14 nippi, kuidas valida õige grupiekskursioon

Minna Joor
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grupiekskursioon Barcelonas
Grupiekskursioon Barcelonas Foto: Vida Press

Õige grupiekskursiooni leidmiseks läheb vaja püsivust, korralikku taustauuringut ning tegelikult ka pisut õnne. Seda eriti siis kui ei otsita ainult head ekskursiooni, vaid ringreisi, mis sobiks just konkreetsele otsijale.

SmarterTravel kogus 14 nõuannet, mille abil on võimalik lihtsamini leida kõige sobivam grupiekskursioon.

Mõista grupiekskursioonide erinevusi

Paljud reisijad kujutavad endale ette nädalast bussireisi, kui kuulevad sõna grupiekskursioon. Tegelikult on bussireis ainult üks valik võimalikest grupireisidest. Näiteks saavad matkahuvilised leida endale sobiva seiklusretke grupiga Alpides või fotograafia armastajad pildistamisreisi Toskaanas.

Tee endale selgeks, milline reisija oled

Iga reisija kohustuseks on enne grupireisi broneerimist endale selgeks teha, milline reisija ta on. Seda eelkõige seepärast, et hiljem poleks põhjust iseennast vales reisivalikus süüdistada. Seega tasub küsida endalt, kas valitav pakett ikka vastab ootustele ning kas tulevased reisikaaslased võiksid ka reaalselt sobida inimesteks, kellega mitu päeva koos veeta.

Mõtle, milline on paras grupi suurus

Samal ajal kui paljud reisihuvilised pooldavad pigem väikeseid gruppe, on ka suurtel rühmadel omad eelised. Esmalt on suurest grupist võimalik tõenäolisemalt leida inimene, kellega reisil sõbruneda ja koos uusi paiku avastada, lisaks on ka soodustused suure rühma puhul suuremad. Samas võtab selliste gruppidega näiteks lõunasöögi söömine ja hotelli registreerumine tunduvalt kauem aega.

Uuri, kui palju peab liikuma

Reis tuleb aga eelkõige valida vastavalt enda soovile ning kui pole tahtmist päevade kaupa mööda linnasid ja külasid pidevalt ringi liikuda, nii et õhtuks jalad väsinud on, siis pole mõtet ka sellist grupiekskursiooni valida.

Kaalu oma grupiekskursiooni broneerimist välismaises reisibüroos

Välismaiste reisibüroode ekskursioonide otsimine lisab küll protsessile pisut keerukust, kuid kui keelebarjääri ette ei tule võib lõpuks leida nii odavama kui ka parema võimaluse, kuidas uut kanti avastada. Sihtriigi reisibüroost leitud ja ostetud ekskursiooniga on võimalike ehk kohalikegagi maad uudistama minna ja nii annab antud riigi elanikega tehtud ringreis paremini mõista ka paiga inimesi.

Uuri transpordivõimalusi

Alati peaks enne sihtpaika minemist kontrollima ka kuidas on korraldatud paketis olev transport ehk uurima, millega on võimalik näiteks lennukiga sihtkohta minnes saada lennujaamast ööbimispaika.

Saa teada, kui vaba on reisiplaan

Grupiekskursiooni planeerimise eel tuleks uurida reisiplaani ja vaadata, kas aega on piisavalt palju jäetud ka puhkamiseks või on kõik päevad otsast lõpuni ekskurseerimisele pühendatud.

Kasuta reisiagente mõistlikult

Reisiagendid võivad olla väga kasulikud, kuid kohati võivad nad suunata oma kliente kindlate reisioperaatorite poole. Olles valmis mõelnud, mida reisilt ootad, ei tohiks lasta reisiagendil end mõjutada vaid temalt lihtsalt nõu küsida.

Uuri ekskursiooni ajagraafikut

Osadele reisihuvilistele on oluline kiiresti ja palju näha, samal ajal kui teised tahaksid võtta aega nähtu «seedimiseks» ning liikuda punktide vahel aeglasemalt. Seepärast peaks enne valiku tegemist vaatama üle ka ekskursiooni ajagraafiku, et näha palju seal on tegevusteks aega planeeritud.

Arvesta söögiplaaniga

Mõnedes reisipakettides on graafiku alusel korralikult välja töötatud söögiplaan, kuid samas on osad jällegi vabama graafikuga, andes inimestele aeg-ajalt vaba aega, et leida endale sobiv söögikoht ja seal kõhtu kinnitada.

Mõista grupiekskursioonide giidide rolli

Reisikorraldajad valivad oma ekskursioonidele giide erinevalt, ühed kasutavad terve reisi jooksul üht või kaht giidi, teised aga annavad uude kohta minnes tutvustusjuhi koha üle järgmisele kohalikule. Kui aga antud reisil on tegemist ühe giidiga, tuleks selgeks teha, kas näiteks mõnele näitusele minnes vastutab tema logistika eest ning saadab ekskursante ka muuseumis või mitte.

Otsi kogemusi

Enamus saab hakkama restorani koha reserveerimisega, kuid sugugi kõigil ei õnnestu saada kokka köögist välja õpetama turistile, kuidas teha näiteks paellat. Paljud reisibürood pakuvadki aga tihtipeale just selliseid kogemusi, mis on ka heaks põhjuseks, miks valida taoline reisipakett.

Arvuta välja reisi maksumus, kui selle grupita ette võtaksid

Kuigi üldjuhul on grupiekskursioonid kokkuvõttes odavamad kui omal käel ma avastamised, võiks siiski üle vaadata, palju raha kuluks endal hotellide, lennupiletite või muu transpordi ja teiste väljaminekute peale.

Uuri järele, mis paketis sisaldub

Esialgu odavana paistev grupiekskursioon võib lõppkokkuvõttes osutuda oodatust kallimaks, kui paketi sisse ei ole arvestatud muuseumite pileteid ja toidu maksumust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles