11 maailma imelisemat sukeldumiskohta

Minna Joor
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sukeldumine on hea moodus, kuidas õppida tundma mereelustikku
Sukeldumine on hea moodus, kuidas õppida tundma mereelustikku Foto: Vida Press

Veealune maailm on veel paljude reisihuviliste jaoks avastamata, kuid selles, kas seal midagi ka vaadata on, ei tasu kahelda.

Thrillist Travel tegi ülevaate maailma parimatest paikadest, kus sukeldumisfänn võiks elu jooksul ära käia.

Suur Sinine Auk, Belize

Suur Sinine Auk
Suur Sinine Auk Foto: Vida Press

Tuntud prantsuse teadlane, fotograaf ja allveeuurija Jacques-Yves Cousteau pidas seda looduslikku fenomeni Belize’il üheks parimaks sukeldumiskohaks. Kuigi paigas ei kasva väga palju värvilisi koralle, meelitab see koht sukeldujaid oma tumesinise ja tasase veega. Augu läbimõõt on ligikaudu 300 ning sügavus 124 meetrit.

Darwini võlv Galapagosel, Ecuador

Darwini võlv Galapagosel
Darwini võlv Galapagosel Foto: Vida Press

Charles Darwin tegi Galapagose saared kuulsaks sealsete loomaliikide uurimisega. Lisaks erinäolistele maismaal pesitsevatele elukatele võib vees kohata ka paljusid erilisi kalu ning koralle. Darwini saarel asuv kivimoodustis nimega Darwini võlv ulatub kuni 21 meetri sügavusele vette ning selle juures käib veealust elu avastamas rohkelt professionaalsed sukeldujad üle maailma.

Suur Vallrahu, Austraalia

Suur Vallrahu
Suur Vallrahu Foto: Vida Press

Suures Vallrahus sukeldumine võib tunduda liiga turistilik, kuid see on siiski üks koht, mida kõik sukeldumishuvilised peaksid külastama. Selle korallrahude süsteemi pikkuseks hinnatakse 2600 kilomeetrit ja seepärast on seda näha ka kosmosest. Paik on väga liigirikas, sealt võib leida 1500 kalaliiki, 400 koralliliiki ning 4000 liiki limuseid.

Ras Mohammedi rahvuspark, Egiptus

Ras Mohammedi rahvuspark
Ras Mohammedi rahvuspark Foto: Vida Press

Selles Egiptuse rahvuspargist võib sukelduja ühel hetkel avastada, et lisaks eesolevatele rifidele ujutakse kõrvuti ka näiteks hiid-noolhaugi ehk barrakuudaga või musttipp-riffhaidega. Piirkonna tuntuimaks vaatamisväärsuseks on hoopiski 1941. aastal sakslaste poolt merepõhja pommitatud briti mereväe laev ning selle lähedal asuvad mootorrattad, soomustatud sõidukid ja relvad.

Barracuda punkt, Malaisia

Barracuda punkt
Barracuda punkt Foto: Vida Press

Barracuda punkti juures võluvad külastajaid kergesti kohatavad merikilpkonnad, papagoikalad ning tohtu suured barrakuudaparved.

Lembeh Strait, Indonesia

Kala Lembeh Straitis
Kala Lembeh Straitis Foto: Vida Press

Allveefotograafi lemmikpaik on see Indoneesias asuv paik, sest antud kohas elab palju veidra välimusega mereelukaid, kelle pildistamisele lisab ilu juurde ka foto taustale jääv must liiv.

Marathon Key, Florida

Marathon Key
Marathon Key Foto: Vida Press

USA ainsad elavate korallidega rifid Marathon Keys on koduks 650 värvilisele kala ning 40 erinevale koralliliigile. Lisaks asub paiga lähedal ka Sukeldumismuuseum.

Cenote Aktun Ha, Mehhiko

Cenote Aktun Ha
Cenote Aktun Ha Foto: Vida Press

Sellest kohast leiavad sukeldujad suured veealused koopad, kus maiad viisid läbi ohverdusrituaale, inimeste jäänuseid on sealt leitud tänapäevalgi.

Cancuni veealune muuseum, Mehhiko

Cancuni veealune muuseum
Cancuni veealune muuseum Foto: Vida Press

Kohaliku kunstniku Jason deCaires Taylori tehtud skulptuurid on selle muuseumi eksponaadid. Eriliseks muudabki muuseumi asjaolu, et kõik on veealune. Sellega tahetakse turiste innustada uurima rohkem ka vesikeskkonda.

Chumphon Pinnacle, Tai

Chumphon Pinnacle on algajatele sukeldujatele hea stardipaik
Chumphon Pinnacle on algajatele sukeldujatele hea stardipaik Foto: Vida Press

Algajatele sukeldujatele ideaalseks paigaks nimetatud Chumphon Pinnacle tõmbab vees asuva graniidist künka juurde lisaks inimestele ka vaalasid, barrakuudasid, hall-riffhaisid ning riffahvenaid.

Georgia laht, Kanada

Laevavrakk Georgia lahes
Laevavrakk Georgia lahes Foto: Vida Press

Georgia lahes asub riiklik kaitseala, kus peale 20 saare ja mitmete majakate asuvad ka 19. sajandil põhja läinud laevavrakid, mille juures sukeldumine on huvitav kogemus. Vee all olevad laevad on väga hästi säilinud tänu külmale ning rahulikule veele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles