Tüüpilised vead, mida algaja reisija teeb

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Algaja reisija
Algaja reisija Foto: SCANPIX

Esimesi kordi lennukisse istuda võib olla üsna hirmuäratav ning seega kipuvad planeerimisse sisse lipsama vead, mida kogenud reisijad juba vältida oskavad.

Insider on kokku pannud nimekirja tüüpilistest apsakatest, mida esmakordselt lendajad kipuvad tegema, kuid mida kogenenumad oskavad juba vältida.

Sa ei broneeri endale kindlat istekohta

Esmakordselt lendamine on sageli üsna hirmus, mistõttu peaksid läbi mõtlema, et kas soovid istuda sõprade keskel, et tunneksid end kindlamana, või eelistad hoopis aknaäärset kohta, et saaksid imetleda kauneid vaateid. Kui otsus tehtud, oleks mõistlik endale vastav istekoht eelnevalt ka broneerida, nii väldid juba üht väikest, kuid olulist ebameeldivust.

Võtad liiga palju asju kaasa

Reeglina arvatakse alati, et vaja läheb rohkem riideid ja vidinaid, kui tegelikult ära kasutada jõuad. Mõtle hoolikalt läbi, kas nädalase reisi jooksul läheb vaja kolme paari pükse, nelja kleiti ja kaheksat särki, äkki saad ikka vähemaga läbi ja nii on sul kergem ka kohvrit järele vedada.

Eeldad, et su käsipagas on õigete mõõtudega

Erinevatel lennufirmadel kehtivad käsipagasile erisugused reeglid, mistõttu on oluline tähelepanu pöörata sellele, millises kaalus ja suuruses kohvrit sa lennule kaasa võtta võid. Sageli on firmad selles suhtes ka üsna ranged ning kui pagas ei vasta reeglitele, tuleb see ümber pakkida või sootuks välja vahetada.

Paned käsipagasisse liialt vedelikke

Kui lendad vaid käsipagasiga ning võtad lennukisse kaasa vedelikke, tuleb meeles pidada, et kõikide vedelike kogus ei tohi ületada ühte liitrit. Samuti ei tohi ükski pudel olla suurem kui 100 milliliitrit ning kõik peavad mahtuma ühte standardsesse läbipaistvasse kotikesse, mida saab lennujaamast osta.

Sa ei kontrolli passi kehtivust

Kuna paljudes Euroopa riikides võib reisida vaid ID-kaardiga, ei pruugi algaja lennureisija selle pealegi tulla, et vaja läheb passi. Veel vähem mõeldakse passi kehtivusaja peale. Kui aga pass ei ole kehtiv või on see kehtiv vaid mõni nädala pärast reisi lõppu, ei lasta sind isegi Tallinnast lennukile. Seega tuleb kindlasti juba enne lennupiletite ostmist lugeda põhjalikult läbi soovitud riiki sisenemise tingimused ning seejärel kontrollida üle pass ning veenduda, kas kõik on korras.

Sa ei kontrolli lennuaegu üle

Lennuaegu kontrollides pead arvestama ka ajavööndite ning lennujaamadega. Veendu, et vahejaam, kuhu maandud, on sama, kust hiljem edasi lendad. Kui need on aga erinevad, siis tee kindlaks, kas sul on piisavalt aega ühest lennujaamast teise liikumiseks. Olenevalt sellest, kuhu reisid, võivad ajavööndid ka ühe riigi ulatuses muutuda. Kui broneerid muid transpordipileteid, kontrolli üle, millises ajavööndis need asuvad ja kas oled kõigest õigesti aru saanud.

Sul on kiire, kuid sa eksid ära

Kui sul on aega laialt käes, siis võib ära eksimine olla üsna lõbus. Nii avastad sageli mõne uue ranna või restorani, mida muidu otsida ei oleks osanud. Kui oled aga leppinud kokku mõne kohtumise või kiirustad bussijaama, et sõita järgmisesse linna, siis veendu varasemalt, et tead, kuhu minema pead. Kiirustades võib ära eksimine olla äärmiselt stressirohke. Selleks võta kaasa kas linnakaardid või lae telefoni alla rakendused, mis võimaldavad kaarti ka ilma internetita kasutada.

Sa ei kontrolli telefonipaketti

Sageli ei ole telefonipakettides välismaal helistamine lubatud, seega enne esimest korda pikale reisile suundumist, tuleks kindlasti üle kontrollida, et välismaal telefon ka toimib. Kui soovid aga krõbedat arvet vältida, tuleks internetiteenus välja lülitada, nii oled endiselt vajadusel kättesaadav ja saad ka ise telefoni kasutada, kuid mõistliku kasutamise juures ei tohiks arved üle pea kerkida.

Vahetad enne reisimist liiga palju raha

Olenevalt sihtkohast võib sularaha olla väga vajalik, kuid siiski ei ole mõtet üle pingutada. Kui peaksid see patakas peaks minema kaduma või ära varastatakse, on kahju oluliselt suurem. Arvuta põhjalikult läbi, kui palju peaks raha vaja minema ning võta vastavalt sellele ka varusid kaasa. Loomulikult hoia käepärast ka pangakaart, et saaksid vajadusel siiski raha välja võtta või kaardiga maksta.

Sa ei teavita reisist oma panka

Kui sa tavaliselt ei reisi ja ühtäkki sõidad kusagile kaugele, võib pank arvata, et tegu on pettusega. Eriti, kui peatud mõnes vahejaamas ja teed ka seal paar ostu. Pank tegutseb tavaliselt üsna kiiresti ning enne teavitamist on kaart juba kinni pandud. See võib puhkusel aga hulgaliselt probleeme tekitada, sest ise saad sellest teada alles siis, kui mõni poemüüja ütleb, et sulle tuleb turvamees kutsuda. Kui teavitad panka oma reisist, siis ei tohiks selliseid asju juhtuda.

Sa ei kasuta krediitkaarte

Kunagi käidi reisil vaid pataka sularahaga, kuid need päevad on nüüd möödas. Nüüd on mõistlik kaasa võtta krediitkaart, sest sellega makstes võid saada hoopis mõistlikuma valuutakursi, kui sularaha vahetades. Kui maksad kaardiga ja sinult küsitakse, kas arve teha eurodes või kohalikus valuutas, on alati mõistlik valida kohalik raha, sest nii säästad taaskord konverteerimise arvelt. Lisaks tuleks endale valida ka krediitkaart, millelt raha välja võtmise tasu ei oleks ülemäära suur, nii saad seda julgelt ka välismaal kasutada.

Kannad ebamugavaid jalanõusid

Puhkus ei ole õige koht kõrgete kontsade jaoks. Juba pikk lennusõit väsitab jalgu niivõrd, et pärast seda ei jaksa paar päeva enam kontsadega käia. Lisaks tuleb reisil ette kõiksugu olukordi ja üldjuhul ollakse jalul iga päev mitu tundi, seega tasuks valida midagi mugavat.

Sa ei uuri sihtkoha kohta piisavalt

Vabakava on väga lõbus, kuid ometi tasuks teada, millised on variandid ja mida seal üldse teha saab. Lisaks tuleks end kurssi viia sellega, millised on kohaliku riigi kombed, kuidas käib jootraha andmine, kauplemine või taksohindades kokku leppimine.

Sa planeerid liiga palju

Kellelgi ei ole reisil tavaliselt piisavalt aega, seega üritatakse iga päev viimseni täis planeerida. See ei ole aga tingimata lõbus, vaid hoopis väsitav. Vali välja peamised kohad, mida kindlasti näha tahad, ning ülejäänu jäta varusse. Nii jääb sul aega üle ja kui hakkab igav, saad valida mõne koha oma varukaustast ning ka seda külastada.

Sa ei riski

Uues riigis tuleb proovida uusi asju. Nii tasuks kindlasti süüa osta mõnelt tänavakaupmehelt, juttu puhuda mõne kohalikuga ning ka spontaanselt ära eksida, et avastada uusi piirkondasid, kuhu sa muidu sattunud ei oleks.

Satud paanikasse

Reisides ikka juhtub. Küll kaovad ära bussipiletid, hotellis ei ole sinu broneeringut või muuseum, mida külastada tahtsid, on remondiks suletud. Kõik need juhtumid on ebameeldivad, kuid need ei ole midagi ületamatut, mistõttu ei ole paanikaks ka põhjust. Ilmselt on sul lihtsalt hiljem üks lõbus lugu, mida kodustele jutustada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles