Põhjused, miks peaksid inimesed rohkem üksi reisima

Minna Joor
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üksi reisimine teeb enesekindlamaks
Üksi reisimine teeb enesekindlamaks Foto: Vida Press

Rohkem reisitakse kaheses või suuremas seltskonnas, kuid järjest enam leidub ka reisihuvilisi, kes leiavad, et üksinda maailma avastamisel on omad võlud.

1. See muudab reisi planeerimise lihtsamaks

Igal suurel reisihuvilisel on oma nimekiri kohtadest, mida ta kindlasti külastada tahab. Reisi planeerimisel sõprade või perega hoitakse end aga sihtkoha valimisel tagasi, sest tahetakse teistele head meelt teha või leida lihtsalt koht, mis kõigile sobiks. Samuti on inimeste ajagraafikud ning eelarved erinevad ja seega võib mõnda kaugemasse unistuste sihtkohta minemine mitme aasta võrra edasi lükkuda. Üksi on aga paiga leidmine lihtne, sest nii peab jälgima ainult ühe inimese rahalisi võimalusi, soove, kapriise ja «tahan külastada nimekirja».

2. Üksi reisimine teeb enesekindlamaks

Kuigi ka kogenud üksi seiklejad on enne reisi pisut ärevil, teavad nad, et lõpuks tuleb see neile kasuks. Sel moel maailma avastades pole inimestel otseselt kellelegi teisele peale iseenda loota ning seega muudavad teekonnal ette tulevad takistused nagu inglisekeelse menüü puudumine või üle-riigiline ühistranspordi streik vähem ärevaks ning panevad muretsemise asemel mõtlema kiiresti uute lahenduste peale. Kui alternatiiv leitud ning teostatud tekib paratamatult tunne «kui ma juba seda suutsin, suudan ükskõik mida».

3. Reisides saab tegeleda ainult iseendaga

Üksinda rändama minemine võib tunduda esialgu imeliku ja üksildasena, kuid paljudel juhtudel, leiavad inimesed vastuse küsimustele, millele nad oma rutiinse elu kõrvalt või lihtsalt teistega pidevalt koos olles, polnud suutnud vastata. See reis võib osutuda lõpuks elumuutvaks kogemuseks, mis pani inimest nägema oma elu teise nurga alt ja muutma seda paremaks kas siis karjääripöörde, uude kohta kolimise või vabatahtliku töö tegema hakkamisega.

4. Võõras keskkond annab uue julguse

Koduriigis on lihtsam orienteeruda ning sihtpaika jõuda, kuid just välismaale minnes on tulnud ette juhuseid, kui inimesed on avastanud oma suunataju täieliku puudumise. Avastus pole kindlasti meeldiv, kuid see panebki reisiselli astuma oma mugavustsoonist välja ning küsima kohalikelt teed kohalikus, inglise või hoopiski kehakeeles.

5. Pärast üksinda reisil käimist osatakse paremini reisikaaslaste seltskonda hinnata

Imepäraste ning teistsuguste paikade külastamine on üksinda küll huvitav ja meeldejääv, kuid mõnikord tekib siiski tahtmine nähtut ja tekkivaid muljeid kellegi teisega jagada. «Üksi reisimine pani mind mõistma, kui palju ma armastan reisimist oma abikaasaga. Samas ei käi ma üksi seiklemas ning erilisi kohti imetlemas selle pärast, et mul kellegagi koos poleks minna, vaid just seepärast, et see paneb mind rohkem hindama uute paikade avastamist kellegi teisega,» sõnas Popsugari projektijuht Christine Harrison.

6. Omapäi maailma avastamine nõuab julgust

Tundub loogiline, kuid siiski mainimist vajav, et selline seiklusele minek on omaette julgusproov. Esialgu võib paista, et julgustnõudev on üksi ööbimiskohtades ning avalikes paikades olemine, kuid mõnede jaoks on selleks hoopiski asjaolu, et neil on liiga palju aega olla vaid oma mõtetega.

Üksinda reisimise eeliseid ning eesmärke jagasid Popsugar, Lifehack.org ning Fodors.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles