linn sünnipäeva, sest 21. augustil 1784. aastal ilmus kindralkuberneri dekreet teatega, et rajatava linna asukohaks saab Võru mõis ja linn hakkab kandma Võru nime.

5. Urissaare Kantri 2017, Karksi vald (18.–19.08) – Eesti Esimene Farmifiilingu Festival ootab taas kõiki vanu ja tulevasi sõpru! Kõik, mis käib maaelu juurde, sobib ka Urissaare Kantri festivalile. 18. ja 19. augustil on kõik oodatud nautima kantrifestivali meeleolukat programmi Univere külas, Karksi vallas asuva Urissaare talu õuel. Festivalil ootab kaasahaarav muusikaprogramm, kus esinevad teiste seas ka juubelit tähistav ansambel Kukerpillid, JÄÄÄÄR ja Paul Neitsov + festivali saloonis on ööpidu elava muusika ja veel elavama publiku saatel.

6. Mulgi Öömatk 2017 (18.–19.08) – Mulgi Öömatk on meelelahutuslik matkamäng, kus osalejaid ootavad paarikümne kilomeetri pikkusel rajal põnevad ülesanded.

7. RuhnuRahu (18.–20.08) – RuhnuRahu on Eesti väikseim kultuurifestival, mis ühendab muusika, kunsti, filmi, teatri, looduse ja hea seltskonna suve lõpetamiseks. Festivali kavas on filmid, peened muusikud ja plaadikeerajad, kohalik toit ja kauge kohv, talgud saare heaks, sõidud vanalaevaga Runbjarn, loodus- ja kultuurikõnnid, laste töötoad, arutelu ja muu inspireeriv, mida mujalt ei leia.

8. Lasva Järve Tulemuusika 2017 (18.08) – Igal aastal augustikuus ootab Lasva Järve Tulemuusika meeleolukas vaatemäng külalisi kaugelt ja lähedalt. Suveõhtud on veel sumedad, esinejad annavad endast parima ja rahvas saab etendust nautida. Kaastegevad on Ants Taul, Tõnis Mägi, Jarek Kasar, Ly Berišvili tantsijad. Valguse vaatemängu pakuvad süüdatud küünlad traditsioonilisel õnnetähel ja ilutulestik järvelt.

9. Paasapäev Obinitsas (19.08) – Issandamuutmise püha ehk paasapäev on aasta tähtsaim päev Mokornulga ehk Obinitsa kandi setodele. Paasapäeva tähistamine algab juba päev varem – paasapäeva eel on õhtune jumalateenistus ja ristikäik Obinitsa järve äärde.

10. Triathlon Estonia 2017, Tammemäe küla (19.08) – Ainuke täispikk triatlon Eestis pakub võimaluse suvel kogutud vormi maksimaalselt realiseerida kas üksi või võistkondlikult klassikalisel raudmehe distantsil. Väga kiire profiiliga rada loob eelduse rekordite püstitamiseks. Kogu programmi moodustab triatlonivõistlus (ujumine, maanteerattasõit ja jooks) sprindi-, olümpia-, poolpikal ja täispikal distantsil.

11. Küüslaugufestival, Kuremaa (19.08) – Laadal müüakse eestimaist käsitööd ja toitu. Kindlasti ei puudu erinevates variatsioonides küüslauguteemaline kaup. Päeva saadab tihe kultuuriprogramm ja toimuvad õpitoad. Tegemist peaks jaguma nii väikestele kui ka suurtele, nii emale kui ka isale, nii vanaemale kui ka vanaisale!

12. Tänavatoidufestival Haapsalu Maitsete Promenaad 2017 (19.08) – Festival leiab aset vanalinnas ja selleks päevaks muutub terve Karja tänav maitsete promenaadiks. Haapsalu ootab festivalile kõiki, kelle kirg on toit, maitsed ja Haapsalu suvi. Päev läbi kõlab põnevaid kontserte ja leiab aset esinemisi Kodanike Torni laval.

13. Kääpa Kohvikutepäev (19.08) – Kas sina oled juba Kääpal käinud? Kui veel mitte, on sul nüüd päris mitu põhjust tulla. Ja kõige parem on seda teha 19. augustil! Sest just siis toimub selles väikses armsas kohas kolmandat korda kohvikute päev ja samal päeval on samas kohas ka laulupäev. Nii et tule juba alates keskpäevast ja veeda terve päev meiega. Oleme olemas mitte vähem kui kella 19ni, aga võib-olla ka kauem. Lisaks kohvikutele on Kääpal uudistada palju põnevat – Kalevipoja teemapark, seikluspark, Kalevipoja mõõga paik, Kalevipoja muuseum.

14. Õunapüha 2017, Kolkja alevik (19.08) – 19. augustil tähistame meeleoluka koguperepäevaga Peipsimaa Külastuskeskuses õunapüha. See on päev täis kontserte ja traditsioonilist käsitööd. Külastajatel on võimalus osaleda tasuta õpitubades, kus saab proovida keraamiliste savipottide tegemist, kangastelgedel kudumist, köiekeerutust, kangatrükki ja paljut muud. Ühtlasi toimuvad ka Kolkja sibula- ja käsitöölaat ning ponisõidud Peipsimaa Külastuskeskuses.

15. Sibulatee saunafest, Varnja alevik (19.08) – Saun on läbi sajandite eestlaste elus tähtsal kohal ning neid leidub üle riigi nii klassikalisi kui ka moodsaid. Varnjas tähistatakse traditsioone hoopis omapärasel moel – osavõtjatele antakse kätte kaart ning saadetakse Sibulatee parimaid saunu otsima. Sihtkohta jõudnuna ei piisa üksnes leiliviskamisest, vaid lahendada tuleb ka pererahva antav ülesanne. Õhtu lõpuks saavad parimad saunalised ka väärikalt premeeritud!

16. Ökofestival Rohelisem Elu, Karilatsi küla, Põlvamaa (20.08) – Ökofestival kutsub augustikuus taas keskkonnasäästlikust eluviisist ja kodumaisest toodangust lugupidavaid inimesi Põlvamaale! 20. augustil toimub Karilatsis Põlva Talurahvamuuseumi õuealal omamaise toodangu turg, mille juurde kuuluvad töötoad, teabetelgid ja meeleolukas kultuuriprogramm. Toimetamist jagub kogu perele.

17. Kohvikute Päev Põltsamaal (20.08) – Ühepäevakohvikuid võib Põltsamaal sellel päeval leida nii eramajade aedades kui ka asutuste õuedel, nii pargis kui ka jõe ääres. Enamik kohvikuid pakub lisaks kulinaarsetele elamustele ka muud meelelahutust: tegeletakse lastega, mängitakse pilli, lüüakse tantsu ja ehk näidatakse ka mõnda näitust.

18. Hapukurgifestival, Tahkuranna küla (20.08) – Hapukurgifestivali märksõnadeks on rannarahva olulised elatusallikad – kurk, kala ja käsitöö. Kurgihooajal toimuval festivalil saab proovida põnevaid kurgihoidiseid, osta kaasa kohalikku toitu ja käsitööd, kuulata ja kaasa laulda rahvalikke laule, osaleda õpitubades ja teha ise käsitööd.

19. Tartu Rulluisumaraton (20.08) – Skandinaavia ning Baltikumi suurimal rulluisuüritusel ootavad spordisõpru maratoni- ja poolmaratoni rada ning 10 kilomeetri distants. Päev enne põhisõite on kavas ka hoogne sprindivõistlus ning pere noorimatele mõeldud lastesõidud.

20. XIII Tallinna Kammermuusika Festival (21.–30.08) – Eesti kammermuusika üks suursündmusi toimub pealinna kaunimates kirikutes ja saalides. See väärtmuusikafestival on koondatud lühikesse perioodi, mis lubab publikul nautida Eesti tippmuusikute esinemisi kõrvuti väliskülaliste ja noorte talentidega, kaunistades ja rikastades seeläbi Tallinna ja kogu Eesti kultuuripilti. Antakse välja Marje ja Kuldar Singi nimelist preemiat «Noor Laulja», välja on antud ka Lord Carlisle'i nimelist preemiat «Noor Muusik» ning Vendor Eesti preemiat «Noor Dirigent». Festivalil toimuvad muusikakoolide õpilaste tasuta kontserdid Vabaduse väljakul festivali telgis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles