Suvesoovitus: 16 üritust, mida sel nädalal Eestis külastada

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvesoovitus
Suvesoovitus Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti ärkab suvel erakordse jõulisusega ellu, toimub palju põnevaid üritusi ja sündmusi, mida tasuks külastada. Reisiportaal teeb igal nädalal kokkuvõtte järgneva seitsme päeva sündmustest.

1. Notafe Festival ja rahvusvaheline suvekool, Viljandi (7.–14.07) – NOTAFE on nädal aega kestev festival, mil sadakond inimest koondub ühisest kirepunktist lähtuvalt juulikuisesse Viljandisse. Kohaletulnuid ühendab aktiivne suhe kehasse ja vaimu. Kohapeal toimub kaasajakohane kool, kätkedes endas nii verbaalset kui ka kehalist dialoogi, vastavalt sellele nii mõttelist kui ka tegevuslikku uudishimu, jagatud aega ja ruumi. NOTAFE pakub välja terve nädala tunniplaani, jättes osalejale vabaduse valikuiks. Programmis on õpitoad ja etendused, modereeritud vestlused, diskussioonid nii õpetajate kui ka esinejatega.

2. I Land Sound, Orissaare (13.15.07) – Sel suvel maandub maaliliselt ilusa Illiku laiu peal elamusfestival I Land Sound. Taotlusega jätta mured ja materjal korraks kõrvale, tuues kaunis looduses ja vabas õhustikus kokku parim, mis muusikal, kunstil, ühisel koosviibimisel ja Eesti suvel anda on. Üks korralik sõõm mereõhku ja praamisõit võtavad eest su maski ning teisel pool kallast leiad üles iseenda.

Saarel on kombeks kokku hoida ja nii juhtub ka I Land Soundil, kus rikastava sündmuse nimel ühendavad jõud elektroonilise ööelu pioneerid, kunstnikud ja kohalik kogukond. Kolm kordumatut päeva ja kustumatu mälestus.

3. Iloõtak ehk leelokoori kontsert, Värska (13.07 ja 20.07) – See on üks ehe ja ilus õhtu seto leelo ja tantsuga. Seto Talumuuseumi õuel, ümbritsetuna Setomaa ajaloost ja taluarhitektuurist, laulab leelokoor teile iidseid seto laule – UNESCO vaimse kultuuripärandi hulka kuuluvat seto leelot. Imetleda saab seto naise uhkeid rahvarõivaid ja ehedat seto hõbedat.

4. American Beauty Car Show, Haapsalu (14.–16.07) – American Beauty Car Show on Baltimaade suurim ameerika autode näitus. Kolmepäevase ürituse käigus toimuvad autonäitus, kokkutulek, kiirendusvõistlus ja cruising'ud. Lisaks saab nautida head muusikat nii Eesti kui ka välismaiste artistide esituses. American Beauty Car Show toimub Haapsalu piiskopilinnuses, selle ümbruses ja Kiltsi lennuväljal.

5. Muhu Väina regatt, Pärnu jahisadam (14.07) – Muhu väina regatt on Eesti vanim purjeregatt, millest võtab osa üle saja paatkonna Eestist, Lätist, Leedust, Soomest ja Venemaalt. Regatist, mida on korratud alates aastast 1958, on kujunenud purjetajatele iga-aastane oodatuim ettevõtmine, mille käigus külastatakse Lääne-Eesti sadamaid.

Õhtuti pakutakse igas sadamas väikest meelelahutuslikku osa muusika ja tantsuga, esinevad Eesti tuntuimad artistid. Müüakse purjetamisvarutust, avatud on söögikohad.

6. Langevarjulaager Parasummer, Eametsa küla (14.–23.07) – Baltimaade suurim langevarjulaager toimub juba 18. korda Eesti suvepealinnas Pärnus.

Ilus merevaade, avalik liivarannale maandumine sadade inimeste ees ning hulganisti vahvaid hüppeid on Parasummeri märksõnadeks. Randa maandutakse 15.–16. juulil kell 16. Pärnu lennuväli on kõigile huvilistele avatud. Sissepääs pealtvaatajatele on tasuta!

Tule vaata, pildista või filmi langevarjurite põnevaid maandumisi ja kui julged, siis proovi ise ka vabalangemine ära! Kohapeal töötab kohvik ja avatud on batuudiga lasteala.

7. Keskaja Päevad, Viljandi (14.–15.07) – Toimuvad esimesed Keskaja Päevad Viljandi Ordulinnuses. Viljandi järve kaldal kerkivatel mägedel on rääkida lugu keskaegse Eesti suurimast linnusest. Keskajapäevade korraldamisel püütakse elustada ajalugu võimalikult autentselt. Külastajatele tutvustatakse elu keskajal: igapäevatoimetused, muusika, pidustused, öised romantilised tõrvikud ja lõkked, kunst, käsitöö, turg, mõõgavõitlused ja narrid ja laadanaljad. Kõigil külastajatel on võimalus Priske Põrsa kõrtsis proovida keskaegseid sööke.

8. Peipsi Romantika, Tiheda küla (14.–15.07) – Romantiliste ja akustiliste kavadega astuvad üles Jõgevamaa Kasepää laululaval otse Peipsi järve kaldal lauljad ja tantsutrupid.

14.07 esinevad: Ruth Lehis, Indrek Ventmann, Daniel Levi, Tanel Padar & The Sun

15.07 esinevad: segarahvatantsurühm Avitaguse, Jäääär, Singer Vinger

9. Mihkli Laat, Mihkli küla (15.07) – Mihkli laat taaselustati 1989. aastal ja see on järjepidevalt tegutsenud tänaseni. Ajalooliselt on laat toimunud sügisel mihklipäeval, kui kaubeldi nii loomade kui ka põllusaadustega. Tänapäevalgi on eelistatud koduloomad ja põllumajandustoodang, lisaks veel käsitöö. Laat pakub tavapärasele kaubale lisaks kultuuri- ja rahvaspordiprogrammi ning lastele mitmekesisist tegevust. Eriliseks muudab Mihkli laada ehtne külalaada õhkkond. Kes käinud on, tuleb aina uuesti!

10. Pühajärve Swim&Run Weekend, Otepää, (15.–16.07) – Pühajärve SwimRun Baltic Challenge multispordivõistlus toimub Eestis esmakordselt ja on üle kogu maailma populaarsust võitev multispordiala. Põhivõistluse pikkuseks on 12 kilomeetrit, millest kaks kilomeetrit tuleb ujuda.

Võistluse muudab põnevaks asjaolu, et võistlejatel tuleb kogu vajaminev varustus endaga kaasas kanda ning etappide vahepeal ei toimu riiete ega inventari vahetust. Üritus on mõnusaks vahelduseks ja treeninguks sportlastele, kes tahavad ennast proovile panna nii ujumis- kui ka jooksuvõistlusel.

11. Alatskivi vanavara laat (15.07) – Esinevad rahvamuusikud, toimub vana mototehnika näitus. Külastajad on oodatud ka Liivi muuseumi, Alatskivi lossi ja Alatskivi looduskeskusesse. Huvilised saavad külastada Alatskivi lossis asuvat Eduard Tubina muuseumi, einestada Alatskivi lossirestoranis või jalutada ringi lossipargis.

12. Hiiumaa käsitöö- ja omatoodangu laat, Kärdla (15.07) – Suvine käsitöö- ja omatoodangulaat on kauaoodatud sündmus nii hiidlasele kui ka Hiiumaa külalisele. Hiiumaa toodang on teistsugune kui suurel maal ja seda teatakse – tooted on ehedad ja omanäolised ning neis on hiiu hinge. Hiiumaa toodetes tunneb mere kutset, suviste heinamaade soojust ja Hiiumaa metsade maitset. Vabrikuväljakul toimuval laadal on põnevaid tegevusi ja avastamisrõõmu ka lastele.

13. II Pajusi Mudajooks, Pajusi (15.07) – Pajusi Mudajooks on rahvaspordiüritus, kus osavõtjaid ootab ees märgistatud rada täis takistusi (nii looduslikke kui ka tehislikke), mida tuleb ületada nii ronides, roomates, joostes, ujudes kui ka aeglaselt kõndides. Rada kulgeb mööda Põltsamaa jõe kallast ja karjamaid.

14. Mägede Hääl Festival, Kohtla-Nõmme (15.07) – Et jõuda mägedeni, ei tule meil heita pilku üldse nii kaugele, kui oleme harjunud seda tegema. Mäed on meil omaenda tagahoovis. Kord aastas kostab mägede vahelt ürgne helikompott, mida mägirahvas teab Mägede Häälena – tummine tekno, ragisev rokk ja rappuv räpp. Mägede all käikudes pajatatakse lugusid, mäejalamil vihutakse tantsida ja Mägede Häält on kuulda õhtuhakust päikesetõusuni.

15. Värska veepidu (15.07) – Meeleolukas ja sportlik perepäev koos jõukatsumistega ning muusika ja lauluga. Kavas on võistlused, mudamaadlus, üle järve ujumine, tuletõrje veeolümpia ja palju üllatusi. Lastele on lasteala, Seto Line sõidutab huvilisi Lämmijärvel. Tuju loovad Oravapoisid.

16. Varnja kaluritepäev (15.07) – Varnja vanausuliste küla on seotud tihedalt Peipsi ja selle elatusaladega. Lisaks sibulale on kalurikultuur osa siinsete inimeste identiteedist. Kaluritepäeva tähistamisega väärtustatakse ja jätkatakse pikaajalist traditsiooni. Kaluritepäev on üks piirkonna suuremaid tähtpäevasid, tavaliselt kohalike inimeste tantsuliste ja muusikaliste etteastetega. Kaubeldakse kohalike toitudega. Eesmärk on siinset kultuuri ka laiemalt tutvustada ja pakkuda võimalust siinsetest traditsioonidest osa saada.

Üritused on kokku kogutud puhkaeestis.ee lehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles