Skandinaavia pealinnad, mida disainihuvilised ei tohiks külastamata jätta

Reisile.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Markku Ulander/Lehtikuva

Kaunis disain paistab olevat Skandinaavia riikide elanike DNAs ja tänu sellele on nende riikide külastamine ning seal poodlemine tõeline nauding. Veebileht Traveller tõi välja neli Skandinaavia pealinna, mida iga disainihuviline peaks külastama.

Helsingi

Alustada võiks kesklinnas Esplanadi tänavalt, kus leiab Soome suurimate ja tuntuimate brändide poed. Seal on näiteks Marimekko ja Iittala kauplused. Soome mööblifirma Arteki peakontor on samuti seal lähedal, ent sellest põnevam on Arteki pood, mis asub Mannerheimintiel. Sealt võib leida vanaaegseid ja ainulaadseid esemeid, mille autoriteks on Alvar Aalto ja Arne Jacobsen. 

SIPA
SIPA Foto: Alessandro Rampazzo/SIPA/Alessandro Rampazzo/SIPA

Väikeseid ja stiilseid suveniire leiab näiteks tekstiilikunstnike Kauniste ja Johanna Gullicheni poodidest Fredrikinkatul. Kohalike kunstnike töid leiab ka poodidest Lokal ja Made in Kallio. Esimene neist asub Annankatul, teine Vaasankatul. Kui sinu südame panevad kiiremini põksuma armsad kaardid ja pakkepaberid, külasta Papershopi Fredrikinkatul.

Stockholm

Paljude disainisõprade esimeseks peatuskohaks on Stockholmis Svenskt Tenn, kus näeb Josef Franki kuulsaid (ja kuulsalt kalleid) tekstiilitöid. Kohe seal kõrval asub Malmstenbutiken, kust võib leida teise Rootsi disainiikooni, Carl Malmsteni mööblit. Nüüdisaegsema disainiga tutvumiseks külasta DesignTorgeti, kust leiab mõistliku hinnaga stiilseid tooteid.

Josef Franki kangad (TT NEWS AGENCY).
Josef Franki kangad (TT NEWS AGENCY). Foto: Erik Nylander/TT/TT NEWS AGENCY

Stiilsete kangaste, keraamika ja ehete jaoks külasta HAPPYsthlmi. Käsitsi valmistatud kodutooted on müügil Iris Hantverki kaupluses. Hipsterid võiksid minna poodi nimega Grandpa, kust leiab palju vanaaegseid esemeid, aksessuaare, ehteid ja rõivaid. Skandinaavia pealinnades on ka palju selliseid poode, kus on ühendatud kauplus ja kohvik. Üks stiilsemaid on Snickarbacken 7, mis on segu maitsvast kohvist, gooti stiilis arhitektuurist, kunstist, disainividinatest ja mööblist.

Oslo

Hea ülevaate kohalike kunstnike tööst saab Norway Designsist, kust leiab keraamikat, kirjatarbeid, köögi- ja moekaupu. Norway Designs on seda kõike pakkunud juba 60 aastat. Veelgi enam klaasist ja keraamilisi esemeid võib leida GlasMaganiseti kaubamajast, kus on esindatud paljud kohalikud brändid.

TASS
TASS Foto: Stanislav Krasilnikov/Stanislav Krasilnikov/TASS

Disainisõprade suur lemmik on Pur Norsk, kus on suur valik mänguasju, T-särke, köögitarvikuid ja mööblit. Lisaks sellele võiks külastada Tingi ja selle lastepoodi Små Ting. Omapäraseid kostüüme leiab poest Ugly Children's Clothing ja põnevaid kodukaupu Røstist.

Kopenhaagen

Taani üks kuulsamaid kunstnikke on ilmselt Georg Jensen, kes valmistab ehteid ja söögiriistu. Tema Kopenhaageni peakontor on parim koht, kust alustada Taani disainiga tutvumist. Sealt edasi tasuks jalutada Illums Bolighusi poole, kust leiab ohtralt mööblit, tekstiile, ehteid ja palju muudki. 

REUTERS
REUTERS Foto: BOB STRONG/REUTERS

Uut disaini leiab Hayst, kus on kõike alates diivanitest kuni voodipesuni. Kõike seda pakutakse tänapäevases ja stiilses võtmes. Kindlasti tuleks käia ka Designer Zoos, kus kunstnikud ja disainerid saavad üürida tööpinda ning müüvad oma tooteid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles