19 uskumatut fakti Põhja-Koreast

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un
Kim Jong-un Foto: STR/AFP/Scanpix

Põhja-Korea ei väsi ülejäänud maailma üllatamast ning üha enam ujub pinnale fakte selle üsna tundmatu paiga kohta.

Telegraph pani kokku nimekirja faktidest Põhja-Korea kohta, mis võib paljusid üllatada.

1. Kanep on legaalne – kanep kasvab Põhja-Koreas vabalt ja seda müüvad edasi isegi valitsuse ametnikud, et teenida valuutat. Lisaks käivad hiinlased naaberriigis odava mõnuaine järel, mis nende endi kodumaal on keelatud.

2. Alkohol voolab ojadena – kuigi tundub, et riigis on kõik viimseni reguleeritud ja mingit vabadust rahvale ei lubata, siis alkoholi kohta see ei käi. Pealinnas Pyongyangis on lausa kümme väikest käsitööõllekoda.

3. Nad armastavad «Perepea» telesarja ja biitleid – mõneti jääb mulje, et põhjakorealased ei tea läänemaailmast midagi, kuid ometi oskavad nad nalja visata «Perepeale» viidates või ümiseda biitlite laule.

4. Riigis on kõrgeim lugemisoskus terves maailmas (väidetavalt) – ise väidab riik, et neil on sajaprotsendiline lugemisoskus. Kuna nad seda infot aga ise jagavad, ei või selles päris kindel olla.

5. Terrorioht on väiksem kui Prantsusmaal, Hispaanias või Saksamaal – turistid võivad küll karta Põhja-Koreasse reisimist, kuid terroriohtu seal samas ei ole. Kui mitmes Euroopa riigis on terroriohutase tõstetud kõrgele, siis Põhja-Koreas püsib see madalal.

6. Neil ei ole aasta 2017 – Põhja-Korea kalender tehti ümber 1997. aastal ning selle järgi käib ajaarvamine hetkest, mil sündis Kim Il-sung (1912). Seega hetkel on Põhja-Koreas käimas 106. aasta.

7. Neil on maailma suurim staadion – Rungrado esimese mai staadionile mahub 114 000 pealtvaatajat. Seda paika kutsub oma koduväljakuks ka rahvuslik jalgpallimeeskond.

8. Akordionid on väga populaarsed – kunagi nõuti, et kõik õpetajad peavad oskama akordionit mängida. 2012. aastal sai isegi Põhja-Korea akordionigrupist tõeline internetisensatsioon, kui nad riputasid YouTube'i üles oma versiooni A-Ha laulust «Take on Me».

9. See ei ole maailma kõige autoritaarsem riik – kuigi Põhja-Korea on väga autoritaarne, on nendest ees veel Somaalia ja Süüria.

10. Mitte kõik jutud ei vasta tõele – mõni aeg tagasi räägiti, et kõik mehed peavad lõikama endale samasuguse soengu nagu Kim Jong-unil. Külastus sinna riiki tõestas aga, et see ei vasta tõele.

11. Menüüs on veidraid leide – korealased on harjunud vürtsidega ning nii on kõik toidud piprasemad, kui meie harjunud oleme. Lisaks leiab ka kohaliku kimchi retsepte ja kahjuks veel ka koeralihast tehtud roogasid.

12. Sinna reisimine on tegelikult lihtne – kui oled valmis reisima grupis ja järgima kindlaid reegleid, siis ei ole sinna reisimises tegelikult midagi erilist. Viisa taotlemisel on ainuke tingimus, et sa oled broneerinud endale grupireisi, mida saadavad kaks kohalikku giidi.

13. Suure juhi ees tuleb kummardada – kui oled Põhja-Koreasse saabunud, tuleb kindlasti järgida reegleid. Kim Jong-uni kuju ees tuleb alati kummardada. Kui seda ei tehta, palub giid viisakalt uuesti. Kui keelduda, pannakse sind ülejäänud reisi ajaks hotellituppa luku taha ning pärast seda enam kunagi riiki siseneda ei või.

14. Karistused kehtivad kolm põlve – kui keegi sooritab kuriteo ja ta saadetakse sunnitöölaagrisse, siis temaga peab kaasa minema terve perekond. Lisaks peavad laagrisse jääma ka kaks järgmist põlve, kes vangis sünnivad.

15. Nad on ehitanud propagandaks terve küla – Kijong-dong ehk rahuküla ehitati Põhja-Korea demilitariseeritud tsooni äärde. Valitsuse sõnul elab seal 200 perekonda, külas on kool ja haigla. Kui aga Lõuna-Korea poole pealt asja uurida, selgub, et majadel pole aknaid ega tubasid.

16. Kim Il-sungi keha on näitusel – riigi kõige populaarsem vaatamisväärsus on Kumsusani päikesepalee, kus lebab Kim Il-sungi keha.

17. Majandus on täiesti sassis – kuigi see ei tule üllatusena, on mõni detail endiselt šokeeriv. SKT ühe elaniku kohta on 1800 dollarit, mis paneb riigi maailma edetabelis 180. kohale. Elekter lülitatakse ööseks välja, koolilapsed peavad ise endale laua ja tooli ostma, inimrooja kasutatakse väetisena ning 25-miljonilise populatsiooni kohta on riigil vaid 1500 IP-aadressi. Kõige tipuks on vähem kui kolm protsenti riigi teedest asfalteeritud.

18. Riigis on 34 000 Kim Il-sungi kuju – vaatamata sellele, et Põhja-Korea vaevleb majandusraskustes on sinna püstitatud 34 000 Kim Il-sungi kuju, seega neid on üks iga 75 inimese kohta. Kõik peavad rinnas kandma märki tema näoga, et kinnitada lojaalsust. Märke jagatakse ka turistidele, kes näitavad reisi ajal üles ülimat austust.

19. Võib tekkida pahandus, kui sööd liiga palju mune – hotellindus on seal üldse üsna algelisel tasemel. Turistidega riieldakse, kui nad julgevad võtta teenindajate arvates liiga palju mune. Lisaks ei ole seal sooja vett ega isegi madratseid. Madratsite asemel on väike pehmendus, mis peaks justkui asja ära ajama. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles