Suvesoovitus: 20 üritust, mida sel nädalal külastada

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvesoovitus
Suvesoovitus Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti tärkab suvel erakordse jõulisusega ellu, toimub palju põnevaid üritusi ja sündmusi, mida tasuks külastada. Reisiportaal teeb igal nädalal kokkuvõtte järgneva seitsme päeva sündmustest.

1. Kaluritepäev, Neeme (09.07) - toimub mitmeid võistlusi, moeetendus, mängud ja esinevad Loo kammerkoor, Põltsamaa saksofonikvartett ning kõlavad laulud merest ja meremeestest.

2. Pärnu kontserdisari Raepromenaad (26.06-07.08) - pühapäevane vabaõhu kontserdisari. Raepromenaad on juba traditsiooniline ja populaarne kontsertide sari, mis toimub suveõhtutel pühapäeviti kell 20.00 hubases ja omanäolises Pärnu raehoovis. Kontserdisari tutvustab erinevaid koosseise ja muusikastiile, samal ajal hoides klassikalisema ja kammerlikuma muusika raame. Vihmase ilma korral kuulame muusikat ajaloolise raekoja saalis.

3. XVIII kunstisuvi Albu mõisas (29.06-14.08) - Albu mõisas on sel suvel kunstisuve raames sisustustekstiili näitus «Veer, serv ja äär». Näitus on valminud koostöös Eesti Tekstiilikunstnike Liiduga.

4. Pärnu Suvemuusika Ranna Kõlakojas (29.06-10.08) - vabaõhu kontserdisari. Juba enne sõda alanud kauni traditsiooni jätkuna pakuvad Pärnu Suvemuusika vabaõhukontserdid Ranna kõlakojas nii suvituslinna külalistele kui kohalikele meeldivat võimalust nautida Pärnu suve koos muusikaga. Muusikavalik on mitmekesine ja omanäoline, mõeldud eri põlvkondadele.  Igal kolmapäeval kell 20.00 saab kuulata ühte Pärnu Kontserdibüroo korraldatud kontserti. Kontserdid on tasuta.

5. Kabli Päikeseloojangu Festival 2016 (01.07-31.07) - traditsiooniline kultuurifestival väikeses Kabli rannakülas toob kuu aja jooksul kokku Eesti parimad muusikud ning põnevaimad inimesed. Festivali kaunistavad kontserdid klassikast jazz'ini, väljapeetud salongiõhtud, kirjanduse- ning filmiüritused, legendaarsed Jüri Aarma vestlusõhtud põnevate Eesti inimestega, hommikutundideni kestvad rannapeod ja ehedad külasimmanid. Festivali üritused toimuvad kaunites paikades Kabli rannakülas ja ümbruskonnas. Lisaks kultuurielamustele pakuvad tõelist naudingut kaunid päikeseloojangud Kabli rannas.

6. Võru Folkloorifestival (06.07-10.07) - igal aastal juulis sõidavad Võrumaale sajad tantsijad, pillimehed ja lauljad nii Eestist kui laiast maailmast ning pakuvad ainulaadset võimalust osa saada erinevate maade rahvakunstist! Võru folkloorifestivalil on värvikirevad kontserdid, lõõtsameeste võistumängmine, õpitoad, õhtulaulud Tamula rannal, tänavatants, kunsti- ja käsitöölaat ning sekka võõrmaist toidukultuuri. Väikestele ja suurematele lastele on mänguõu koos tegevustega ning noortelava. Igal õhtul on toredad simmanid. 

7. Peipsi Järvefestival 2016, Vasknarva (07.07-16.07) - toimub I Peipsi Järvefestival, mille ajal sõidab lodi Jõmmu koos vabatahtliku saatelaevastikuga Peipsi kui Euroopa ühe suurima järve põhjaosast lõunasse. Teekond algab Vasknarvas ja lõpeb Võõpsus. Festival peatub iga päev uues sadamas. Sihtsadamas viiakse terve päeva kestel läbi Peipsi järve kultuuripärandit ja loodust ning Eesti pärimusmuusikat tutvustavaid õpitubasid, laevasõite järvele ja kontserte. Kohalike kogukondade toel pakutakse külastajale piirkonna maitseelamusi ning tutvustatakse traditsioone ja kombeid.

8. Suur Maasturite Suvesõit 2016, Kõpu alevik (07.07-10.07) - Suur Maasturite Suvesõit on pikima traditsiooniga maasturite orienteerumisvõistlus Eestis. Läbi aegade on väljakujunenud praegune formaat, kus jätkub võistlemist mitmele päevale, saab nautida laagrielu meeldivas seltskonnas ning ei puudu ka meelelahutus võistluskeskuses. Osalejad nimetavad suvesõitu ka maasturihuviliste suvepäevadeks, mille tõestuseks on rohke osalejate arv.

9. Roosipäevad Põltsamaa roosiaias, Mällikvere küla (08.07-10.07) - pakume asjatundjatele nõu istikute sordivalikul, ekskursioone roosiaias giidi saatel ning suurt valikut soodushinnaga roosiistikuid! Tule veeda kena päev rooside keskel!

10. Kihnu Mere Pidu, Lemsi küla (08.07-10.07) - festival lähtub vanast heast Kaluritepäeva traditsioonist, kuid hõlmab laiemalt kõike, mis Kihnu eluolu puudutab.

Kihnu folkloor, käsitöö ja kombestik kanti 2003. aastal UNESCO pärimuskultuuri meistriteoste nimekirja, Kihnu Mere Pidu on saare suurim üritus, kus tutvustatakse kõike seda ka väljastpoolt tulijatele. Peo raames toimub: käsitöö ja rahvusliku toidu laat ja -õpitoad, Kihnu pillilaste ja külaliste kontserdid, mitmed võistlused lastele, kaluritele ja spordihuvilistele, õhtused kontserdid ja tantsupeod.

11. Tuletorni kontsert, Rannapungerja küla (08.07-09.07) - kahepäevane minifestival pakub kvaliteetset muusikat erinevate stiilide esitajatelt. Poppi, rokki, jazz'i, bluusi, folki tuntud tegijatelt ning mõnusa traditsioonina ka puhkpillimuusikat kohalikult Avinurme Puhkpilliorkestrilt. Tänavu astuvad Rannapungerjal üles legendaarne Tõnis Mägi koos Jarek Kasariga, eesti roki lipulaev Ultima Thule, aafrika rütme õpetab Reigo Ahven trummidel, vokaalansambli tipptaset näitab Estonian Voices.  Mahedalt naiselikku energiat toovad laulvad näitlejatarid Hele Kõrve ja Mari Jürjens, palju jõulisemalt esineb Kaire Vilgats koos saksofonist Raivo Tafenauga, koos esitatakse 1940.-50. tantsulist retro-jazz'i. Tõsisema instrumentaal-jazz'i austajad saavad kuulata triot Sooäär-Vaigla-Ruben, kavaga «1980» - nostalgilistest lauludest saavad pöörased uued versioonid. Lisaks kontsertidele toimub festivalil ka Margit Kilumetsa raamatu «Jaak Joala. Kuulsuse ahelad» esitlus. Kohaliku kultuuri huvilistele korraldatakse laupäeval bussiekskursioon Raja küla vanausuliste muuseumisse ja palvemajja, kus esineb ansambel Rodnik.

12. Kamari Veetrall, Väike-Kamari küla (09.07) - lõbus veetrall Kamari järvel ja rannaalal. Päev täis spordivõistlusi, kultuuriprogrammi ning muud põnevat.

13. Mustvee Linnapäev ja Suvelaat (09.07) - tule veeda mõnus päev Peipsi pealinnas Mustvees! Päeval suur kultuuriprogramm ja laadamelu ning õhtul mõnus pidu.

14. Sõbralaat, Kunda (09.07-10.07) - see on sõbrakaubanduse pärimuslikke traditsioone tutvustav rahvusvaheline ja rohkearvuline käsitöölaat ja rannakultuuripidu koos mitmekesise meelelahutusliku programmi ja erinevate töötubadega. Laat toimub iga kahe aasta tagant vaheldumisi Soomes ja Eestis.

15. Karlova sadama suvekontserdid, (09.07) - Karlova sadama suvekontsertide sari saab jätku 9. juulil, kui sadama laval astub üles Koit Toome. Sissepääs alates 17.00, kontsert algab 18.00. Sadamas on avatud kohvik, kesklinnast väljub sadama suunas laev kell 17.00!

16. Võrumaa öötantsupidu, Meegomäe küla (09.07) - Võru-Kubja lauluväljakul toimub öötantsupidu. Pidu saab alguse kell 21:30.

17. Laitse Suvemuusika 2016 (10.07-20.07) - armastatud Laitse Suvemuusika kontserdid toimuvad juba kolmandat aastat romantilises ja hubases Laitse Graniitvillas, majaperemees Tauno Kangro skulptuuridega täidetud kaunis villa aias. Kui ilm alt veab, siis toimuvad kontserdid Graniitvillas sees.

18. Georg Otsa laulude estraadikontsert, Võsu (10.07.2016) - Georg Ots on kujunenud Võsu sümboliks, sest armastatud laulja veetis pea kõik oma suved Võsul. Igal suvel toimusid seal ka Georg Otsa kontserdid. Käesolev estraadikontsert Georg Ots Võsul ongi pühendatud Georg Otsa mälestuseks ja taas kõlavad tema laulud Võsu mändide all. 10. juulil astuvad väbaõhulaval üles Hanna-Liina Võsa ja Ivo Linna, kes laulavad Otsa klassikalisi laule duetina. Veel esinevad estraadikontserdil Janne Ševtšenko ja Rene Soom teatrist Estonia.

Georg Otsa meenutab tema kunagine lavapartner ja sõber Urve Tauts. Repertuaaris tulevad laulmisele Georg Otsa klassikalised meloodiad. «Mister X», «Saaremaa valss», «Silva» jpt. Estonia solistid laulavad ainult Georg Otsa repertuaari.

19. Muhu väina regatt 2016 (09.07-16.07) - Muhu väina regatt on Eesti Meistrivõistlused avamerepurjetamises klassile ORCIII ja Folkboot.

20. Suvine käsitöö- ja omatoodangu laat, Kärdla (09.07) - käsitööpäeva raames on toimub ka kultuuriprogramm, laadaloos ja avatud on seppade tänav. 

Info ürituste kohta on kokku kogutud puhkaeestis.ee ja maaturism.ee lehtedelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles