Reisipettus, mis hiilib märkamatult telefoni (1)

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telefonide laadimine
Telefonide laadimine Foto: SCANPIX

Enamik reisijaid on ilmselt lennujaamades veetnud oma hilinenud lendu oodates tunde ning sel ajal kasutanud ka ehk mõnd sealset telefonilaadijat.

Telefonide akud ei kesta lõpmatult, mistõttu on paljudesse suurematesse lennujaamadesse sisse seatud punktid, kus saab oma nutisõpra laadida, et tühjad tunnid kiiremini mööduks. Nüüd on aga selgunud, et see on lihtne viis, kuidas pääseda ligi võõrale telefonile, vahendab Insider.

«Ründajad kasutavad võltsitud laadimisjaamasid, et meelitada ligi turiste. Kui oled oma seadme sinna ühendanud, siis kõik sinu andmed ja pildid laetakse alla või laetakse sinu telefonile mõni pahavara,» kirjeldas süsteemi küberturvalisuse ekspert Daniel Smith.

Kurjategijad saavad telefonist kõike alla laadida, sest juhe toimib just nagu tavaline USB. Nii võivad valedesse kätesse sattuda salasõnad, e-kirjad, pildid, sõnumid ja isegi pangaandmed.

Kuidas seda vältida?

«Ära kasuta avalikke laadimispunkte. Kui oled suur telefonikasutaja, võta kaasa väline akupank, et sa ei peaks enda seadme privaatsust ohtu seadma,» soovitas Smith. Ühtlasi on mõistlikum ühendada telefon arvutiga, et seda laadida, lisas ta.

Lisaks on müügil veel ka erinevad seadmed, mis takistavad juhtmega ühendamisel andmete üleslaadimist. Kui oled mõne sellise endale paarikümne euro eest soetanud, võid ka muretult telefoni avalikesse laadimispunktidesse ühendada, sest siis on andmed kindlasti kaitstud.

Mõnd sellist seadeldist võib internetist leida SyncStop või Pure.Charger nime all. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles