Suvesoovitus: 11 üritust, mida sel nädalal külastada

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvesoovitus
Suvesoovitus Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti tärkab suvel erakordse jõulisusega, toimub palju põnevaid üritusi ja sündmusi, mida tasuks külastada. Reisiportaal teeb igal nädalal kokkuvõtte järgneva seitsme päeva sündmustest.

1. Festival Tallinna Tornid 2016 (25.–27.08) – Corelli Music ühendab festivalil «Tallinna tornid» iidse linna ajaloo tänapäeva loominguga ning tutvustab linna kuulsat ja täienenud nn kilukarbisiluetti seestpoolt eri ajastute muusika kaudu.

Sel aastal toimuvad kontserdid Tallinna Teletornis, mis on Põhja-Euroopa kõrgeim omasuguste seas ning mis mängis olulist rolli 25 aastat tagasi Eesti taasiseseisvumisel; kinos Artis, kust avaneb imeline vaade endise Sakala keskuse ehk «Karla katedraali» nurgatornile ja teistelegi kõrgetele hoonetele, ning uusklassitsistliku fassaadiga ja kahe massiivse torniga Peeter-Pauli katedraalis vanalinna südames.

2. Kvaliteetaeg Hansa Hoovis, Tartu (26.–27.08) – Veeda kvaliteetaega kaunis Hansahoovis selle suve meeldejäävamate kontsertide saatel. Seekord astuvad üles Smilers ja Metsatöll.

3. Kallaste kala- ja sibulalaat 2016 (27.08) – Kallaste Kala- ja Sibulalaadast on kujunenud Peipsiveere üks suurimaid traditsioonilisi suvelõpuüritusi. Iga suve augustikuu viimasel nädalavahetusel sõidavad Kallaste linna kokku inimesed igast Eestimaa nurgast ning ka naaberriikidest. Müüjad on toonud laadale erinevat kaupa, kuid muutumatu on kuulus Peipsiveere sibul.

Igal aastal toimub lisaks laadale mitmekesine kultuuriprogramm. Osaleda saab käsitöötubades, pakutakse tõelist uhhaad, toimuvad paadisõidud Peipsil, lasteetendused. Päev lõpeb ilutulestiku ja tantsuõhtuga.

4. Hoidistefestival Suvi Purki, Narva (28.–28.08) – Augusti viimasel nädalavahetusel lõpetab Narva linnuse Põhjaõu suvehooaja hoidiste festivaliga «Suvi purki!». Õu on hoidistajate ja maitsjate päralt, keda ootame osa saama võistlusest, mille käigus hea ja parem valmib siinsamas värskest toorainest ja otse lõkketulel podisevates kateldes.

Laupäeval valmistatakse soolaseid ning pühapäeval magusaid hoidiseid. Võistlusele on oodatud hobihoidistajad, publikuhääletuse kahe päeva kokkuvõttes parim vaaritaja võidab Damaskuse terasest väärt kokanoa. Kõik võistlevad retseptid koondatakse festivali retseptivihikusse.

5. Lüübnitsa sibula- ja kalalaat (27.–28.08) – Sellel laadal on aukohal sibula- ja küüslauguvanikud. Samuti on külalisele meelepärane võimalikult värske ja kuivatatud järvekala, mida kohalikud kalurid ise püüavad, kuivatavad ja müüvad.

Laata rikastab kirev kultuuriprogramm, erinevad töötoad ja konkursid. Kaasa on võimalik osta käsitööd.

6. Kultuuriöö Tallinnas (27.08) – Kultuuriöö kutsub augustikuu viimasel laupäeval kultuurihuvilisi külastama kontserte, etendusi, muuseume ja galeriisid ning osalema ekskursioonidel ja õpitubades. Tasuta sündmused toimuvad Tallinnas pärastlõunast südaööni, üritusi on igale eale.

Kultuuriöö raames saab osaleda Eesti Õpilasmaleva juubelikontserdil ja süüdata muinastulesid mere ääres.

7. Telliskivi Kirbufestival 2016 (27.08) – Eesti suurim taaskasutusfestival Telliskivi Kirbufestival tuleb taas! Kirbufestival on juba aastaid Eesti suurim taaskasutusele pühendatud sündmus Eestis. Üheks päevaks avavad müügikoha üle 400 müüja kirbuturul. Müüakse taaskasutusse minevaid kaupu, disaintooteid ja käsitööd ning antiiki ja vanavara. Lisaks on avatud 20–25 pakkujaga toiduturg ning maitseelamusi saad nautida Telliskivi loomelinnaku restoranides ja tänavatoidualal.

8. Talupäev C. R. Jakobsoni Talumuuseumis, Kurgla küla (27.08) – C. R. Jakobsoni Talumuuseumi talupäev on muuseumi tippsündmus, kus näidatakse erinevaid talutöid – toimub üle 50 pärandtehnoloogia töötoa (näiteks hobusega tööd – kündmine, kartulivõtt, rukki külvamine, puutööd jne).

Kõik külastajad, nii vanad kui noored, saavad töötubades kaasa lüüa. Esinevad rahvamuusikud.

9. Meri, muusika ja muinastuled 2016, Tolla rand (27.08) – Virumaa suurimat suvelõpu sündmust «Meri, muusika ja muinastuled» korraldatakse sellel suvel juba kaheksandat korda. Toila rannas aset leidva sündmuse näol on tegemist kogupere sündmusega ning tegevus toimub maal ja merel. Toimub meeskondlik tuleskulptuuride ehitamine ning nende süütamine kell 21.30.

Meie esivanemad on Läänemere ääres elanud juba tuhandeid aastaid, tihti süüdati lõkkeid, et anda märku oma naabritele ja meresõitjatele. Tänapäeval süüdatakse augusti lõpus lõkked Läänemere kallastel selleks, et näidata mererahva ühtsust ning tuletada meelde meie ajalugu ja kultuuripärandit.

10. Narva Jooksusari, Narva-Jõesuu (28.08) – Narva jooksusaris saavad osa võtta kõik, kes tunnevad huvi spordi ning liikumisharrastuse vastu. Jooksusarja etapid toimuvad Narvas ja Narva-Jõesuus. Võistlused toimuvad nii nädalavahetustel kui ka argipäevadel, oleneb etapist.

Igal etapil toimuvad lastejooksud distantsil 300–1000 m, kus iga osaleja saab finišis magusa auhinna. Kõik, kes soovivad läbida jooksurada jalgsi, keppidega või joostes ajavõtuta, saavad seda teha igal etapil. Iga etapi lõpus toimub nende osalejate vahel loterii.

11. Orquesta Típica Fernandez Fierro, Tallinn (29.08) – Orquesta Típica Fernandez Fierro raevukate käte all kõlab tango vitaalselt, isegi vägivaldselt, otsekui 19. sajandi Buenos Airese slummis. Muusikud mängivad otsekui hullunud, segades omavahel nüüdisaegseid levivärve ja standardeid, kord mõjub esitatav puhta punkmuusikana, kord ehtsa tangona.

Kõik üritused on kokku kogutud puhkaeestis.ee lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles