Parimad Eesti toidufestivalid, mida sel aastal kindlasti külastada

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RäimeWest
RäimeWest Foto: Visit Estonia

Toidufestivale tuleb sel aastal Eestis palju – alates Umbrohufestivalist kuni Hapukurgifestivalini välja ja kõigest sellest, mis sinna vahele jääb.

Maitsete proovimine, põnevad programmid, uudsed retseptid, toiduvalmistamine, kulinaarianaudingud – hoogsat tegutsemist juba jagub. Visit Estonia pani kokku nimekirja parimatest toidufestivalidest, mis sel aastal Eestis aset leiavad ja mida kindlasti võiks külastada.

RäimeWest, Lao küla (13.05)

RäimeWest
RäimeWest Foto: Visit Estonia

Rannarahval käib ajaarvamine räimepüügi rütmis. Räimeaeg lükkab pärast rasket ja väsitavat talve rannakülale elu sisse. Tossavad suitsuahjud, podisevad paadid ja kajakate kisa kaigub ümber räimelaadungi - need on räimeaja rõõmsad külahääled.  Õppepäeval tutvustatakse rannakalandust ning jagatakse teadmisi kohalikust kalakultuurist nii kaluritele, kohalikele inimestele kui ka külalistele. Toimub suur kala- ja käsitöölaat! RäimeWest toimub samaaegselt Võilillefestivaliga. Ühe külastusega kaks festivali! Üritus RäimeWest omab ka Euroopa festivalide EFFE märgist.

Võilillefestival, Kihlepa küla (13.05)

Võilillefest
Võilillefest Foto: Visit Estonia

Võilillefestival kutsub teretama kevadet. Võilillega seotud teemal peetakse mitmeid töötubasid - võilillekohvi valmistamine, hoidiste töötuba, herbaariumi tegemine, võilill mitmete käsitöötubade peategelasena ja palju muud huvitavat. Kuulata saab loenguid võililleveini valmistamisest, kohaliku loodusressursi innovaatilisest kasutamisest ja turismitoodete täiustamisest. Mõlemal festivalipäeval esinevad muusikud, võib ka minna ümbrusega tutvuma ja võililli korjama.

Umbrohufestival, Koigi küla (19.05-20.05)

Umbrohufestival
Umbrohufestival Foto: Visit Estonia

Mai 19. ja 20. päeval toimub Koigi mõisas IV Umbrohufestival, mis on suunatud kõigile eestimaise toidu ja tervisliku elustiili sõpradele. Leiab aset Koigis, Järvamaal, Eestis.   

Tuulekala festival, Orjaku küla (27.05)

Tuulekalafestival
Tuulekalafestival Foto: Visit Estonia

Tuulekala festivalil saavad kokku need, kes näoga mere poole, ja need, kes peavad lugu heast toidust, tantsust ja kalameeste juttudest. Tuulekala festivalil trollitakse tuulehaugi, valitakse parim kalatoit ja võrreldakse saaki. Õhtu lõpeb tantsuga, laval "Untsakad" Tuulehaug, keda hiidlased tuulekalaks kutsuvad, on oodatud külaline, tulles kevaditi edelatuultega napiks kuuks ajaks Atlandist siia kudema. Oma pika noka ja roheliste luudega on ta üks omanäolisemaid, keda Läänemerest püüda võib. Tuulekala tulek on Hiiumaal kui sündmus omaette, millest hakatakse rääkima juba mai algul või varemgi. 

Tallinna tänavatoidufestival & TaDaa (01.06-11.06)

Tallinna Tänavatoidufestival
Tallinna Tänavatoidufestival Foto: Visit Estonia

Parim tänavagurmee ootab Sind! Tallinna Tänavatoidufestival on Eesti suurim ja innovaatilisim tänavatoidule pühendatud üritus. Festivalil on avatud üle 60 söögi-joogikoha - Telliskivi Loomelinnaku kohvikud ja restoranid, foodtruck’id, pop-up köögid ja külalistoitlustajad välismaalt. TaDaa! Festival on rahvusvaheline tänavaartistide festival, kus kahel päeval saab nautida enam kui 40 tundi meelelahutust, mis sünnib otse tänaval, külastaja silme ees. Kohal on rahvusvaheline valik professionaalseid tänavamuusikuid, akrobaate- ja õhuartiste, tuleartistid, tantsijad ja improartistid.

Toidukultuurifestival Hea Toidu Festival Grillfest, Pärnu (10.06)

Grillfest
Grillfest Foto: Visit Estonia

Grillfest toimub iga aasta juunikuus Pärnus, looduskaunil Vallikääru aasal. Kahel päeval pakuvad head ja paremat 250 toidupakkujat Eestist ja välismaalt. Avatud on välirestoranid ja kohvikud ning isegi lemmikloomarestoran. Toimuvad Hea Toidu Laat, üleriigilised kalapüügi ja toiduvalmistamise suurvõistused ning laste rõõmuks suur ja sisukas mängumaa. Erinevatel lavadel esinevad head artistid ning muusikat on igale maitsele. Mõlemad festivalipäevad lõpetab võimas ilutulestik. Festivali klubides toimuvad After Grill peod.

Pärnu Maitsete Uulits - Tänavatoidu Festival (26.08-27.08)

Pärnu Maitsete Uulits
Pärnu Maitsete Uulits Foto: Visit Estonia

Suvisel augustikuu nädalavahetusel leiab aset suvepealinna ühel kõige aktiivsemal tänaval tõeline retk maitsete paradiisi. Supeluse tänavale sõidavad kokku lähemalt ja kaugemalt suuremad ja väiksemad toidutreilerid, kust pakutakse head ning paremat söögipoolist. Märksõnaks on värske, moodne, põnev ja muidugi ülimalt maitsev tänavatoit, mis on valmistatud hooajalisest, tervislikust ja soovitavalt kohalikust toorainest. Haara toit ja jook kaasa ja liigu edasi!  

Lestafest, Kõrgessaare (12.08-13.08)

Lestafest
Lestafest Foto: Visit Estonia

Lestafest on kogupere festival. Festivali eesmärgiks on tutvustada piirkonna ja kalapüügi traditsioone, pakkuda traditsioonilisi sööke ja värske kala ostmise võimalusi. Ajalooliselt Kõrgessaare on olnud kalatööstuse ja kalameeste piirkond ning festivali päeval on võimalik tutvuda selle piirkonna elu. Üritus on kõigile tasuta ning kohale võib tulla ka paadiga või siis kohapeal teha meresõitu.

Seto Külavüü Kostipäiv (12.08-13.08)

Foto: Seto Külavüü

Seto söök on toitev ja tervislik – kindlasti värsketest komponentidest koosnev. Igapäevaselt saab tänapäevast versiooni seto köögist mekkida Seto Tsäimajas, Taarka tares ja Setomaa Turismitalos. Kostipäeval tõstame pjedestaalile meie parimad kodukokad ja külade kauneimad paigad. 2017. aastal tuleb kostipäiv viiendat korda. Sellest on saanud justkui perenaiste pidu, milleks me ühiselt varakevadest alates valmistume. Ka seekord kestab kostipäiv kaks päeva - laupäeval ja pühapäeval, 12.-13. augustil. Kohvikute menüüd saavad kirjud - pakutakse sõira, suulliimi, kikkaseenepiirakut. Paljud perenaised teevad kalaroogasid. Pühapäeval on osades kohvikutes peräpütüpäiv ehk pakutakse seda, mida veel pakkuda on. 

Tänavatoidufestival Haapsalu Maitsete Promenaad 2017 (19.08)

Haapsalu Maitsete Promenaad
Haapsalu Maitsete Promenaad Foto: Visit Estonia

Festival leiab aset vanalinnas ja selleks päevaks muutub terve Karja tänav maitsete promenaadiks. Haapsalu ootab festivalile kõiki, kelle kirg on toit, maitsed ja Haapsalu suvi. Lisaks päev läbi põnevaid kontserte ja esinemisi Kodanike Torni laval.

Hapukurgifestival, Tahkuranna (20.08)

Hapukurgifestival
Hapukurgifestival Foto: Visit Estonia

Hapukurgifestivali märksõnadeks on rannarahva olulised elatusallikad - kurk, kala ja käsitöö. Kurgihooajal toimuval festivalil saab proovida põnevaid kurgihoidiseid, osta kaasa kohalikku toitu ja käsitööd, kuulata ja kaasa laulda rahvalikke laule, osaleda õpitubades ja teha ise käsitööd. Osalema olete oodatud kogu perega, sest tegemist jagub kõigile ja kogu päevaks!

Hoidisefestival Suvi Purki, Narva (26.08-27.08)

Suvi Purki
Suvi Purki Foto: Visit Estonia

Augusti viimasel nädalavahetusel lõpetab Narva linnuse põhjaõu suvehooaja hoidiste festivaliga Suvi Purki! Õu on hoidistajate ja maitsjate päralt, keda ootame osa saama võistlusest, mille käigus hea ja parem valmib siinsamas värskest toorainest ja otse lõkketulel podisevates kateldes. Laupäeval valmistatakse soolaseid ning pühapäeval magusaid hoidiseid. Võistlusele on oodatud hobihoidistajad, publikuhääletuse kahe päeva kokkuvõttes parim vaaritaja võidab väärt damaskuse terasest kokanoa. Kõik võistlevad retseptid koondatakse festivali retseptivihikusse.

Saaremaa Toidufestival 2017, Kuressaare (04.09-10.09)

Saaremaa Toidufestival
Saaremaa Toidufestival Foto: Visit Estonia

Head saaremaised maitsed segatakse kokku septembris toimuval Saaremaa Toidufestivalil. Üritus toob hea toidu saarlastele lähemale ja tutvustab maakonna toidukultuuri laiemale publikule. Nädala kestvast põnevast programmist on oodatud osa saama nii saarlased kui loomulikult kõik meie külalised.

Türi õunafestival (30.09)

Türi õunafestival
Türi õunafestival Foto: Visit Estonia

Türi Õunafestivalil saab õunu osta, maitsta ja kasvatajalt nõu küsida. Pakutakse küpsetisi, hoidiseid, suupisteid, jooke, istikuid ja kõike muud, mis on õunaga seotud. Festivalile tulnu saab osaleda rahvakoolitustel, õunatoodete konkurssidel, vaadata festivali kultuuriprogrammi.

Pärnu Kohvikute Nädal (07.10-15.10)

Pärnu Kohvikutenädal
Pärnu Kohvikutenädal Foto: Visit Estonia

Kohvikute nädala raames pakutakse salatist, desserdist ja tassist teest või kohvist koosnevat einet hinnaga 7 eurot. Kohvikute Nädalal osalevad 21 Pärnus tegutsevat kohvikut, kus pööratakse erilist rõhku kvaliteedile, et esitleda seeläbi Pärnu parimat kohvikukultuuri.  Tulge nautima maitsvaid suupisteid, kvaliteetseid tee- ja kohvijooke ning avastama suvepealinna uusi kohvikuid! Oodatud on nii pärnakad kui ka linnakülalised koos perede, sõprade või kolleegidega.  NB! Soovitame külastused ette broneerida.

Silmupäevad 2017 «Silm suhu», Narva ja Narva-Jõesuu (13.10-12.11)

Pärnu Kohvikutenädal / Visit Estonia

Narva ja Narva-Jõesuu toidukohtades toimuvad silmupäevad "Silm suhu!". 2015.a esmakordselt toimunud silmupäevad osutusid populaarseks ning taaskord toimuv sündmus muutus juba viiepäevaseks. Silmupäevade jooksul pakutakse põnevaid silmuroogasid. Kokkadel on lihtne, kuid loominguline ülesanne: valmistada midagi erilist ja hõrku, et toidusõpru üllatada. Iga restoran valib ise, milliseid roogasid valmistada - eelroog, supp, salat või magustoit, tähtis on see, et põhikoostisaineks on silmud.

Tallinna Restoranide Nädal (01.11-05.11)

Tallinna REstoranide Nädal
Tallinna REstoranide Nädal Foto: Visit Estonia

Tallinna Restoranide Nädal kutsub tähistama novembri esimest nädalat kui suurepärast restoranide ja toidu nädalat. Nädalat, mis on täis avastusi, meeldivaid elamusi ning tänu suurepärasele hinnale võimalust külastada ja võrrelda suurimal hulgal erinevaid restorane. Tallinna Restoranide Nädal soovib, et nii kohalikud elanikud kui ka Tallinna külastavad turistid tunneksid, et nad on personaalselt kutsutud nautima Tallinna restoranide professionaalset taset ja külalislahkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles