Suvesoovitus: 12 üritust, mida sel nädalal Eestis külastada

Johanna Vahuri
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvesoovitus
Suvesoovitus Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti ärkab suvel erakordse jõulisusega ellu, toimub palju põnevaid üritusi ja sündmusi, mida tasuks külastada. Reisiportaal teeb igal nädalal kokkuvõtte järgneva seitsme päeva sündmustest.

1. Tartu armastusfilmide festival tARTuFF 2017 (7.–12.08) – Baltimaade suurima vabaõhukinoga filmifestival tARTuFF on juba 2006. aastast alates pakkunud külastajatele sooja äratundmist, eneseleidmist, igatsust ja suuri tundeid. Kuue päeva jooksul näeb festivalil valikut mängu- ja dokumentaalfilmidest, millest igaüks kõneleb otseselt või kaudselt armastusest. Kõik festivali linastused on külalistele tasuta. Filmiprogrammi toetavad põnevad vestlusringid ning peresõbralikud eriüritused. Oma õdusa augustikuise atmosfääriga on Tartu armastusfilmide festivalist tARTuFF saanud üks Eesti armastatuimaid vabaõhufestivale.  

2. Suitsusauna nädal Haanjamaal, Haanja küla (10.–13.08) – Saunasõbrad saavad ise sauna kütta, võtta osa sauna töötubadest, kuulata saunalugusid ja head «stepslivaba» muusikat. Oodatud on kõik sauna ja kohaliku pärimuse huvilised, kes soovivad tutvuda traditsiooniliste suitsusaunatavade, tarkuste ning tervistava mõjuga.

3. Kuressaare merepäevad (10.–12.08) – Eestlased teavad, et Eestimaa meresüda tuksub Saaremaal. Kuressaare Merepäevad, mis toimuvad Kuressaare rannaalal, on Saaremaa Merenädala finaaliks. Merepäevadel toimuvad lisaks paljudele kontsertidele suur käsitöölaat, spordivõistlused, töötoad. Kuressaare supelrannas ja pargis aga lustivad lapsed. Merepäevade kavva kuulub Tori abaja ääres peetav käsitöö- ja haakrikulaat.

4. Kaika suveülikool Võrumaal, Rõuge vald, Korneti, Veclaicene vald (11.–13.08) – Kaika suveülikool on kogu maailma võrukeste ja nende sõprade igasuvine kokkusaamine. Korraldajateks Võru Instituut ja Võro Selts VKKF. Igal suvel erinevas kohas toimuv suveülikool on saanud oma nime Kaika küla järgi – 1989. aastal toimus seal esimene kokkusaamine. Suveülikoolis arutatakse võro asja, matkatakse, tehakse ekskursioone, kavas on võrukeelne näitemäng, lauldakse rahvalaule ja tuntakse end omade keskel mõnusalt.

5. Tartu toidu- ja veinifestival (11.–13.08) – Tartu toidu- ja veinifestival pakub ehedaid Eesti maitseid Lõuna-Eesti väiketootjatelt ja pop-up restoranidelt ning rikkaliku veinivalikut. Kõigil on võimalus võtta osa avatud degustatsioonidest ja saada nõuandeid Eesti parimatelt sommeljeedelt. Toidu- ja veininaudingutele lisavad vürtsi meelelahutusprogramm kogu perele, unikaalne gurmeeõhtusöök, linnaosade kodukohvikud, lasteala ja palju muud põnevat.

6. Lestafest, Kõrgessaare (12.08) – Lestafest on koguperefestival. Festivali eesmärgiks on tutvustada piirkonna ja kalapüügi traditsioone, pakkuda traditsioonilisi sööke ja värske kala ostmise võimalust. Ajalooliselt on Kõrgessaare olnud kalatööstuse ja kalameeste piirkond ning festivalipäeval on võimalik tutvuda selle piirkonna eluga. Üritus on kõigile tasuta ning kohale võib tulla ka paadiga või siis kohapeal teha meresõitu.

7. Rukkimaarjapäev Eesti Põllumajandusmuuseumis, Ülenurme. TÄHELEPANU! Ürituse kuupäev muutus, sest rukkis ei ole veel valmis. Uus kuupäev 18.08  – Tähistame rukkimaarjapäeva. Lõikame sirbiga muuseumi põllul rukist, õpime vihkusid siduma ja rukkihakki tegema, paneme tööle rehepeksumasina. Peksame küünis rehte ja jahvatame käsikiviga jahu. Maitseme rukkitoite ning soovijad saavad osaleda töötubades puidust ja õlgedest esemete valmistamisel. 

8. XI Karksi lennupäev, Polli küla (12.08) – Huvilennud, lennuralli, täpsusmaandumine, uunikumide paraad, tagurpidi rooliga autoga vigursõidu võistlused, Karksi lennuraja jooksukross.

9. Narva suvelaat (12.08) – Traditsiooniline üritus, mis toimub Narvas, Joaoru puhkealas. Laada korraldaja on Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus koostöös Narva linnavalitsusega. Suvelaadal pakuvad Eesti, Läti ja Leedu kaupmehed ja käsitöölised oma tooteid igale maitsele: kodutarbeid ja aiakaupu, maiustusi ja lihakraami, suveniire ja käsitööesemeid, ehitusmaterjali ja tööstuskaupu. Laat annab kõigile linnaelanikele ja külalistele võimaluse veeta värskes õhus üks meeleolukas päev ja soetada endale koju või aeda vajalikku kraami. Traditsiooniliselt on laadal kontsert ja meelelahutusprogramm.

10. Võtikvere raamatupidu (12.08) – Salongi perenaine kirjanik Imbi Paju tutvustab kirjanikke ja teisi esinejaid ning kuulutab välja raamatuküla patrooni. Tule ja tutvu Eesti kirjanikega ning veeda mõnus päev vabas õhus koos raamatutega!

11. Jõgeva linna kohvikutepäev (13.08) – Sellel päeval avavad linlased oma koduaedades üheks päevaks kohvikud kõikidele külalistele. Toimub palju põnevaid sündmusi ning saab maitsta väga head kodust toitu.

12. Haapsalu Pitsipäev (13.08) – Pitside kohtumispaik. Töötoad, materjalide ja käsitöövahendite müük. Nagu igal aastal, toimub tänavugi kudumisvõistlus ja ühiskudumine. Tule kohtu vanade käsitöötuttavatega, loo uusi tutvusi ning näita oma käsitööd! Olgu see pidu kõigile käsitöölistele!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles