Soul kompenseerib saastunud õhu tasuta transpordiga

Minna Joor
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soul
Soul Foto: Vida Press

Õhuseiret tegev firma AirVisuali kuulutas tänavu märtsis maailma teiseks kõige reostatumaks linnaks Lõuna-Korea pealinna Souli. Et inimeste tervist kuidagigi hoida, hakati seal päevadel, kui õhureostus on eriti suur, pakkuma tasuta ühistranspordi kasutamise võimalust.

Linnavõim tuli sellise otsusega välja ainult kaks kuud pärast tiitli saamist, vahendab Lonely Planet. Esimese kuuga on linnaelanikud sellele muudatusele hästi reageerinud.

Tasuta transporti pakutakse kindlas ajavahemikus, esimese päeva hommikul viiest üheksani ning teisel päeval kuuest üheksani. Selleks, et päev kvalifitseeruks «eriti suure reostusega päeva» alla, peab õhusaasteainete eriti väikeste osakeste (PM2,5) arv olema vähemalt 50 mikrogrammi kuupmeetris, mõõdetult südaööst kella neljani hommikul (WHO lubatud tase on kuni 20 mikrogrammi kuupmeetris). Lisaks peab tuleva päeva ilmaennustus olema väga täpne. Vaadates eelmise aasta õhusaastenäitajate andmeid, selgus, et nii suur reostus tabas linna seitsmel korral aastas.

Lahendus ei laiene väljaspoole linnapiiri. Samuti pole veel avaldatud, kas tasuta transport toimib ka nädalavahetustel ning kuidas plaanib linn õhusaastet vähendada.

Siiani pole ka selgunud, kust reostus alguse saab. Paljud korealased näitavad näpuga Hiina suunas. Nende sõnul tuleb Gobi kõrbest tuulega peen liiv läbi Hiina tööstuslinnade Souli peale. Teised väidavad aga, et põhjus seisneb söe ja diisli kasutamise hüppelises suurenemises viimase kümne aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles