Suvesoovitus: 14 üritust, mida sel nädalal külastada

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvesoovitus
Suvesoovitus Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti tärkab suvel erakordse jõulisusega ellu, toimub palju põnevaid üritusi ja sündmusi, mida tasuks külastada. Reisiportaal teeb igal nädalal kokkuvõtte järgneva seitsme päeva sündmustest.

1. Seto pitsi päevad, Värska (04.05-25.05) - Värvilise seto pitsi päevade ajal toimuvad erinevad käsitöö õpitoad. Külalisele on see hea võimalus ise seto käsitöö tegemist proovida, vaadata seto käsitöö šedöövreid ja päevakajalisi näitusi. Töötubade ja näituste vormis tutvustatakse seto käsitöös levinud pitside tehnikaid ja õpetatakse neid rakendama tänapäevases käsitöös.   

2. Jõgeva linnapäevad ja kevadlaat (24.05-28.05) - Traditsioonilised Jõgeva linnapäevad, mis toimuvad iga aasta maikuus. Mitmesugused kultuuriüritused Jõgeva linna koolides, raamatukogus, kultuurikeskuses ning teistes linna asutustes. 27.05 Jõgeva kevadlaat linna keskuses. Kaubeldakse käsitöö, istikute, toidu ning palju-palju muugagi. Külalistele ning linnarahvale jagatakse sünnipäevatorti.

3. Kirjandusfestival HeadRead 2017, Tallinn (24.05-28.05) - Tallinna kirjandusfestival HeadRead on nagu Tallinn isegi -  väike, kuid täiuslikult välja kujunenud. Kirjanike, kirjastajate ja tõlkijate korraldatav festival on pidu, vestlus ja puhas rõõm ning see kaunis linn võtab avasüli vastu põnevaid kirjanikke kõikjalt maailmas. Talv on pagenud, suvi on paljutõotav ning festival kulgeb oivalise peona, mida korraldavad ülimalt teravmeelsed võõrustajad, kes hoolitsevad oma külaliste eest imehästi, suheldes nendega nii laval kui ka väljaspool seda.

4. Tour of Estonia 2017, Tallinn, Tartu (26.05-27.05) - Tour of Estonia ehk Eestimaa velotuur on rahvusvaheline eliitratturite võistlus, mis tutvustab Eestimaa linnu ja külasid, ilusat loodust ja kauneid paiku läbi proffide võidusõidu. Tour of Estonia on kantud rahvusvahelise jalgrattaliidu UCI võistluskalendrisse. Tuur saab alguse Tallinnast ning lõpeb Tartus.

5. Watergate Regatt, Pärnu (26.05-28.05) - Watergate Regatt peab sel aastal oma 20. sünnipäeva. Tegu on Eesti kõige pikema purjeregatiga, kus osalevad nii kodumaised kui rahvsvahelised võistkonnad. Watergate regatt paneb proovile võistlejate oskused ja võimed.

6. Räpina Hea kodu päevad 2017 (26.05-27.05) - Tule ja saa osa Räpina maalilises mõisasüdames, Räpina Aianduskoolis, Räpina sadamas ja kogu Räpina linnas aset leidvatest mitmekülgsetest tegevustest: rahvusvaheline käsitöö palkmajaehitajate kutsevõistlus, Räpina Aianduskooli lahtiste uste päevad, käsitöö-, kunsti- ja aiandusteemalised töötoad suurtele ja väikestele, floristika võistlus ja väljapanek, kodukohvikud, vesitakso, ekskursioonid, matkamäng, päikeseloojangu retked Lämmijärvel, kontserdid, rikkalik kultuuriprogramm, mess-laat, XIX Räpina laste laulu- ja tantsupäev jpm.

7. Saaremaa orhideefestival, Kuressaare (26.05-28.05) - Saaremaa läänerannik on haruldaselt rikas kultuuri- ja looduspärandi poolest. Looduslikud orhideed on Saaremaa üks unikaalsemaid loodusväärtusi, Eesti 36-st liigist leidub meil 32, juuni ja juuli on õitsemise tippaeg. Festivali eesmärk on  tuua esile Lääne-Saaremaa väärtused ning tutvustada piirkonna aktiivse puhkuse ja kultuuritarbimise võimalusi. Festivali ajal osalevad külastajad erinevate tegijate poolt pakutavates töötubades, ekskursioonidel, kontsertidel jne. Avatud on näitused.

8. Mootorid, maitsed ja muusika, Mändjala (26.05-27.05) -

Mai viimasel nädalal tulevad Mändjala randa kokku inimesed keda huvitavad mootorrattad, hobiautod, hea toit, mõnus muusika ning suurepärane seltskond. Reede õhtul toimub kogunemine, sõidukid paigutatakse turvaliselt parklasse või kämpingute kõrvale, avatud on tänavatoiduautod ning mängib live muusika. Laupäev algab Saaremaa kurvilisi teid tutvustava matkaga kus osavamad leiavad tähistatud kontrollpunktid, saavad kohapealt vastavad märked ning suurima skoori teinud sõitjad saavad ka auhinnatud.

Laagriplatsile naastes näevad külalised põnevat mototehnikat, demonstratsioonesinemisi ning saavad ka ise võistlustest osa võtta. Kokad on õhtuks valmistanud maitsvad piduroad ning päeva lõpetab motomuusik Jaagup Kreem koos oma ansambliga Terminaator. Mootorid, Maitsed ja Muusika ootab vabadust ja positiivset ellusuhtumist hindavaid inimesi juba sel kevadel Eesti kauneimas rannas!

9. Ahjutoidupäevad «Vaata kööki 2017», Narva (27.05-28.05) - Kindlasti saab korralikku karaskit ja äkki valmib miskit ka kraapenites. Lisaks saad ehk endaga kaasa muretseda juuretist või hää lihaleiva retsepti.

10. Tuulekala festival, Orjaku küla (27.05) - Tuulekala festivalil saavad kokku need, kes näoga mere poole, ja need, kes peavad lugu heast toidust, tantsust ja kalameeste juttudest. Tuulekala festivalil trollitakse tuulehaugi, valitakse parim kalatoit ja võrreldakse saaki. Õhtu lõpeb tantsuga, laval «Untsakad».

Tuulehaug, keda hiidlased tuulekalaks kutsuvad, on oodatud külaline, tulles kevaditi edelatuultega napiks kuuks ajaks Atlandist siia kudema. Oma pika noka ja roheliste luudega on ta üks omanäolisemaid, keda Läänemerest püüda võib. Tuulekala tulek on Hiiumaal kui sündmus omaette, millest hakatakse rääkima juba mai algul või varemgi.

11. Kuressaare tänavafestival (27.05-28.05) - Kevadine Kuressaare sulgeb kesklinna autodele ja annab ruumi jalakäijatele, jalgratturitele, kauplejatele, kunstnikele, luuletajatele ja leemekulbiliigutajatele. Kuressaare esimene Tänavafestival ootab kõiki nii linnast kui maalt, nii mandrilt kui merelt!

12. Suviste käsitöö- ja maalaat, Värska (28.05) - Selle laada märksõnadeks on käsitöö, maakaup, seto toit, istikud, kultuuriprogramm. See on hea võimalus tutvuda seto käsitööga ja kohalike ettevõtjatega ning kuulata - vaadata seto leelokoore, rahvatantsijaid ja pillimehi.

13. Narva promenaadijooks (28.05) - Suveperioodil alates 28.05.2016. a.  Narva Linna Arenduse ja Ökonoomika Amet korraldab Narva jõe promenaadil ürituste sarja. Promenaadi ürituste sarja kavas on kontserdid, tsirkuse etendused, tänavateatrid, kunstinäitused, loomingulised töötoad.

14. Kakumäe kodukohvikute päev (28.05) - 

Keskpäeval avavad kohalikud inimesed oma aedades ja hoovides ühepäevakohvikud, kus pakuvad koduseid toite ja jooke. Kohvikuid leidub igale maitsele: pakutakse küpsetisi, burgereid, grill-liha, kala mitmel moel, toite umbrohust ja mustikatest, kombuchat, kiviahju pitsasid, eksootilisemaid rahvustoite jpm. Paljudes aedades on teretulnud koerad ja lapsed, kellele on erinevaid tegevusi.

Lisaks koduaedadele on kohvikud avatud ka Kakumäe rannas ja jahisadamas. Haven Kakumäe Kalakohvikus viib kalaroogade valmistamise õpituba läbi Vladislav Koržets isiklikult. Esmakordselt on esindatud Vaimukate Kohvik, kus teenindajad on vaimupuudega inimesed ja kell 14 esineb tasuta kontserdiga Liisi Koikson. Täiesti omanäoline on ka Kirjanduskohvik, kus esinevad Tiina Jõgeda, Eva Luigas, Reeli Reinaus, Rein Veidemann ning kell 14 annab kontserdi ansambel A.P.A.

Info ürituste kohta on kogutud Puhka Eestis lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles