Galerii: Malta pealinna all peituvad sõjaaegsed tunnelid

Minna Joor
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Malta pealinna Valletta all asub suur tunnelite rägastik, kust võib leida tuhmunud Vahemere kaarte, mis annavad aimu paiga olulisusest Teises maailmasõjas.

Praegu taastatakse seda 28 tuhande ruutmeetri suurust tunnelite süsteemi, et koht varsti ka külastajatele avada, vahendab Reuters.

Maalilise sadamalinna alla peidetud paiga ehitasid Teise maailmasõja ajal britid ning seal peeti olulisi mereoperatsioonide plaane. Kui aga Suurbritannia sõjavägi 1979. aastal linnast lahkus, jäeti paik 40 aastaks maha ning siiani on selle avastanud vaid vähesed.

Saksa ning Itaalia väed pommitasid Maltat aktiivselt 1940. aastast 1942. aastani ning üritasid saada kontrolli Vahemere üle. Briti vägesid ei suutnud nad siiski riigist välja ajada.

Külma sõja ajal kasutati tunneleid aga Nõukogude Liidu allveelaevade jälgimiseks.

Aastate jooksul on ruume kahjustanud nii vesi kui ka seinu sodimas ja lõhkumas käinud vandaalid. Kahjustustele vaatamata on kunagistes sõjaväe hõivatud tunnelites säilinud vanad voodid, elektrikaablid, lauatelefonid ning kaardid Vahemerest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles