6 nippi lennuhirmuga võitlemiseks

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuk
Lennuk Foto: Scanpix / Pascal Rossignol

Maailma hetkeolukord võib tekitada lennuhirmu isegi kõige kangemates inimestes, kel varem polnud lendamisega kunagi probleeme. Fox News on psühholoog Reid Wilsoni abiga kokku pannud nimekirja asjadest, mis võiksid iga lennuhirmuga kimpus olevat reisijat natuke rahustada.

1. Paki kaasa hulgaliselt meelelahutust - raamat, ristsõnad, muusika, mis iganes sind rahustab on heaks abimeheks lendamise ajal. Sellised vahepalad tõmbavad tähelepanu lendamiselt ning turbulentsilt mujale.

2. Enne lendu vaata, kuidas teised lennukid õhku tõusevad - oled üleüldiselt rahulikum, kui jõuad lennujaama varem ning ei pea liialt kiirustama. Nii jääb sulle ka aega vaadata, kuidas teised lennukid õhku tõusevad ning sellega leppida, et varsti oled ise samas situatsioonis. Kui oled eelnevalt teisi lennukeid vaadanud, on see protsess sulle tuttav ning tuttavad situatsioonid ei ole kunagi nii hirmutavad kui täiesti tundmatud.

3. Jutusta meeskonnaga - Ütle pardameeskonnale, et kardad lennata. Nii saavutad sa meeskonnaga parema kontakti ning mõistad, et ka nemad on inimesed. Ühtlasi aitab rahuneda ka juba probleemi kõva häälne välja ütlemine. Tavapäraselt hoolitseb meeskond lennuhirmuga reisijate eest veel eriti hästi, seega võid alati kindel olla, et nad käivad ka lennu ajal sinuga suhtlemas ning sinul avaneb omakorda võimalus nende käest iga hääle, krõpsu ja praksu kohta küsida.

4. Õhkutõusu ajal liiguta varbaid - tundub veider, kuid jällegi juhib see su tähelepanu ebameeldivast õhkutõusu protsessist eemale.

5. Võta millestki kümneks sekundiks kramplikult kinni - selleks võid kasutada näiteks käetuge. Tõmba samal ajal krampi ka kõhu- ning jalalihased. Tee seda harjutust kolm korda järjest. See vallandab su kehas rahustavad endorfiinid.

6. Hinga sügavalt ja rahulikult - hinga sügavalt sisse ja hoia hinge mõni sekund kinni, seejärel hinga rahulikult välja. Tee seda kolm-neli korda järjest. Pärast hingamisharjutusi liiguta end veidi, raputa käsi ja jalgu. Istu toolile, lõdvestu ja hinga rahulikult 30 sekundit. Selline käitumine laseb su kehal rahuneda.

Lõpetuseks soovitab psühholoog hirmule mõistusega läheneda. Ütle iseendale, et piloodid on professionaalid, keda võid usaldada. Korda, et see lennuk on turvaline ja kuigi turbulents on ebameeldiv, ei ole see ohtlik.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles