Eesti loodusgiidid koondusid ühe mütsi alla

, Eesti Loodusgiidide Ühenduse juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru raba Lahemaal.
Viru raba Lahemaal. Foto: Internet
Möödunud aasta lõpul otsustasid loodusgiidid asutada Eesti Loodusgiidide Ühenduse. 

Mõtteid ühistegevuseks oli loodusgiididel juba aastaid tagasi, aga nüüd jõuti otsusele, et on vaja organiseeruda. Praegu oli ühinemiseks õige aeg just seetõttu, et 2014. aasta lõpus kinnitati uus giidi kutsestandard, mis sisaldab ka spetsialiseerumist loodusgiidiks.

Ühenduse eesmärgiks ongi peale loodusgiidide esindamise ka tutvustada ja propageerida loodusgiidi tööd ja kutsesüsteemi. Samuti on oluline looduse ja pärandkultuuri kaitsmine ja väärtustamine läbi turismi.

Nüüd on meil soov uuesti juurte juurde tagasi pöörduda ja loodusgiidide abiga looduses käivate inimeste käitumist säästvaks muuta. Turismil võib olla loodusele ja pärandkultuurile nii positiivne kui ka negatiivne mõju. Iseseisvalt või ebapädeva giidiga koos võivad inimesed tundlikes piirkondades tekitada pigem kahju.

Kuigi Eesti Loodusgiidide Ühenduse asutajaliikmed on põhiliselt Lääne-Virumaalt ja Harjumaalt, mõned ka inimesi ka Tallinnast, Järvamaalt ja Pärnumaalt, on ühinema oodatud kõik aktiivsed loodusgiidid üle Eesti, kellel on huvi loodust hoidvat turismi edendada ja loodusgiidi kutset arendada.  

Probleemiks on seni olnud segadust tekitav loodusgiidi mõiste, mis nüüd sai kutsestandardis selgelt lahti kirjutatud. Loodusgiid ehk retkejuht on giid, kes on spetsialiseerunud looduse ja kultuuripärandi mõtestamisele ja vahendamisele. Oma töös vahendab ta ümbritsevat ning kujundab ekskursioonist osavõtjatel keskkonnateadlikku eluvaadet.

Oluline on mõista, et matkajuhiga metsa minek ei ole kindlasti ekskursioon loodusgiidiga. Matkajuhtidel puudub selleks vajalik ettevalmistus. Loodusgiidid tutvustavad huviväärsusi eelnevalt programmi, marsruudi ja ajakava järgi. Loodusgiid peab oskama loodusmärke lugeda, et teada, et osata tutvustada looduse salamaailma.

Lisaks soovib Loodusgiidide Ühendus rõhutada, et ka inimeste privaatsuse ja varaga hästi ringi käimine on keskkonnateadliku looduses liikuja kohustus. Loodusgiid kujundab turistide keskkonnateadlikku eluvaadet, teavitades neid kestlikust arengust ja juhtides tähelepanu keskkonnahoiule, loob tähendusi, seoseid inimkultuuri ning looduse ning erinevate nähtuste ja sündmuste vahel. Eluvaate kujundamine klientidel eeldab giidilt endalt põhjalikke teadmisi antud valdkonnas, üldistus- ja seoste loomise oskust, süsteemset arusaamist maailmas toimuvast, pedagoogiliste võtete kasutamise oskust ning oma isiklikku arvamust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles