Suvesoovitus: 14 üritust, mida sel nädalal külastada

Minna Joor
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvesoovitus
Suvesoovitus Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti ärkab suvel erakordse jõulisusega ellu, toimub palju põnevaid üritusi ja sündmusi, mida tasuks külastada. Reisiportaal teeb igal nädalal kokkuvõtte järgneva seitsme päeva sündmustest.

1. Pärnu Rahvusvaheline Dokumentaal- ja Antropoloogiafilmide Festival (3.–16.07) – Lennarti Meri ideest 1987. aastal sündinud Pärnu rahvusvaheline dokumentaal- ja antropoloogiafilmide festival on Baltimaade vanim filmipidu. Filmilavastaja Mark Soosaare eestvedamisel korraldatava festivali üheks peateemaks on olnud algusest peale põlisrahvaste ja nende kultuuride ellujäämine. Kuid kavast leiab ka tänapäeva ühiskonda peegeldavaid sotsiaalseid käsitlusi, portreefilme huvitavatest inimestest ja inimsuhetest ning kunsti- ja muusikateemalisi filme. Oluline koht on ka lastel ja noortel, kellele korraldatakse õpitube ning näidatakse laste- ja noortefilmide võistlusprogrammi.

2. Haapsalu Vanamuusika Festival 2017 (5.–9.07) – Lääne-Eesti ühes kaunimas kuurortlinnas 1994. aastal sündinud Haapsalu Vanamuusikafestivali hinnatakse omas žanris üheks kaalukamaks Eestis ning see on köitnud paljude nimekate muusikute tähelepanu kogu Euroopas. 13. sajandist pärit Haapsalu toomkirik on selleks võrratu paik, kontserdid toimuvad aga ka Haapsalu Jaani kirikus, kuursaalis ja mujal.

3. VXXIII Võru Pärimustantsu Festival (6.–9.07) – Juba üle 20 aasta kogunevad juulis Võrumaale kokku sajad tantsijad, pillimehed ja lauljad nii Eestist kui ka laiast maailmast ning pakuvad ainulaadse võimaluse osa saada eri maade rahvakunstist. Festivalil on värvikirevad kontserdid ja simmanid, võistumängimine Teppo-tüüpi lõõtsadel, õpitoad, suur tänavatants, õhtulaulud Tamula rannal, noorte rahvamuusikute kontserdid, öökino, kunsti- ja käsitöölaat. Võru folkloorifestival kuulub UNESCO juures tegutseva ülemaailmse folkloorifestivalide ühenduse CIOFF ® (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts) kalendrisse.

4. V Pärnu Rahvusvaheline Saksofonifestival SAX.FEST (6.–9.07) – Festival toob Pärnusse saksofonimängu ja -muusikahuvilised kõikjalt Eestist ja ka mujalt maailmast. Kontserdid toimuvad eri paikades, kaasates linnaruumi ja külalisi. Saksofonimängu huvilistele korraldatakse meistriklasse.

5. Keskaja päevad Tallinna vanalinnas 2017 (6.–9.07) – Iga aasta juulikuu esimesel täispika nädala neljal päeval muutub Tallinnas Raekoja plats ja Niguliste kiriku ümbrus õitsvaks hansalinnaks. Keskaja päevade keskmes toimub Meistrite turg Raekoja platsil. Pakutakse parimaid käsitöökaupu lähedalt ja kaugelt. Turg tegutseb iga päev. Kõigil neljal päeval pakutakse linnarahvale Raekoja platsi laval meeleolukaid kontserte, ülesastumisi ja keskaegset meelelahutust. Kaugemad esinejad saabuvad kaugetest maadest. Keskaegsed kontserdid ning ülesastumised saavad toimuma kõikjal üle Tallinna vanalinna.

6. Festival Klaaspärlimäng 2017, Tartu (6.–11.07) – Igasuvine muusikafestival Klaaspärlimäng (Glasperlenspiel) on inspireeritud Hermann Hesse samanimelise romaani ainestikust, mistõttu püütakse muusikat vaadelda ning presenteerida ebatavalisest vaatenurgast. Klaaspärlimängul on üles astunud Austraalia Kammerorkester, Covent Gardeni kammerorkester, West-Deutsche Rundfunki Sümfooniaorkester, Tokyo Filharmoonia Koor, Berliini Filharmoonikute Kvintett, Gidon Kremer, Vadim Repin, Piotr Anderszewski, Olli Mustonen, Christoph Eschenbach, samuti enamik Eesti juhtivatest muusikutest.

7. Watergate World Music 2017, Pärnu (7.–8.07) – Watergate World Music on festivali uus muusikaline keel, mis toob Pärnusse rahvusvahelised nimed ülipopulaarsete maailmamuusika artistide hulgast. Watergate'i kolm lava pannakse püsti festivalipargis Vallikääru nõlvadel. Festivali üheks osaks on maailma toidud.

8. Muusika- ja kultuurifestival Seto jaanituli, Käre (7.–9.07) – Festivalil esinevad seto leelokoorid ja tantsurühmad ning pop-rock-ansamblid. 2017. aastal on esinejate seas ka superstaarid Alexander Rybak ja Mario Bischin. Festivalile tuleb kaks suurt lava, lisaks suur klubitelk. Seto jaanitulel saab olema rohkesti meelelahutust lastele ja täiskasvanutele.

9. Tartu Mill Triathlon 2017 (7.–9.07) – Tartu Mill Triathlon on juba mitmendat aastat toimuv linnatriatlon. Programm sisaldab tõsist väljakutset kogenud võistlussportlastele. Kavas on veel harrastajate igamehetriatlon ja väiksematele lastetriatlon. Võistlustrass nõuab osalejatelt eneseületust ning pakub pealtvaatajatele põnevat kaasaelamist. 

10. Kihnu Mere Pidu (7.–9.07) – Festival lähtub vanast heast Kaluritepäeva traditsioonist, kuid hõlmab laiemalt kõike, mis Kihnu elu-olu puudutab. Kihnu folkloor, käsitöö ja kombestik kanti 2003. aastal UNESCO pärimuskultuuri meistriteoste nimekirja, Kihnu Mere Pidu on saare suurim üritus, kus tutvustatakse kõike seda ka väljastpoolt tulijatele. Peo käigus toimub: käsitöö- ja rahvusliku toidu laat ja -õpitoad, Kihnu pillilaste ja külaliste kontserdid, võistlused lastele, kaluritele ja spordihuvilistele, õhtused kontserdid ja tantsupeod.

11. Narva Motofest (7.–9.07) – Kolme päeva jooksul leiavad aset Narva linnuse õues rokk-kontserdid. Traditsiooniliselt toimub motoparaad läbi linna, retro-mootorrataste ja tehnika paraad. Festivali teine päev lõpeb ilutulestikuga.

12. Notafe Festival ja Rahvusvaheline Suvekool 2017, Viljandi (7.–14.07) – NOTAFE on nädal aega kestev festival, mil sadakond inimest koondub ühisest kirepunktist lähtuvalt juulikuisesse Viljandisse. Kohaletulnuid ühendab aktiivne suhe kehasse ja vaimu. Kohapeal toimub kaasajakohane kool, kätkedes endas nii verbaalset kui ka kehalist dialoogi, vastavalt sellele nii mõttelist kui ka tegevuslikku uudishimu, jagatud aega ja ruumi. NOTAFE pakub välja terve nädala tunniplaani, jättes osalejale vabaduse valikuiks. Programmis on õpitoad ja etendused, modereeritud vestlused, diskussioone nii õpetajate kui ka esinejatega.

13. Rõuge veepidu ja paadiralli (8.07) – Rõuge Veepidu ja Paadiralli on suunatud aktiivsest puhkusest hoolivale ja seikluslikkust otsivale inimesele. See on pereüritus, kus tegevust jätkub nii lastele kui ka täiskasvanutele. Päevade magnetiks on kaheinimese kummipaadiralli Rõuge järvedel, kus võistlejad peavad sõudes läbima Rõuge viis järve ning järvedevahelist maad ületades tuleb võistlejail kummipaati endaga kaasas tassida. Üritus kogub iga aastaga enam populaarsust, viimastel aastatel on osa võtvaid meeskondi olnud rohkem kui 70.

14. Tartu Hansapäevad 2017 (8.–9.07) – Tartu Hansapäevade igas vanuses külastajad saavad osa kirevast laadamelust, lisaks külastab kesklinna ajastu vaim, kel varuks üllatusi. Hansapäevade ajal muutub Tartu kesklinn alaks, kus saab nautida kohalikust toorainest tehtud toitu, õppida uusi oskusi, külastada spontaanseid või kooskõlastatud kontserte ning veeta nii suurte kui ka väikeste sõpradega lõbusalt aega.

Üritused on kokku kogutud Puhka Eestis lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles