Riik pildis: 12 kohta, mida Küprosel külastada (1)

Nissi rand Foto: Vida Press
Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe reisiportaali «Riik pildis» artikliseeria toob lugejateni hulgaliselt põnevaid kaadreid maailma eri paigust.

Famagusta

Famagusta
Famagusta Foto: Vida Press

Ida-Küprosel asub Famagusta linn, mis on koduks ka kõige sügavamale sadamale tervel saarel. Seetõttu silduvad siin ka mitmed kruiisilaevad. Lisaks on Famagustas ka traditsiooniline müüriga linn. Kõige enam käiakse siin vaatamas Lala Mustafa Pasha mošeed ja Püha Barnabase kloostrit.

Paphose arheoloogiaala

Paphose arheoloogiaala
Paphose arheoloogiaala Foto: Vida Press

Siinsed vaatamisväärsused ulatuvad eelajaloolisse aega ning see paik on omamoodi iidsete monumentide, villade ja maa-aluste hauakambrite aardekirstuks. Kõige muljetavaldavamad ongi kolmandast sajandist pärit Rooma villad, kus on hästi säilinud veel ka mosaiikpõrandad.

Kykkose klooster

Kykkose klooster
Kykkose klooster Foto: Vida Press

11. sajandi lõpupoole rajatud klooster peidab end Küprose sisemaal. Kuigi kogu originaalehitis hävis tules, alustati renoveerimisega juba 1831. aastal ja selle arvelt kulusid kokku ei hoitud. Nii taastati paik oma esialgse hiilguse väärilisena.

Aioz Lazaruse kirik

Lazaruse kirik
Lazaruse kirik Foto: Vida Press

Väidetavalt põgenes Lazarus tagakiusajate eest Küprosele ja teenis seal linna esimese piiskopina kolmkümmend aastat. Kuigi kirik ehitati tema haua kohale, on see praegu tühi. Siiski leiti 1970. aastatel renoveerimistööde käigus sealt reliikviatega marmorist sarkofaag.

Püha Hilarioni loss

Püha Hilarioni loss
Püha Hilarioni loss Foto: Vida Press

Girne'i linna lähisel Põhja-Küprosel asub saare kõige paremini säilinud 11. sajandist pärit kindlus. 20-minutiline jalutuskäik linnast viib külastajad mööda lossi tallist ja sõduritekvartalist. Lõpuks jõuavad matkajad kuningliku residentsi ja kirikuni välja.

Nissi rand

Nissi rand
Nissi rand Foto: Vida Press

Ilmselt on tegu Ayia Napa kuurordipiirkonna kõige populaarsema rannaga. See on eelkõige tuntud oma lõbusa ja rikkaliku ööelu poolest. Siia kogunevad noored, et nautida lumivalge liivaga randasid ja juua mõni kokteil kuulsas Nissi Bay Beach baaris.

Kuningate hauakamber

Kuningate hauakamber
Kuningate hauakamber Foto: Vida Press

Neljandast sajandist pärinev kuningate hauakamber asub Paphose külje all. Kõik hauad on kivist välja uuristatud ning kaunistatud sammastega. Vaatamata nimele, ei viita ükski leid sellele, et siia oleks maetud mõni kuningas. Siiski on siin aristokraate ja kõrgeid ametnikke. Hauakambrid on Küprosel ainulaadsed, sest nende olemust on tugevasti mõjutanud Egiptuse traditsioonid, kus usuti, et surnute hauad peavad meenutama elavate majasid.

Omodose küla

Omodose küla
Omodose küla Foto: Vida Press

Omodose küla peaks olema esimene peatuspaik veiniarmastajatele. Siin saab proovida kohalikke veinisorte nagu Mavro või Xynisteri ning restoranid pakuvad loomulikult ka Küprosele omaseid roogasid. Lisaks on linnas mitmeid muuseume.

Kolossi loss

Kolossi loss
Kolossi loss Foto: Vida Press

Ristisõdijatele ehitatud kindlus asub Küprose lõunaosas. Kuigi originaalkompleksist ei ole palju enam järel, saab mööda treppi minna üles, kust avanevad imekaunid vaated ümbritsevatele veiniistandustele ja Vahemerele.

Kourion

Kourion
Kourion Foto: Vida Press

Kourioni kompleksi ülesehitus kodude, templite ja avalike hoonetega aitavad hõlpsasti ette kujutada, milline nägi välja küproslaste elu kaks tuhat aastat tagasi. Peamiseks vaatamisväärsusteks on siin muuhulgas Apollo tempel ja amfiteater.

Larnaca

Larnaca
Larnaca Foto: Vida Press

Kuigi tegu on nüüdseks juba kuurortlinnaga, on see endiselt säilitanud oma kohaliku hinge. See on kõige hubasem ja mõnusam puhkusepaik turistidele. Soolajärv veidi Larnacast väljas tõmbab iga aasta ligi hulgaliselt flamingosid.

Kyrenia

Küpros
Küpros Foto: Vida Press

Kindlasti on tegu Põhja-Küprose ühe ilusaima linnaga. Linnas asub ka kindlus, mille tipust avanevad loomulikult lummavad vaated all laiuvale Kyreniale. See on suurepärane paik jalutuskäiguks  ning väikeseks kohvipausiks.

Vaata ka paiku, mida tasuks külastada Santorinil, Horvaatias, Bulgaarias ja Itaalias.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles