New York üritab omapärasel moel inimesi sõbralikumaks muuta

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metroo
Metroo Foto: Vida Press

New Yorgi ametivõimud üritavad muuta metrooga sõitmist toredamaks ning seda transpordivahendit kasutavaid inimesi sõbralikumaks.

Nähtavasti tekib New Yorgi metroos sageli olukordasid, kus vanadele inimestele või rasedatele ei anta istekohta. Selleks loodi märgid, mida soovijad saavad kanda ja mis annavad ülejäänud rongile teada, et keegi vajab istet, vahendab Travel and Leisure.

Reisijad saavad endale tellida internetist märgi «beebi pardal» või «palun paku mulle istet» ning seda metroos siis kanda. Nii ei pea nad kõva häälega endale kohta nõudma, vaid saavad vaikides vajadusest märku anda.

Sõbralikkusprogrammi eelduste kohaselt peaksid inimesed neid märke nähes muidugi ka püsti tõusma ja oma istekoha loovutama. Kuigi metroorongides on olemas juba ka istekohad, mis ongi mõeldud kas siis puuetega inimestele, vanuritele või rasedatele, siis need märgid peaksid aitama kohta saada ka ülejäänud rongis.

Samas ei hakata kontrollima, kas kõik need, kes märgi endale tellivad, tegelikult seda ka vajavad, mistõttu võib seda süsteemi kuritarvitada, kuid loodetavasti seda tegema ei hakata. Psühholoogid on aga kindlad, et nii kaugele asi ei lähe, sest istekoha küsimine on äärmiselt raske ja empaatiavõimelised inimesed seda ei tee, kui neil just tõesti ei ole istet vaja.

Siiski ei pruugi kõik märkide sõnumit austada. 2005. aastal algatati sama süsteem ka Londonis ning nüüdseks jagatakse igal aastal välja 130 000 märki. Siiski on märke kandvad reisijad teatanud, et neid lihtsalt ignoreeritakse ja nad peavad ikka seisma. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles