Lennufirmadel keelatakse vigastuste tõttu teatud tüüpi istmete kasutamine

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Slim iste
Slim iste Foto: Kuvatõmmis

Ühendriikide föderaalne lennuamet käsib kõikidest lennukitest välja võtta teatud tüüpi istmeid, sest neid seostatakse võimaliku terviseriskiga.

Slim või Slimplus tüüpi istmed, mis on teistest istmetest õhemad ja sihvakamad ei toesta piisavalt inimese keha. Seetõttu võib õnnetustes, kus reisijad peaksid tegelikult jääma ellu, tekkida tõsiseid kaelavigastusi, vahendab Travel and Leisure.

Kokkupõrke korral ei paku seda tüüpi istmed üldse tuge ning inimene võib mööda istet alla libiseda ning oma pea vastu eesolevat istet ära lüüa. Seni ei ole aga ühtegi säärast õnnetust juhtunud, kus inimesed oleksid just selle istmetüübi tõttu kannatada saanud.

Lennufirmad kaeblevad, et lennuameti käsk toob kaasa üüratul hulgal kulusid. Lennuameti enda hinnangul läheks ühe istme eemaldamine maksma 76 eurot. Kuna kokku on lennuliikluses selliseid istmeid aga tuhandeid, siis läheb ka summa üsnagi märkimisväärseks.

Istmete väljavahetamine peab seejuures toimuma järgmise viie aasta jooksul. Lennufirmad soovivad siiski saada luba istmeid veidi paremaks muuta neid seejuures välja vahetamata. Sellele ametlikku vastust veel aga tulnud ei ole ja praeguse plaani järgi tuleb siiski uued istmed sisse seada.

Hetkel kasutavad selliseid istmeid Boeing 717-200 ja MD-90-30, Bombardier CRJ700, CRJ900 ja Q400 ning Embraeri E170 ja E190 lennukid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles