Video: kuidas maailma suurimat lennukit ilma veeta pestakse?

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Airbus A380 läheb pessu
Airbus A380 läheb pessu Foto: Kuvatõmmis

Ainuüksi auto pesemiseks kulub ohtralt vett ja seepi, kuid Emiratesi lennufirma suudab maailma suurima lennuki puhtaks küürida ilma veeta.

Tavaliselt kulub lennuki pesemiseks igal korral tuhandeid liitreid vett. Emirates tuli välja aga innovaatilise süsteemiga, mis ei kasuta puhastamisel tilkagi vett. Lennufirma avaldas lennuki puhastusprotseduurist ka video, vahendab news.com.au.

Puhastamisel kaetakse lennuk vedela puhastusvahendiga, mis lennuki kerel ära kuivab. Seejärel pühitakse mustus mikrofiibrist lappidega lihtsalt maha.

Emiratesi esindaja sõnul kulub Airbus A380 lennuki pesemiseks 15 töötajal kokku aega 12 tundi. Kui pestakse aga veidi väiksemat Boeing 777 lennukit, kulub selleks tööks üheksa tundi.

Tavaliselt pestakse lennukeid survepesuriga neli korda aastas. Emiratesi andmetel kulub nii rohkem kui 11 300 liitrit vett, et puhtaks saada vaid üks A380 lennuk ning rohkem kui 9500 liitrit vett, et puhastada üht Boeing 777.

Lennufirma läks kuivpesule üle eelmisel aastal ning kasutab seda nüüd kõigi 250 lennuki puhastamiseks. Nende hinnangul säästavad nad nii aastas 11 miljonit liitrit vett. Kuivpesu võimaldab puhastuskuuri ajal ka mehaanikutel lennuki kallal töötada, mis veega pesemise korral lubatud ei olnud. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles