Norra reisisell võttis ette ebahariliku kodumaa avastamise retke

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uhked jahid saadavad aerupaadiga ümber Norra reisile suundunud mehe teekonda.
Uhked jahid saadavad aerupaadiga ümber Norra reisile suundunud mehe teekonda. Foto: SCANPIX

Üks keskealine Norra reisisell on otsustanud aerutada piki riigi rannikuala lõunast põhja, kasutades seejuures üpris väikest paati.

55-aastane norrakas Kjell Tore Solvang, kes igapäevaelus töötab Norra rahvusliku süstavõistkonna treenerina, alustas oma ebaharilikku retke mööda Norra rannikuala 2. mail, vahendab Local. Mehe merereisi planeeritud pikkus on 3300 kilomeetrit. Selle alguspunktiks oli Rootsi piiri ääres asuv Svinesund ja sihtkohaks Vene piiril asuv Kirkenes.

Olles olnud 20 päeva merel, jõudis Solvang sellel nädalal Bergenisse. Esimese kolme nädala jooksul on ta juba korralikult vintsutada saanud, olles tundnud nii tugevat vihma kui tuult. Kui kõik läheb nii, nagu plaanitud, jõuab ta oma reisi sihtkohta kolme kuu ja kümne päeva pärast.

«Kui sa aerutad kümme kuni neliteist tundi päevas, siis ei jää su kätest enam midagi järele,» sõnas Solvang Bergenis Norra rahvusringhäälingule NRK. Seni on aerutamise tagajärjel tekkinud villid keskealise reisiselli suurimaks mureks olnud. Nii on ta pidanud otsima lohutust üpris ebaharilikest raviviisidest.

«Paar esimest päeva kasutasin ma uriini, et vältida infektsiooni teket – sain selle nipi ühelt vanalt meremehelt,» rääkis Solvang. Siis kohtus ta Arendalis ühe krevetipüüdjaga, kes soovitas tal kasutada käte raviks hoopis mett. «Seega Arendalist alates olen ma kasutanud mett,» lisas reisisell.

Hoolimata sportlikust karjäärist ei ole Solvang enam esimeses nooruses. Varasemalt on ta teinud läbi ka tõsise autoõnnetuse, kus ta sai nii õla-, rangluu- kui kaelavigastusi.

Solvangi liikumisvahendiks sellel mereretkel on Norra traditsiooniline puidust fjordipaat, mida ta on oma reisile vastavaks kohandanud, kuigi jättis siinjuures kaasaegse süsinikkiust aerupaadi võimalused kasutamata. Aerupaat läks mehele maksma 40 000 norra krooni ehk pisut üle 4666 euro. Tema sõnul on see summa üpris tühine võrreldes selle rahaga, mis jõukad norrakad iga-aastaselt jahtide ostuks kulutavad.

«See reis meenutab läbisõitu mahajäetud surnuaiast,» sõnas mees väljaandele Bergens Tidende. «Nii vähe elumärki, peaaegu et gorteskne. Ja kõik need suured jahid, mida sügise lõpust suve alguseni ei kasutata – nad moodustavad nii suure kontrasti minu 40 000 krooni maksnud aerupaadiga võrreldes,» lisas ta.

Solvangi retke eesmärgiks on koguda raha ajuvähi vastase võitluse toetuseks. «Ma ei ole hull, ma olen lihtsalt unistaja ja unistused kasvavad seda suuremaks, mida rohkem sa neid elu viid,» märkis mees väljaandele Askerøyværingen.

Pilte mehe reisiteekonnast saab näha tema Facebooki lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles