Mida peaksid teadma kindlustusest Venemaale, Valgevenesse või Ukrainasse sõites? (1)

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autoga reisile
Autoga reisile Foto: Vida Press

Reisides sõidukiga Venemaale, Valgevenesse või Ukrainasse tuleb tähelepanu pöörata sellele, et kaskokindlustuse lepingul oleks valitud õige kehtivusterritoorium. 

Enamasti tähendab see reisi ajaks lisapoliisi tegemist, et kehtestatud eritingimustele vastata. Tavaline praktika on see, et kaskokindlustuse poliisil on kehtivuspiirkonnaks märgitud Euroopa, kuid selle alla ei käi kindlustust tehes tavaliselt piirkonnad nagu Venemaa, Valgevene või Ukraina. Selleks, et sõiduki kindlustuskaitse ka väljaspool Euroopat kehtiks, tuleb sõlmida kaskokindlustuse lisapoliis kehtivusterritooriumi laiendamiseks, rääkis IIZI sõidukikindlustuse tootejuht Kristiina Koitla.

Lisapoliis on võimalik sõlmida ainult reisi ajaks. Näiteks, kui minna reisile nädalaks ajaks, siis sõlmitakse kehtivusterritooriumi laiendus kaskokindlustusele seitsmeks päevaks. Kui on ette teada, et kindlustusaasta jooksul ootab ees näiteks mitu sõitu Venemaale, siis on tihti mõistlikum ja soodsam sõlmida poliis kogu kehtivuse ajaks laiema kehtivusterritooriumiga. Lisapoliisi hinnad algavad umbes 35 eurost. Lõplik maksumus sõltub konkreetsest kindlustatavast sõidukist ja perioodist.

Tähelepanu tuleks pöörata ka sellele, et tihti on Venemaal, Valgevenes ja Ukrainas kaskokindlustuse puhul kehtestatud eritingimused, millega tuleb end kindlasti enne reisi kurssi viia. Näiteks võib olla varguse juhtumite puhul kahekordne omavastutus (tavalise 15 protsendi asemel hoopis 30 protsenti). Samuti võib olla Venemaa, Valgevene või Ukraina territooriumil kehtestatud eritingimused sõiduki öiseks hoidmiseks. Sõidukit võib öisel ajal hoida vaid valvatud parklas.

Soovitused sõidukiga välisriiki sõites:

  • Kaskokindlustuse lisapoliisi tegemist ei tasu jätta viimasele minutile.
  • Sõltuvalt kindlustusandjast, tuleks üle kontrollida ka Autoabi kehtivuse tingimused väljaspool Euroopa riike.
  • Märkida üles telefoninumber, kust saab vajadusel kiiresti abi ja infot.
  • Võtta kaasa liikluskindlustuse kehtivust tõendav dokument ehk roheline kaart.
  • Viia end kurssi vastava riigi liikluseeskirjade ja kiiruspiirangutega.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles