Maroko kui tänapäeva muinasjutt

Raivo Haab
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imeilus vaade Atlase mägedele.
Imeilus vaade Atlase mägedele. Foto: Raivo Haab

Maroko Kuningriik, täisnimega Al-Mamlaka al Maghrib ehk Lääne Kuningriik, on omamoodi riik Aafrika loodenurgas. Tegemist on küllalt suure riigiga, mille territoorium on umbes sama suur kui kümme Eestit ja rahvaarv pea 40 miljonit. 

Maroko muudab eriliseks selle kirju ajalooline ja kultuuriline taust. Siia on jätnud oma jälje foiniiklased ja roomlased, kelle ehitatud linnad on tänapäevalgi imetlusväärsed ja kelle rajatud istandused siiani vilja kannavad. Oma panuse on andnud ka kunagine Aafrika suurim juudi kogukond, kes pärast Hispaaniast pagendamist siia asus, tuues kaasa oma muusika, filosoofia ja toidukultuuri, mis sulandus juba olemasolevasse.

Marokot nimetatakse araabia riigiks. Seal domineerib araabia keel nagu ka araablaste toodud islami usk. Samas eristub Maroko oma berberi taustaga. Enamik marokolastest tunnistab oma berberi päritolu ja ligi pooltele on berberi keel siiani emakeel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles