Malaisia linna kinnisideeks on kassid

Minna Joor
, Suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kucheni linna kassikujud
Kucheni linna kassikujud Foto: Vida Press

Keegi ei tea täpselt, miks nimetati linn kassi järgi, kuid tundub, et selle Malaisia linna elanikele ei saa kassidest kunagi küll.

Kuchingis võib igale poole vaadates näha kaslasi, kirjutab BBC Travel. Linna kassimuuseumis töötav Amir rääkis, et kasside kinnisidee tuleb juba linna nimest, sest «kucing» tähendabki malaisia keeles kassi.

Kassimuuseum
Kassimuuseum Foto: Vida Press

Põhja-Kuchingi linnahallis asuv kassimuuseum on kindlasti linna parim paik, kus saada rohkem teada kaslaste ning selle seoste kohta piirkonnaga. Muuseumi ekspositsioon on kirev, sealt võib leida nii mumifitseeritud Egiptuse kasse kui ka modernseid maale ning portselankujukesi. Väidetavalt on muuseumis võimalik teada saada kõik viimase 5000 aasta jooksul kassidega seonduv. Muu hulgas on välja toodud teooriad, miks koht just kassi nime kannab.

Esimese teooria kohaselt nimetas linna Kuchingiks Sarawaki esimene radža James Brooke, kes 1839. aastal linna jõudes küsis kohalikult linna nime, osutades käega selle poole. Linnaelanikule tundus, et uus valitseja näitas kassi peale ning ütles seega Brooke'ile «kuching».

Teised väidavad aga, et nimi tuleneb viljapuudest, mis kunagi selles piirkonnas kasvasid. Viljade nimetus oli «mata kuching» ehk «kassisilma puuvili».

Viimasena pakutakse välja, et kohalikud nimetasid ise linna Kuchingiks, sest nad nägid läbi linna voolava jõe kaldal elamas paljusid lühikese sabaga kasse.

Kuchingis elab hulgaliselt eri rahvusest inimesi. Seal on hiinlasi, indialasi, malailasi ning ka paljud väikesed saareriigi hõimud. Seepärast on ka linnaelanikel kaslaste kohta palju tähendusi. Näiteks peavad hiinlased kasse hea õnne sümboliks ning islamiusulistele on nad austusväärsed loomad, kuna ka prohvet Muhamedil oli kass, kellest ta väga hoolis.

Tänapäeva nooredki on tihedasti seotud kaslastega. Kuchenis asub rahvusvaheline Sarawaki tehnoloogia kolledž (International College of Advanced Technology Sarawak), mille lühend on I-CATS. Isegi kohalik raadiojaam kannab nime Cats FM (Kasside FM).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles