Hiina hakkab turistidelt küsima sõrmejälgi

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõrmejäljelugeja.
Sõrmejäljelugeja. Foto: Ingvar Karmhed / Svenska Dagbladet / Scanpix

Välismaalased, kes soovivad Hiina siseneda, peavad edaspidi andma piiri ületades ka sõrmejälje.

Esimesena võetakse sõrmejälje lugejad kasutusele Shenzheni lennujaamas riigi lõunaosas, seejärel liituvad uute turvareeglitega ka teised lennujaamad. Sõrmejälje peavad piiril andma kõik välisturistid vanuses 14–70 eluaastat, vahendab Travel and Leisure.

Reeglist on vabastatud vaid mõni riik, kel on Hiinaga sellekohane kokkulepe. Eelmisel aastal külastas Hiinat 76 miljonit turisti, kellest enamik tuli Lõuna-Koreast, Jaapanist, Ameerika Ühendriikidest ja Venemaalt.

Hiina ei ole esimene, kes sellise süsteemi kasutusele võtab. Sõrmejälgi kontrollivad piiril turvakaalutlustel ka Ameerika Ühendriigid, Rootsi, Jaapan ja Lõuna-Korea. Hiina ametivõimud ei ole aga süsteemi sisseseadmiseks selget põhjust avaldanud. Seni on öeldud vaid, et sõrmejälgede võtmine on vajalik, et muuta riiki sisenemist ja sellest väljumist efektiivsemaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles