4 viisi, kuidas end reisil kõhuhädade eest kaitsta

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõhuvalu
Kõhuvalu Foto: SCANPIX

Mida kaugemale kodumaast reisime, seda tõenäolisem on, et satume kõhuhädade küüsi. Mõned lihtsad moodused aitavad seda aga vältida.

 Travel and Leisure on kokku pannud nimekirja lihtsatest juhistest, kuidas reisil olles erinevaid kõhuhädasid vältida. Kuigi väikesed tagasilöögid võivad olla paratamatud, tasuks neid soovitusi siiski kuulda võtta, sest see vähendab oluliselt ka riski.

1. Ära joo kraanivett - kõhuhädad on kerged tekkima just kolmanda maailma riikides, kus tuleks kindlasti hoiduda ka kraanivee joomisest. Tähele tuleks panna ka seda, et restoranis ei pandaks tellitud jookide sisse jääd. Samamoodi peaks vältima ka erinevaid jääjooke, mis palavas ilmas küll imehead tunduvad, kuid hiljem valusalt kätte maksta võivad.

2. Telli küpsetatud juurviljad - salatilised ning seemnetega juurviljad on üheks suureks kõhuhädade allikaks. Kui einestad kohas, kus kraanivesi ei pruugi kõige tervislikum olla, siis tasuks pigem tellida küpsetatud juurvilju, sest kuumus tapab erinevad bakterid.

3. Väldi tänavatoitu - jällegi sõltub see kohast, kus parajasti reisil viibitakse. Samas ei või kunagi kindel olla kaua see roog on juba päikese käes olnud, mistõttu tuleks tänavatoitu süües alati eelistada midagi sellist, mida sinu silme all küpsetatakse.

4. Valmistu - apteekides on käsimüügis olemas priobiootikume, mida võib julgelt juba enne reisi süüa. Kuna kõht ei ole harjunud uute ja omapäraste maitse- ja toiduainetega, tasuks oma sisemine pool enne veidi tugevamaks muuta. Kindlasti tasuks kaasa võtta igaks juhuks ka rohtusid kõhuhädade peletamiseks. Siis võid kindel olla, et kui nad ka tulevad, saad neist kiiresti lahti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles