Video: piloot maandas purunenud aknaga lennuki pimesi

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokpiti aken
Kokpiti aken Foto: Kuvatõmmis

Türgi lennufirma AtlasGlobal Ukraina päritolu piloot Alexander Akopov oli sunnitud lennuki maandama pimesi, sest tugev rahetorm oli purustanud nii lennuki nina kui kokpiti klaasi.

Piloot Akopovi suurepärased oskused päästsid 121 reisija ja kuue meeskonnaliikme elu. Lennuk oli teel Põhja-Küprosele, kui Türgi kohal tabas seda tugev rahetorm, mis lennukit tugevalt kahjustas. Seetõttu oli piloot sunnitud tegema hädamaandumise Istanbulis, vahendab Independent.

Lisaks aknaklaasile kahjustas rahe ka autopiloodisüsteemi. «Ma olen 30 aastat lennanud. Kas te nägite lennuki maandumist? Oli see normaalne? Reisijad on elus, seega see oli normaalne. See on meie professionaalne usaldusväärsus,» sõnas piloot pärast hirmuäratavat hädamaandumist kohalikule meediale.

«Meie süsteemid ei näidanud seda looduskatastroofi, sellepärast nii läkski. See oli raske, kuid peamine on, et kõik inimesed on elus,» lisas ta. Rahetorm tabas lennukit kõigest kümme minutit pärast õhkutõusu. Seega anti neile erakorraline luba ka Atatürki lennujaamas maanduda, kuigi kõigi teiste lennukite jaoks oli lennujaam halva ilma tõttu suletud.

Kui lennuk lõpuks pidama sai, plaksutasid reisijad pilootidele. Teiste lennukite piloodid vilgutasid tervituseks tuledega ja mõned läksid lennukisse ka Akopoviga kohtuma. Tema kangelaslikkust tunnustas ka Ukraina president Petro Poroshenko, kes meest õnnitles ja andis talle üle ka julguse eest ordeni.

Istanbuli kohal laiuv torm kestis vaid 20 minutit, kuid põhjustas selle ajaga liikluskaose ja üleujutused. Tormi tõttu puhkesid ka tulekahjud ja rohkem kui 7000 päästetöötajat läksid tormijärgseid kahjusid likvideerima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles