Piinlikud vead, mida reisides teed

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piinlik.
Piinlik. Foto: SCANPIX

Reisides teiste kultuuride kohta õppimine on alati lõbus, kuid kui enne minekut piisavalt kohalikust elust ei tea, võib juhtuda äpardusi, mida parema meelega väldiksid, vahendab News.com.au.

Ilmselt oleme harjunud, et kaugemale reisides peame olema tähelepanelikumad oma käitumise suhtes, et mitte sattuda vastuollu kohaliku kultuuriga. Siiski ei tasu kultuuride eripärasid kaugelt otsida ning juba Euroopas reisides võib teadmatus tagasilööke pakkuda.

1. Kreeka – ära lehvita. Kreekas tavapäraselt sellist tervitusvormi ei kasutata, sest seda võib tõlgendada ka solvava žestina, seda eriti siis, kui kõik viis sõrme on välja sirutatud.

2. Hiina – ära nuuska toidulauas. Kuigi selline komme ei ole tervitatav üheski kultuuris, siis Hiinas peetakse seda üheks suurimaks etiketiveaks. Hiina kultuuris laua ääres nuuskamine on võrdeline meil tänaval sülitamisega, mida hiinlased harrastavad usinalt.

3. Venemaa – ära suru kellegi kätt üle ukseläve. See komme on küll suuresti ka Eestis levinud, kuid väike meeldetuletus enne Venemaale reisimist on alati hea. Kui on soov kellegagi kätt suruda või muud moodi tervitada, siis tuleb eelnevalt veenduda, et teie vahele ei jää uksepiita.

4. Iirimaa – ära küsi Iiri autopommi kokteili. Kuigi autopommi kokteil võib mõnes muus riigis olla baarides ja klubides täiesti tavaline menüü osa, siis nimest lähtuvalt, ei tasuks seda Iiri pubides liialt valjult nõuda.

5. Hinduismi usku rahvad – ära kunagi võta midagi vastu vasaku käega. Riikide hulka, kus seda ei taluta, kuuluvad muuhulgas India, Malaisia ja Singapur. Vasakut kätt peetakse mustaks ja sellega ei tohiks midagi vastu võtta, eriti toitu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles