Kümne riigi põnevad seadused, millega tuleks reisides arvestada

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seadus
Seadus Foto: SCANPIX

Reisides ei mõelda sageli sihtkoha keeruliste seaduste peale ja viiakse end kurssi enamasti vaid elementaarsega, kuid mõnes paigas võib ka väikseim eksitus tekitada suuri probleeme.

Daily Mail tõi erinevaist maailma paigust välja seadusi, mida peaks reisides kõikvõimalike pahanduste vältimiseks kindlasti teadma.

Saudi Araabia

Saudi Araabia on Lähis-Ida kõige külastatum riik, 2015. aastal jõudis sinna lausa 18 miljonit turisti.

Kui kipud talvepuhkust tavapäraselt veetma päikese all ja sihtkohaks võib sattuda Saudi Araabia, tasuks hoiduda jõulukaunistuste üles sättimisest, sest suure tõenäosusega need konfiskeeritakse ning samuti tehakse rikkujale kopsakas trahv.

Lisaks ei tohiks riigis pildistada valitsus- või sõjaväehooneid. Ilma loata ei tohiks pilti teha ka tsiviilisikutest ning kindlasti ei tohi pildi peale püüda naisi, kui selleks ei ole antud selgesõnalist nõusolekut.

Keelatud on igasugune islamiusu kritiseerimine, teiste uskude avalik praktiseerimine ja teiste uskudega seotud sümbolite kandmine. Nende reeglite rikkumise eest võib oodata vanglakaristus.

Kindlasti ei tohi avalikult välja näidata poolehoidu homoseksualismile. See on Saudi Araabias rangelt keelatud ning seaduse rikkumine toob kaasa rangeid ja ebameeldivaid karistusi.

Nii alkohol kui ka narkootikumid on täielikult keelatud. Nende tarvitamise eest võib heal juhul saada suure trahvi. Halvimal juhul ootab ees vangla, riigist välja saatmine või avalik ihunuhtlus. Narkootikumide smugeldamise eest on karistuseks surmanuhtlus.

Kui saabud riiki mõne hea moeajakirjaga, mille sisu kohalikele aga ebasünnis tundub, võid sellest kiiresti ilma jääda ning samuti kirjutatakse välja kopsakas trahv. Kindlasti ei tohi avalikes kohtades tantsida, muusikat kuulata või filme näidata.

Kuuba

Kuuba populaarsus on järjest kasvamas, sest eelmisel aastal avas Ameerika Ühendriigid Kuubaga taas lennuühenduse, mis loob saareriigile oluliselt parema juurdepääsu.

Kuubale sisenemine tulirelvaga või isegi vaid padrunitega on seadusevastane. Kui see tundub mõistetavana, siis palju veidram näib see, et korraga ei tohi kellelgi kaasas olla rohkem kui 24 kunstküünt.

Nii nagu Saudi Araabiaski, ei tohi Kuubal pildistada sõjaväe- või politseiasutusi. Lisaks peab olema kindel, et pildile ei jää ükski mundrikandja, sadam, raudteehoone või lennujaam.

Raskema karistuse saab aga selle eest, kui kasutada või smugeldada narkootikume. Kui oled korduvrikkuja, siis võib ees oodata vanglakaristus. Samuti suhtutakse karmilt neisse, kes üritavad kuubalastel riigist illegaalselt lahkuda.

Kuigi Kuubal ei ole homoseksuaalsus keelatud, ei tohi seal samasoolisi abielusid sõlmida. Lisaks sellele on keelatud meestel ja naistel tänavatel kanda riideid, mis traditsiooniliselt kuuluvad teise sugupoole pärusmaale. Nii ei tohi mehed kanda näiteks maikasid.

Malaisia

Malaisia on Aasia riikidest külastatavuselt neljas. 2015. aastal jõudis seal puhkuse või ärireisi veeta 25,7 miljonit inimest.

Enamik neist turistidest ei võtnud piirile kaasa keelatud esemeid, nagu tulirelvad, narkootikumid, aga ka ravimid, valuuta või raamatud. Keelatud on kõik esemed, mida peetakse sündsusetuks või inimesi riivavaks.

Kindlasti peaksid armastuse näitamisest hoiduma homoseksuaalid, sest Malaisias peetakse seda looduse vastaseks ning selle eest võib saada 20-aastase vanglakaristuse või piitsutamise. Seni on «ebasündsa käitumise» eest tehtud suuri trahve ning korrarikkujad on saadetud kolmeks kuuks vangi.

Kuigi Malaisia loodus on ilus, siis kindlasti ei tohiks seal kunagi noppida ühtegi lille, kui selleks ei ole just saadud luba kohalikult valitsuselt. Selle seaduse rikkumine võib kaasa tuua kopsaka trahvi.

Saksamaa

2015. aastal külastas Saksamaad 35 miljonit turisti ning see platseerus seega külastatavuse edetabelis viiendale kohale.

Saksamaa on kuulus Autobahnide poolest, kus saab kihutada kiiremini, kui enamikus teistes Euroopa riikides. Küll aga ei tohi seal kordagi autot niisama seisma jätta, sellega rikutaks seadust.

Ilmselt ei ole Saksamaal protestid enam mingiks uudiseks. Küll aga ei tohi mõnel neist osaledes ette panna maski või muul moel katta nägu. Sellisel juhul on politseil kohe ka õigus rikkuja arreteerida.

Huvitaval kombel peetakse Saksamaal patja passiivseks relvaks ehk esemeks, millega end teiste eest kaitsta. Teiste passiivsete relvade hulgas on ka näiteks kuulikindel vest. Seega enne, kui mõne saksa sõbraga hakata padjasõda pidama, tuleks hoiduda kedagi liialt tugevalt löömast, sest see võib tähendada süüdistuste saamist.

Ühtlasi ei tohi Saksamaale kaasa võtta või sealt välja viia kirjandust, muusikat või muud säärast, mis ülistaks fašismi, natsirežiimi või Kolmandat Reichi.

Tai

Tai on turistide seas väga populaarne ning 2015. aastal külastas seda 29,9 miljonit turisti.

Tais peetakse au sees kuninglikku perekonda, mistõttu on kindlasti keelatud nende suunas lendu lasta kriitikanooli. Selle eest võib saada üsna pika vanglakaristuse, isegi kuni 15 aastat, mis Tai vanglates näib kindlasti pikemana.

Puhkusereisijatel tasuks silmas pidada ka seda, et kui rentida endale Tais auto, ei tohi selle rooli istuda kunagi ilma särgita. Selgub, et ka see on seadusevastane.

Üllatavalt on tailased äärmiselt korralikud ning seega ei tohi seal kindlasti prügi maha visata. Väga karmilt suhtutakse neisse, kes viskavad maha näritud nätsu. Samuti ei ole soositud poest toodete näppamine. Kui mõnel pool võib väiksema eseme näppamise eest vabaneda hoiatusega, siis Tais järgnevad karmid karistused. Kõigepealt ootab pikanäpumeest ees suur trahv, seejärel pikem kinnipidamine ning lõpuks ka riigist välja saatmine.

Singapur

Singapur on tuntud suure seaduste hulga poolest, kuid ometi külastab riiki üle 12 miljoni turisti aastas ning enamikul neist õnnestub karistustest pääseda.

Kohalikele ei meeldi ebasünnis käitumine. Seega võib juba pelgalt avalikult ropendamise eest end üsna kiiresti vanglast leida. Kindlasti ei tohiks välja näidata homoseksuaalsust, sest ka siis võib leida end trellide tagant. Kuigi seadusest on välja jäetud naised ja neid justkui see karistus ei ähvardaks, ei tasuks sellega ilmselt seal katsetada.

Ühtlasi ei tohi avalikus kohas kakelda. Kui peaks kähmluseks minema, võib päev lõppeda vanglas. Singapurlased armastavad korda, mistõttu on nad ära keelanud avalikes kohtades suitsetamise ning prügi maha viskamise. Viimase eest kirjutatakse välja trahv, vastavalt sellele, mida rikkuja maha viskas.

Kindlasti tuleks tähelepanu pöörata ka sellele, et sinna lennates ei ole taskusse ununenud mõni nätsupakk, sest isegi kui oled selle tahtmatult piirile toimetanud, võib ees oodata kuuekohaline trahvisumma.

Alžeeria

Kuigi Alžeeria on eestlastele üsna avastamata sihtkoht, siis üldiselt on see riik Aafrikas külastatavuselt neljas.

Nagu võib arvata, on ka Alžeeriasse relvade viimine keelatud. Lisaks ei tohi kaasa võtta käeraudu, binokleid või kõrgkvaliteetseid GPS-seadmeid. Kindlasti ei tohi reisi ajal pilte teha sõjaväe- ja valitsushoonetest.

Kuigi Alžeeria on islamimaa, on sealsed reeglid teiste uskude suhtes veidi pehmemad. Tänavatel küll teisi uske praktiseerida ei tohi, kuid selleks on loodud spetsiaalsed kohad. Siiski ei tohi islamiusulastega rääkida teistesse uskudesse pöördumisest, seega tuleb sõnavõttudega olla ettevaatlik.

Autosid rentides tuleks hoiduda alkoholi tarbimisest, sest karistuseks võib kohalik politsei rikkuja kohe vangi saata. Samuti peaks alati kaasas olema pass, sest kunagi ei tea, millal politsei võib seda näha soovida.

Mehhiko

Mehhiko kuulub veel Põhja-Ameerika ridadesse ning on turistide hulgas üsna populaarne.

Turistidel ei lubata üldiselt kaasa võtta mitte ühtegi sorti relvi. Nii peab maha jätma kõik tulirelvad, noad, pistodad või muud vahendid, mis võivad teistele liiga teha.

Kindlasti ei tohi kaasas olla mingisuguseid narkootikume, isegi kui tegu on meditsiinilise marihuaanaga ja selle jaoks on olemas retsept. Seda peetakse raskeks kuriteoks ning rahvusvaheliseks narkokaubanduseks.

Tänavatel tuleks hoiduda kõva häälega ropendamisest ning kaasas ei tohiks kanda alasti inimeste piltidega ajakirju, isegi kui need on tehtud kunstilisel eesmärgil.

Araabia Ühendemiraadid

2015. aastal külastas Araabia Ühendemiraate 14,8 miljonit inimest ning seega oli see riik Lähis-Idas teisel kohal.

Turiste on varasemalt Araabia Ühendemiraatides arreteeritud sündsusetute käemärkide näitamise, vulgaarse keelekasutuse, avaliku armuavaldamise ning politsei solvamise eest. Ühendemiraatide tänaval ei tohi oma kallimale isegi musi anda, olenemata sellest, kas olete abielus või mitte. Seega ilmselt arusaadavalt on seal keelatud samasooliste vahelised suhted ning selle eest võib inimesed vangi mõista või nad hukata.

Lisaks ei tohi tarbida alkoholi ning avalikus kohas purjuspäi liikumine võib kaasa tuua tõsised tagajärjed. Kui mitteislamiusulistele välismaalastele määratakse pikk vanglakaristus ja suur trahv, siis islamiusulistele, kohalikele või turistidele, määratakse ka piitsalöögid. Narkokuritegude eest ootab ees vanglakaristus, kuid kui jääda vahele smugeldamisega, ootab ees hukkamine.

Tõsiseks kuriteoks peetakse ka pettuseid, seega kui jätta millegi eest maksmata ja üritada põgeneda, on Ühendemiraatide ametivõimudel õigus kurjategija kinni pidada, konfiskeerida tema pass ja hoida teda kinni senikaua, kuni võlad on tagasi makstud.

Uganda

Uganda Aafrika keskosas on kuulus gorillade poolest ning seetõttu jõuab igal aastal sinna üle miljoni turisti.

Gorilladele külla minnes ei tohiks kaasa võtta kaitsevärvi riideid, sest nende kandmise eest viiakse kohe vanglasse. Samuti ei tolereerita Ugandas mingisugust avalikku sündsusetust. Seega ei tohi seal ringi käia näiteks miniseelikus või kaasas kanda pornograafilise sisuga ajakirju, ühtlasi ei tohi neid ka reklaamida.

Kuigi Ugandas ilmselt keegi autot rentima ei hakka, ollakse ka seal alkoholijoobes sõitmise suhtes väga karmid ning purjus autojuht viiakse kohe vanglasse. Lisaks on ametivõimudel õigus igal hetkel inimesi kinni pidada ning nõuda nende passi, seega peaks pidevalt kaasas olema mõni isikut tõendav dokument. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles