Reisijate agressiivne käitumine on tekitanud soovi meeskonnad relvastada

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korean Airi lennumeeskond taseritega harjutamas
Korean Airi lennumeeskond taseritega harjutamas Foto: AFP

Lennukites agressiivselt käituvad reisijad tekitavad järjest suuremaid probleeme ning sageli ei saa pardameeskond nende ohjamisega üksinda hakkama. 

Viimaste andmete kohaselt leidis lennukites aastatel 2007–2015 aset peaaegu 50 000 olukorda, kus pardameeskond pidi tegelema agressiivsete reisijatega. Siiski oli vaid 11 protsendi juhtumite puhul tegemist füüsilise vägivallaga, vahendab news.com.au.

Korean Air avaldas hiljuti, et nende meeskonnaliikmed hakkavad kaasas kandma tasereid ning neid vajadusel ka reisijate peal kasutama. Vajadus taserite kasutuse järele tekkis pärast pardal aset leidnud juhtumit, kus üks mees hakkas meeskonnaliikmeid ründama ja neid juustest kiskuma.

Kuna sageli on meeskonnaliikmeteks vaid naised, jääb neil ka puudu jõust, et agressiivseid reisijaid ohjata. Nii ka Korean Airi lennu puhul, kus kannatada sai üks stjuardess ja kaks reisijat. Ühtlasi oli näha, et pardameeskonnal puudus piisav koolitus antud olukorraga toimetulekuks.

Samas on pardameeskonna relvastamise idee saanud vastakat tagasisidet, sest kui ühest küljest see tagab reisijate turvalisust, võivad taserid selle omakorda ohtu seada, kui masinad peaksid sattuma valedesse kätesse.

Stjuardesside hinnangul on aga numbrites palju suurem jõud kui mõnes mittesurmavas relvas. Ükski taser ei anna nii head tulemust, kui seda teevad meeskonnaliikmed ja teised reisijad koostööd tehes.

Uuringust selgus ka, et peaaegu 25 protsendi ebameeldivate olukordade põhjuseks oli alkohol või narkootilised ained.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles