Suvesoovitus: 20 üritust, mida sel nädalal külastada

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvesoovitus
Suvesoovitus Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti tärkab suvel erakordse jõulisusega, toimub palju põnevaid üritusi ja sündmusi, mida tasuks külastada. Reisiportaal teeb igal nädalal kokkuvõtte järgneva seitsme päeva sündmustest.

1. Eduard Tamme nimeline Võru Puhkpillifestival (15.-20.08) - E.Tamme nimelise Võru puhkpillifestivali traditsioonilisteks kontsertideks on ava - sümfooniakontsert, džässikontsert, kammerkontserdid, kirikukontserdid, platsi-, pargi-, promenaadikontserdid ning Tamula «Järvelava» kontsert.

2. Pärnu rahvusvaheline monoteatrite festival MONOMAFFIA (17.-20.08) - Laval on üks mees või naine. Ja tema vastas on publik. Monolavastused võimaldavad intiimset ja erilist kontakti näitleja ja vaatajate vahel. Kuna näitlejal pole laval partnereid, muutub vaatajate osalus eriti oluliseks sünergia loomisel. Pole võimalik millegi taha peituda, tähelepanu langeb üksiti tema isikule ja detailidele, mille kaudu sünnib igal hetkel roll ja ühtlasi lugu.

MONOMAFFIA keskendub eeskätt näitlejale kui kesksele tegijale teatris, ilma kelleta ei saaks lavastus kuidagi toimida.

3. Linnafestival UIT 2016, Tartu (17.-20.08) - UIT on interdistsiplinaarne festival, mis avastab keskkonnatundliku kunsti juhatusel Tartut. Värske pilguga vaadeldakse Tartu sümbolpaiku ja äärealasid, lootes ootamatult kaasata ka linnainimesi, kes naljalt galeriidesse ei jõua.

Festival soovib pakkuda kunstilisi elamusi kõigile linnaelanikele ning leiame, et seda on võimalik teha ainult avalikus ruumis, nii linna tuiksoontel ja kui ka eikellegimaadel. Oluliseks aspektiks on ka linnaruumi kavandatavate installatsioonide ja performance’ite publikusõbralikkus – me soovime publikuni tuua etendusi, mis kõnetaksid vaid väga kitsast seltskonda.

4. Ökofestival Rohelisem Elu, Karilatsi küla (19.-21.08) - Ökofestival kutsub augustikuus taas keskkonnasäästlikust eluviisist ja kodumaisest toodangust lugupidavaid inimesi Põlvamaale!

21. augustil toimub Karilatsis Põlva Talurahvamuuseumi õuealal omamaise toodangu turg, mille juurde kuuluvad ka erinevad töötoad, teabetelgid ja meeleolukas kultuuriprogramm. Toimetamist jagub kogu perele. Lisaks leiavad Ökofestivali raames maakonnas aset mitmed toredad õpitoad jpm.

5. Võru linnapäevad (19.-21.08) - Augusti kolmandal nädalal peab Võru linn oma sünnipäeva, sest 21.augustil 1784.a ilmus kindralkuberneri dekreet teatega, et rajatava linna asukohaks saab Võru mõis ja linn hakkab kandma Võru nime. Linna sünnipäevapidustused on täis muusikat ja kunsti.

6. Valge Daami Aeg 2016, Haapsalu (19.-21.08) - Valge Daami aeg on juba kolmel aastakümnel olnud Haapsalu suve üks tähtsamaid sündmusi. Augusti täiskuule kõige lähemal oleval nädalalõpul muutub Haapsalu vanalinn sumisevaks laadaplatsiks, kirev kultuuriprogramm kestab hommikust õhtuni ning pimeduse saabudes mängitakse piiskopilinnuses Valge Daami vabaõhuetendusi.

7. Kõrvemaa Filmiõhtud (19.-27.08) - Kõrvemaa Filmiõhtud võlub publikut metsikutes paikades, alates Eesti kõige tähtsamast tuumavarjendist ja lõpetades kauni Kakerdaja rabaga. Filmid on hoolikalt valitud lähtudes kohast, et kaotada piir ekraani ja päriselu vahelt. Kinoga liituvad huvitavad esinejad, matkad, töötoad, loodus- ja kunstielamused. Puhvetiks on Metsarestorani kohalikud tooted ja otse loodusest pärinev toidukraam.

8. Eesti taasiseseisvumise 25. aastapäeva sündmused Toompeal ja Riigikogus, 20. august 2016 - Eesti iseseisvuse taastamisest möödub 25 aastat.

Kell 7 Toompeal Pika Hermanni jalamil heisatakse riigilipp. Toimuvad sõnavõtud, osalevad Meestelaulu Seltsi koorid, Kaitseliidu Tallinna Maleva orkester, Kaitseliidu liputoimkonnad, skaudid, gaidid, erinevad ühingud lippudega. Pika Hermanni torn on kõikidele huvilistele avatud kell 10-14.

Kell 15 Toompeal Lossi platsil toimuval tasuta kontserdil „Ei ole üksi ükski maa“ esinevad Ivo Linna, Maarja-Liis Ilus, Tanel Padar, Jüri Pootsmann, The Ilves Sisters, Singer Vinger, E STuudio noortekoor, Üllar Saaremäe, Justs Lätist ja Michael Monroe Soomest.

9. Vanamõisa Käsitöölaat ja Eesti Toidu Telk, Alliku küla, Vanamõisa küla (20.08) - Kvaliteetse laadakultuuri arendamine ja au sees hoidmine toob igal aastal kohale ligi 500 kauplejat ja 12 000 külastajat üle Eesti. Vanamõisa Käsitöölaat on multifunktsionaalne peresündmus, kus päevaprogrammis leidub igaühele põnevaid tegevusi – kvaliteetne käsitöölaat, Eesti Toidu Telk, Tänavatoidu Tänav, BBQ Festival, Sibulatänav, Kalevi lastelava ja Kalevi meisterdamise telk ning meeleolukas kultuuriprogramm.

10. Küüslaugu festival 2016, Ülenurme alevik (20.08) -  Traditsioonilisel Küüslaugu Festivalil kaubeldakse kõikvõimalike küüslaugu toodetega, näiteks küüslaugumoos, küüslaugukohv, marineeritud küüslauguvõrsed, küüslaugušokolaad, küüslaugujäätis jne. Lisaks nendele toodetele kaubeldakse ka traditsioonilise Eesti käsitööga.

Festivali kultuuriprogrammis on tegevust ja rõõmu nii lastele kui ka täiskasvanutele. Liskaks kauplemisele ja kultuuriprogrammile toimuvad ka mitmed konkursid, näiteks «Eesti suurim küüslauk», «Kaunim küüslaugukübar» jne.

11. Lambapäev, Värska alevik (20.08) -  Jätkuks eelmisel aastal toimunud hobupäevale, kutsume kõiki peresid ja huvilisi tutvuma järgmise talus olulise looma - lambaga. Kuidas lammas meile vanasti kasulik oli ja kas ajad on muutunud - neile küsimustele võib tol päeval muuseumi õuelt vastuse leida.

Lisaks põnevatele õpitubadele toimub talu- ja käsitöökaupade müük, lastele on eraldi meisterdamisnurk ning Tsäimaja pakub päevakohast  menüüd.

12. Hapukurgifestival, Tahkuranna küla (20.08) - Hapukurgifestivali märksõnadeks on rannarahva olulised elatusallikad - kurk, kala ja käsitöö. Kurgihooajal toimuval festivalil saab proovida põnevaid kurgihoidiseid, osta kaasa kohalikku toitu ja käsitööd, kuulata ja kaasa laulda rahvalikke laule, osaleda õpitubades ja teha ise käsitööd.

Osalema olete oodatud kogu perega, sest tegemist jagub kõigile ja kogu päevaks!

13. Hiiumaa rattamaraton, Mangu küla (20.08) - Kogupere spordisündmus nii suurtele kui ka väikestele rattahuvilistele. Stardid Mangu küla Randmäe puhketalu õuelt. Erineva pikkusega distantsid Tahkuna poolsaare metsades ja randadel.

14. Vaba rahva laul, Keila ja Kuressaare (20.-21.08) -  Tunnetame taas kord ühislaulmise väge ja muutume veidi paremateks inimesteks! Saame ühtsemaks ja hoolime igast rahvuskaaslasest!

Laulame ära Alo Mattiiseni viis isamaalist laulu ja teeme kummarduse mitmele vägevale laulikule, kes on meie rahvale paljude aastate jooksul suuri elamusi pakkunud.

Tulemas Saaremaalt alguse saanud viies iga-aastane VABA RAHVA LAUL, millega seekord tähistame 20. augustil Tallinna Lauluväljakul ja 21. augustil Kuressaare Lossihoovis Eesti 25. Taasiseseisvumispäeva. Tulemas läbi aegade suurim ühislaulmine! Võtke kaasa ilusad sinimustvalged lipud!

15. Haapsalu Pitsipäev 2016, Haapsalu (21.08) -  Erinevate pitside kohtumispaik. Töötoad, materjalide ja käsitöövahendite müük. Nagu igal aastalgi, toimub kudumisvõistlus ja ühiskudumine. Tule kohtu vanade käsitöötuttavatega, loo uusi tutvusi ning näita oma käsitööd! Olgu see pidu kõigile käsitöölistele!

16. Kohvikute Päev Põltsamaal (21.08) - Ühepäevakohvikuid võib Põltsamaal sellel päeval leida nii eramajade aedades kui asutuste õuedel, nii pargis kui ka jõe ääres.

Enamik kohvikuid pakub lisaks kulinaarsetele elamustele ka muud meelelahutust: tegeletakse lastega, mängitakse pilli, lüüakse tantsu ja ehk näidatakse ka mõnda näitust.

17. Kääpa Kohvikutepäev, Kääpa küla (21.08) - Kas Sina oled juba Kääpal käinud? Kui veel mitte, on sul nüüd päris mitu põhjust tulla. Ja kõige parem on seda teha 21.augustil! Sest just siis toimub selles väikses armsas kohas teist korda Kohvikute päev ja samal päeval on samas kohas ka mere teemaline laulupäev. Nii et tule juba alates 12st ja veeda terve päev meiega. Oleme olemas mitte vähem kui kella 19ni, aga võib-olla ka kauem. Lisaks kohvikutele on Kääpal palju põnevat uudistada - Kalevipoja teemapark, seikluspark, Kalevipoja mõõga paik, Kalevipoja muuseum ...

18. Pärtlipäevalaat Anija mõisas (21.08) - Laada päevajuht on Aulis Rätsep, peaesineja Uku Suviste. Müügil on ehe eestimaine käsitöö, talutoodang, aia-ja metsaannid. Lisaks rikkalik kultuuriprogramm, laadapiltnik, kohvikud, tegevused lastele, mõisaekskursioonid ja õnneloos.

19. Balti Kett 27, Lilli küla (23.08) - Viljandimaal asuv Karksi vald tähistab Balti keti aastapäeva kontserdiga  koos oma Läti naabervallaga Lilli- Ungurini piiripunktis, kus asub ka Balti keti mälestusmärk.

20. Taasiseseisvuspäeva tähistamine Vabaduse väljakul (20.08) - Tallinn tähistab laupäeval, 20. augustil taasiseseisvumispäeva suurejoonelise kontserdiga Vabaduse väljakul, Rahvarinde Muuseumis on aga perepäev ning päevakohane kontsert toimub ka Nõmmel Vabaduse pargis.

Ürituste info on kogutud puhkaeestis.ee lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles