Lähenevad jaanipühad sunnivad soomlasi pikemalt ette mõtlema

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanipäeva tähistamine
Jaanipäeva tähistamine Foto: Marko Saarm / Sakala

Jaanipäeva tähistamisest ei ole pääsu ka põhjanaabritel, kuna pühad mõjutavad muuhulgas ka sealsete kaupluste lahtiolekuaegu, bussi- ja rongigraafikuid ning mitmeid avalikke teenuseid.

Kui eestlaste jaanilaupäev on 23. juunil, siis soomlastel on see juba sel reedel, 19. juunil, mõjutades sellega ka juba kaupluste ja teiste asutuste lahtiolekuaegasid, vahendab Yle.

Soome seaduste kohaselt võivad kauplused olla jaanilaupäeval avatud alates hommikul kella seitsmest kuni südaööni. Laupäeval on suurem osa neist suletud ning pühapäeval taas avatud tavapärastel lahtiolekuaegadel.

Mis puudutab alkoholimüüki, siis on Alko kauplused täna avatud kella üheksast hommikul kella kaheksani õhtul. Homme on nende lahtiolekuaega lühendatud kolme tunnini, olles avatud keskpäevani ning nädalavahetusel on need kauplused suletud.

Nii kaug- kui lähirongid sõidavad täna Soomes reedese graafiku kohaselt ja homme tavapärase laupäevase graafiku järgi. Nii laupäeval tähistataval jaanipäeval kui pühapäeval sõidavad rongid tavapärase nädalavahetuse graafiku järgi. Kuigi pühad oluliselt siis rongiliiklust Soomes ei mõjuta, võivad seda aga teha teetööd, mistõttu võib siiski rongiaegades muutusi esineda.

Kaugliinide bussid sõidavad reedel ja laupäeval tavapärasest harvema graafiku järgi, mistõttu peaksid bussisõitu plaanijad vaatama kõige väljumistäpsemaid aegu kohalikult bussigraafikute veebilehelt.

Ka kohalike bussiliinidel ja linnatranspordi aegades on sel nädalavahetuse muudatusi. Näiteks Helsingi piirkonnas lõpetab suurem osa busse ja tramme reedel alates kella ühest päeval töö ning nii kestab see kuni kella 11-ni laupäeva hommikul välja. Mõne erandlikud liinid küll töötavad.

Postkontorid on täna avatud kuni kella kuueni õhtul, kuid alates homsest kuni pühapäevani suletud. Samas postiteenuseid pakkuvad müügipunktid kauplustes on terve nädalavahetuse avatud vastavalt nende kaupluste lahtiolekuaegadele.

Apteekide lahtiolekuajad pühade ajal varieeruvad ja sellest saab ülevaate vastaval veebilehel.

Pangakontorid on alates reedest pühapäevani suletud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles