Kümme kõige-kõigemat paika Eestis (1)

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sillamäe
Sillamäe Foto: Flikr / Tony Bowden

Eesti on täis üllatusi – teades, et meie maa on nii väike, ei ootaks siit midagi eriti põrutavat või haruldast. Kuid siiski! Mõni paik on kõige-kõige Baltikumi mõistes, mõni Põhjamaade, mõni aga koguni maailma kontekstis. Eesti võib üllatada!

Kuigi Eesti on pisike, on siin ohtralt huvitavat, mis teeb naaberriikidele silmad ette. Visit Estonia tõi välja Eesti kõige-kõigemad paigad, mida ka iga kohalik võiks sel suvel uudistamas käia.

Kõige rohkem spaasid elaniku kohta

Eesti on tuntud armastusega spaade vastu. Kõige spaatihedam linn asub Saaremaal – Kuressaare spaahotellid pakuvad 1200 voodikohta umbes 14 000 elanikuga Kuressaares. See teeb Saaremaa pealinnast tõenäoliselt maailma kõige spaatihedama linna ning seetõttu hüütakse Saaremaad hellitusnimega Spaaremaa. Seal peetakse ka spaafestivali nimega Spaaremaa Wellfest ning see toimub juba aprilli lõpus.

Ainulaadne staadion

Orissaare staadion on eriline kogu maailmas. Selle põhjuseks on keset staadionit kasvav võimas tammepuu, mis kannab uhket tiitlit «Euroopa aasta puu 2015». Tamm on gümnaasiumi staadionil kasvanud juba ligi 70 aastat. Algul asus tamme kõrval väike spordiplats, kuid 1951. aastal seda laiendati ja kuna tolleaegne tehnika ei suutnud puud liigutadagi, siis jäigi uhke puu seisma keset uut staadionit.

Kõige kõrgem mänd

Põlva maakonnas Verioral kasvab maailma kõrgeim mänd. Selle kõrgus on 46,6 meetrit ja vanus umbes 214 aastat. Kohe selle kõrval kasvab Eesti kõrgeim kuusk, mis on 48,6 meetrit kõrge ja umbes 202 aastat vana. Iga eestlane teab Eesti jämedaimat tamme – see on Tamme-Lauri tamm, mis on pühapuu ning looduskaitse all juba aastast 1939. Selle puu kõrgus on 17 meetrit, ümbermõõt 8 meetrit ja vanus üle 700 aasta.

Suurim linnus

Põhjamaade suurim 17. sajandi linnusekompleks on Hermanni linnus Narvas. Üle 700 aasta vanune linnus on ajaloo jooksul käinud käest kätte ja kuulunud taanlastele, sakslastele, rootslastele, venelastele ja lõpuks ka eestlastele. Linnus omandas tänaseni säilinud ilme Liivi ordu valitsemise ajal 14.–16. sajandil.

Parim säilinud Stalini-aegne arhitektuur

Üks parimaid Stalini-aegse arhitektuuri näiteid on Sillamäe linn. Nõukogude ajal oli Sillamäe tänu siia rajatud salastatud tööstusele suletud, kuid tänapäeval rikastab linna nõukogude aja eri aastate ainulaadne arhitektuur. Külalised võivad sisse astuda omanäolisesse kultuuripaleesse, muuseumidesse, jalutada kauniste alleede ja treppidega promenaadil ning tunnetada tolle aja hõngu.

Viltune maja

1793. aastal ehitati Tartu Raekoja platsile kolmekorruseline võlvitud keldriga kivimaja koos kõrvalhoonete, talli ja tõllakuuriga. Maja on aja jooksul viltu vajunud. Pisa torni meenutav kalle on tekkinud ebaühtlase aluspinna tõttu, sest kogu Tartu vanalinn on rajatud soisele Emajõe kaldale ning majade vundamendid toetuvad enamasti puitparvedele. Sajandite jooksul on põhjavee tase langenud ning maja üks külg madalamale vajunud. Praegu asub hoones Tartu Kunstimuuseum.

Imeline puitpitsarhitektuur

Haapsalu kuursaal on ainus algsel kujul säilinud kuursaal Eestis. Imekaunis puitpitsidega hoone rajati 19. sajandi lõpus mereäärsele promenaadile ning see on tänapäevani üks populaarse suvituslinna keskpunkte. Suvel on kuursaal linna esinduskohvik, kuid lisaks toidule pakub see unustamatut arhitektuurilist ja kultuuriloolist elamust.

Parim säilinud keskaegne linnus

Balti riikide parim säilinud keskaegne linnus on Kuressaare piiskopilinnus, mille vanust loetakse juba 14. sajandist. Tänapäeval asub seal Saaremaa vanim ja suurim muuseum – Saaremaa Muuseum oma püsiekspositsiooni ja põnevate ajutiste näitustega. Sealt leiab keskaja hõngu, suurejoonelist ilu, esinduslikke vaateid ning ka Saaremaa kõrgeimal kohal asuva kohviku.

Põhja-Euroopa vanim tuletorn

Põhja-Euroopa vanim tuletorn asub Hiiumaal Kõpus. Kõpu tuletorn on ka üks vanimaid pidevalt töötavaid tuletorne kogu maailmas, mille ajalugu algas juba üle 500 aasta tagasi. Tuletorni oli vaja hoiatamaks kaubalaevu Hiiu madala eest. Tuletorni kõrgus maapinnast on 36 meetrit ja ülevalt avaneb lummav vaade imelisele ümbrusele.

Energeetiline mõis

Ainulaadsete raviomadustega Kirna mõisapark on tuntud loodusravikoht. Mõisa maa-alal on tugevad magnetilis-anomaalsed tsoonid, mis võivad olla nii positiivse kui ka negatiivse laenguga. Tegemist on nõrkade madalsageduslike lainetega, mis teatud sageduse ja intensiivsuse juures mõjuvad inimorganismile kasulikult. Väidetavalt on maailmas ainult viis taolist kohta. Öeldakse, et see kas inimene terveneb Kirnas, sõltub tema soovist, valmisolekust, tahtest, usaldusest ning vastuvõtlikkusest loodusravile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles