Helesinised meduusid katsid Austraalias ranna

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meduusid katsid Austraalias rannaala.
Meduusid katsid Austraalias rannaala. Foto: Reuters

Austraalia ühes rannas sai valge liiv pärast sadade meduuside rannale kandumist endale peale justkui sinise vaiba.

Võdisevad olendid, ladina keeles tuntud ka kui catostylus mosaicus'ed matsid Queenslandis asuva Deceptioni ranna enda alla, kirjutas Lonely Planet. Kuigi vaatepilt tundub jube, ütles merebioloog Lisa-Ann Gershwin ABC-le, et see ongi osa «õitsemisajast», mil meduusid end kuival maal sisse seavad. «See on osa nende elust, kui tuul õige nurga alt puhub ning veetase tõusu ja mõõna ajal muutub, siis võibki osa neist rannale jääda,» lisas ta.

Gershwini sõnul põhjustas olukorra põhjatuule ja loodete koostöö. Selline «õitsemisaeg» kestab keskmiselt nädala, pärast mida kuivavad olendid kokku või söövad linnud nad ära.

Sinised võdisevad meduusid kasvavad läbimõõdult tavaliselt 30–45 sentimeetri laiuseks. Kuigi inimesed saavad neid katsudes kõrvetada, pole tegu siiski eluohtliku olendiga. Nad toituvad planktonist ja väikestest kaladest.

Vaata pilte sinise vaibaga kaetud rannast siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles