Maailma kõige suurem ja imelikum lennuk

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Airlander
Airlander Foto: SCANPIX

Omapärase välimusega Airlander 10, mis on suurem kõigist senistest lennukitest, teeb testlennu juba järgmisel kuul.

Airlander 10 näeb välja kui ristand lennuki, õhulaeva ning helikopteri vahel. Pikkust on lennukil jalgpalliväljaku jagu ning kõrguseks umbes kuus Inglismaal tuntud kahekordset bussi. Töö lennuki kallal on kestnud juba kolm aastat ning sel nädalal saab masin külge ka mootorid, vahendab news.com.au.

Enne kui lennumasin kuulutatakse kasutuskõlblikuks, peab sel olema selja taga vähemalt 200 lennutundi. Airlander saab lennata oluliselt madalamal ning aeglasemini kui praegune maailma suurim lennuk Aribus A380. Esialgne plaan näeb ette, et uuest masinast saab seirelennuk.

Airlander suudab vedada korraga 50 inimest ja suurim kiirus on 148 km/h. Kui inimesi pardal ei ole, võib uus imemasin õhus püsida kolm nädalat järjest. Samuti peab masin vastu ka ekstreemsetele ilmatingimustele, mistõttu võib Airlander osutuda asendamatuks päästeoperatsioonidel.

Kütus on uuel lennukil sama, mis praegustel lennumasinatel, kuid Airlander kasutab kordades vähem kütust. Tulevikus on plaanitud masinad panna lendama vaid päikesepaneelide abil.

Vaata rohkem pilte siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles