5+1 pöörast suveseiklust Ida-Virumaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ida-Viru turismiklaster

Kuigi suveürituste kalender on kõikjal pungil, püüdsime välja otsida kuus kõige-kõigemat suveseiklust Eesti kõige mitmekesisemaid emotsioone pakkuvalt Ida-Virumaalt. Kuna sellest aastast kannab maakond ka mitteametlikku Eesti Seiklusmaa tiitlit, üritasime leida ennekõike adrenaliini, närvikõdi ja veidi alternatiivsema puhkamise poole nihkes üritusi. Meie valikusse jõudsid moekas nostalgialaks Sillmäelt, põnevad jooksu- ja multispordiüritused, tavatu kontsert kaevandusmäe jalamil, uudne keskaja taaselustus ja Euroopa ühe suurima järve sadamates peetav festival. „Kindlasti ei tohiks seiklema minnes maha unustada fotokaamerat, sest Ida-Viru majutusettevõtted ja üritustekorraldajad premeerivad emotsionaalsemaid fotojäädvustusi lahkelt auhindadega (Vaata lisainfot SIIT

1. 1950-1960 moedemm Sillamäel

Kohe pärast jaanipäeva 24.juunil korraldab märeäärne Sillamäe linna 60.juubeli raames ülelinnalise 50.-60. aastate stiilipeo, agiteerides nii linnarahvast kui külalisi riietuma endise aja stiilis. Üheskoos marsitakse filmivate droonide saatel rongkäigus läbi linna. Õhtu magusroana saavad kõik ajastutruude nostalgiarõivaste kandjad ka laval oma stiili presenteerida. Moesõust saavad osa võtta kõik huvilised, olgu vaid kostüümid ehtsad.  Stiilipäevadele kohaselt aetakse selleks ajaks Sillmäel garaazidest välja ka GAZ, ZAZ ja VAZide, Izide ja Jawade paremik ning profipiltnikud lubavad lahkelt koos mootorsõidukitega pilte teha. Kõike seda linna kulul. Mõistagi on programm tihe, etlemist, kontserte jm jagub ka teistesse päevadesse.

Foto: Ida-Viru turismiklaster

Miks külastada? Sellist moehõngulist nostalgialaksu kesk ehedat stalinistlikku arhitektuuri niipea Eestis oodata ei ole!

Ürituse kogu kava leiab SIIT!

2. Ajaloofestival „Narva lahing 2017“

Kellel augusti keskpaigas aega juhtub olema, tasuks kindlasti Narva sõita ja sealse muuseumi poolt korraldatavat ajaloofestivali „Narva Lahing“ oma silmaga kaeda.  Narva linnus on festivali ajal täis sõjakära, mürtsatavad kahuripaugud ning sõjameeste hulgad võitlevad elu ja surma peale. Ikka päriselt!

Foto: Ida-Viru turismiklaster

Festival koondab Narva linnuse õuele sõjaajalooklubid kogu Põhja-Euroopast, Peeter I ja Karl XII aegseid mundreid kandvad sõjamehed. Kõik selleks, et taaselustada ajalooline Vene ja Rootsi vaheline Põhjasõja lahing.

Foto: Ida-Viru turismiklaster

Kuid sõja kõrvale jagub ka muid tegevusi. Põhjaõues toimub vana aja laat. Õpetatakse mitmeid käsitöökunste, sealhulgas ketramist ja õmblemist. Saab proovida puidust voolimist ning sepatööd. Kätt saab harjutada vibulaskmises ja kirveviskamises ning lubatakse ka musketist pauku teha.

Lisainfot Narva Lahingu kohta leiab SIIT! 

3. Peipsi Järvefestival meelitab piirijõele lodjaga sõitma

Peipsi Järvefestivali peeti mullu tasa ja targu. Saadi menu osaliseks. Sel aastal oodatakse juba igasse kümnest sadamast sadu uudistajaid. Vasknarvast 6.juulil alguse saav ja mööda järve rannikut tasahilju allpoole liikuv festival peatub igas sadamas päevakese. Ja nii kümme päeva. Kohalikud joogi ja söögimeistrid on igas sadamas pakkumas üksnes kohalikku parimat toidupoolist, seega igava poekraami võite sinnakanti sattudes hetkeks unustada. Isenikerdamist ja lõbusaid mänge jagub igasse sadamasse. Järvefestivali suurim magnet on mõistagi suur lodi Jõmmu, mis ka iga päev eri sadamas huvilistele tasulisi lõbusõite korraldab. Umbes pooleteisetunniseid. Talle sekundeerib väiksem viikingialus Turm.

Foto: Ida-Viru turismiklaster

Kuid ka kaldal peaks tegevusi kuni päikeseloojanguni jaguma. Näiteks Vasknarvas, kust muide Venemaale üle jõe kolmikut hüpata kannatab, astub endiste linnusevaremete keskel õhtul lavale kultusbänd „Väliharf“, mida soojendab teine kohalike iidol „AAAK“. Ja nii juba uute bändide, kaupmeeste ja õpitubade saatel liigutakse edasi Lohusuusse, Mustveesse ja allpoole. Kusjuures raha ei küsi ei rannasupluse ega ka kontsertide kuulamise eest mitte keegi!

Miks külastada? Ainulaadne võimalus saada osa ehedast Peipsiääre kultuurist ja proovida lodjasõitu

Täiendav info SIIT!

4. Alternatiivmuusika suurfestival otse kaevandusmäe jalamil

Ivar Murd, Raul Saaremets ning Luke & Madleen Teetsov-Faulkner on võtnud nõuks lükata käima Ida-Virumaa romantikale rõhuva nüüdiskultuuri ja –muusika festivali, nimetades seda tabavalt „Mägede Hääl“.

Nagu kuulda siit ja sealt poolt vett, võimaldas seitsmest riigist kokku 50 esinejaga massiürituse piletihinda imeodavale 15 eurosele tasemele tuua kontsertipaiga müstiline kuulsus. Pole ju maailmas palju selliseid festivalipaiku, kus ümberringi pakuvad silmailu tuhamäed ja endine tööstusnostalgia. Aga just seda Kohtla-Nõmmel asuva  kaevandusmuuseumi territooriumil aset leidev 15.juuli elmus muusikagurmaanidele pakub. Kokku kolm lava, peaesinejaks Tommy Cash. Vene, eesti ja inglise keel kõlavad koos ja vaheldumisi ilma igasuguse valehäbita.

Foto: Ida-Viru turismiklaster

Kes pole veel kaevandusmuuseumi katakombidesse laskunud, saab seda teha „Mägede Hääle“ saatel. Nimelt lubatakse festivalilisi saja kaupa koos giidiga maa alla põlevkivikinno temaatilisi linateoseid vaatama. Teiste seas on vaatamiseks ka Ülo Tambeki 1971 aastal valminud „Eldoraado“, mis peegeldab omamoodi sürrearistlikul moel põlevkivikaevureid õnneotsijatena.

Nagu Ivar Murd uuest suurprojektist rääkides pajatas, on tema suurimaks eesmärgiks festivali korraldades äratada kaugemanurga eestimaalastes Ida-Virumaa vastu uusi ja sügavaid tundeid, mis mitte ei tõrjuks, vaid tagasi meelitaks. Miks mitte läbi suurepärase kontsertelamuse.

Miks külastada: näha tolmust kaevanduselu läbi nüüdiskultuuri kvaliteetprisma

„Mägede Hääle“ kohtab leiab lisa SIIT!

5. 48 tunni seikluselamus Ida-Virumaal

20.-22.juulil kogunevad Ida-Virumaale Eesti ja naaberriikide seiklussportlased, et panna oma vaim ja füüsis proovile 48h vältel. MATKaSPORT EXTAR 48h seiklusvõistlusega on ühtlasi tegu Eesti Meistrivõistlustega, kus  segavõistkondade arvestuses selgitatakse selleaastane Eesti parim seiklusvõistkond.

Foto: Ida-Viru turismiklaster

Kuigi sellistel üritustel, kus kangemad meeskonnad (vaja läheb kolme liiget) läbivad jalgrattal 300, sõuavad paatidega 40 ja jooksevad-kõnnivad veel otsa 150-200 km, osalevad tavaliselt mitmed maailma ja Euroopa oma ala tipud, on ürituse formaat selline, et ka tavaharrastaja selle mugavalt kaasa teha suudaks. Seega sobib võistlus igaühele, kes soovib kogeda seiklust ja nautida Ida-Virumaa looduse kontraste. Vaja on positiivset suhtumist, väikest kaardilugemise oskust, sobilikku riietust ja kahte head sõpra.  Samal ajal tormavad rogaini maailmameistrid ning erinevate spordialade tipud suurema punktisaagi järele lihtsalt kiiremas tempos ja vahetusalades saavad kokku nii võidu nimel võistlejad kui loodusenautijaist matkajad.

Kuigi seikluslikke rogaine korraldatakse aegajalt üle Eesti, teeb Ida-Virumaa võistluse eriliseks just piirkonna mitmekesisus. Ikkagi seiklusmaa! Loodus, rabad ja sood. Tööstusmaastik teisalt. Kõik see vaheldub kahe ööpäeva jooksul korduvalt. Ja nagu rajameister ning peakorraldaja Heigo Põld  lubas, on sel suvel pakkumises on ka hulga kohti, kuhu lihtsurelik oma elus muidu kordagi ei satuks.

Foto: Ida-Viru turismiklaster

Vihjena niipalju, et tänavusel üritusel  saab olema Ida-Virumaa matka ning seikluse legendi Enn Käisi nimeline etapp, mille märgusõnadeks võiksid olla mõõdukas ekstreemsus ja lugematud joad. Kuigi veel pole paigas kõik seikluse detailid, tasub möödunud kordadest meenutada, et korraldajad on pakkunud eripäraseid lisaülesandeid, kus on vaja olnud üles ronidaa joast, teha jäiga kõiega benzihõpe, on vaja olnud kanuust ronida sillale ja laskuda kiirevoolilisel jõel paati tagasi! Sellell aastal saavad osaleda kogeda uusi toredaid lisaülesandeid.

Miks osaleda? Ainulaadne sportlik elamus, kus saab ise tempo valida ja näha kohti, kuhu muidu kunagi ei satu

Üritusest saab lisa uurida SIIT! 

6. Meremiili Jooks liival ja meres

Neile sportlikele ja seiklusjanulistele, kellele eelnev 48h rogain siiski psühholoogiliselt ületamatuna tundus, on pakkuda teine sportlik jõukatsumine. Nimelt juba 11.korda korraldatakse Ida-Virumaal Meremiili Jooksu. Ürituse erilisusest rääkides piisab vaid mainida, et see miil läbitakse rannas ning kohati kulgeb rada rannaliival, kohati vees. Paarikilomeetrine rada on läbimisajalt ja raskuselt võrreldav umbes 5km tavalise lauge metsarajaga. Nii teavad rääkida korduvad osalejad. Kes on käinud, kipuvad võimalusel alati tagasi.

Foto: Ida-Viru turismiklaster

Seekordne Meremiili Jooksu avapauk antakse 04.augustil Narva-Jõesuu Meresuu SPA juures mererannas ning põhidistantsina ongi kavas läbi joosta üks miil (veidi alla 2km). Lastele ja tilludele on samas oma jooksud. Ühiselt tehakse eelnevalt trenni ja jäädakse sumisema ka pärast võistlust. Igati lahe sportlik vaheldus imekaunis Eesti pikimas liivarannas.

Foto: Ida-Viru turismiklaster

Miks osaleda:  Joosta igavate metsatreeningute vahel lõbusamalt Eesti pikimas liivarannas

Kui te neist soovitustest omale lemmikut ei leidnud, tasub lisa otsida ürituste kalendrist SIIT. Ja kui juba sel suvel Ida-Viru seiklusmaale satute, oleks tark ka osaleda fotokonkursil. Sellist konkurssi, kus auhindadeks on hinnalisi majutuspakette üheaegselt välja pannud Saka Mõis, Toila SPA, Hotell Wironia, Valgevilla, Meresuu SPA, Mäetaguse Mõisahotell, Tuhamäe Hostel, Kauksi Puhkemaja, Everest Kiviõli Hostel,  ei oleks tark käest lasta.

Lisainfot fotokonkursi kohta leiab SIIT!

Copy

Märksõnad

Tagasi üles